- Det ser ut som en krigssone langs elva

Huset til Jan Nordli kan forsvinne på fjorden. Naboens hus er borte.

 TRUET:  De ekstraordinære vannmassene i elva Opo går gjennom Odda med voldsom kraft, og da dagslyset kom i dag ble det avdekket at flere hus står i fare for å bli feid på fjorden. Jan Nordli frykter at huset hans midt på bildet blir tatt av vannmassene. Naboens hus - med rester av grunnmuren til venstre - forsvant på fjorden i natt. Foto: Terje Lægreid.
TRUET: De ekstraordinære vannmassene i elva Opo går gjennom Odda med voldsom kraft, og da dagslyset kom i dag ble det avdekket at flere hus står i fare for å bli feid på fjorden. Jan Nordli frykter at huset hans midt på bildet blir tatt av vannmassene. Naboens hus - med rester av grunnmuren til venstre - forsvant på fjorden i natt. Foto: Terje Lægreid.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flere hus i Odda sentrum kan bli tatt av flomvannet i dag i tillegg til de fem husene som ble tatt av den voldsomme vannføringen i elva Opo i natt.

Jan Nordli eier og bor i det to etasjer huset midt på bildet som er undergravd av elva. 

Nabohuset til venstre ble feid med vannmassene i natt. Bare deler av grunnmuren henger tilbake.

- Det ser ut som en krigssone langs elva, og reaksjonene kommer vel etterhvert. Jeg sitter trygt, men det er trist å se, sier Nordli til Hardanger Folkeblad.

Han er tilbake for å se etter at han ble evakuert til datteren i Tjodalen i natt. Leieboeren i første etasje risikerer å miste alt.

Husene langs Opo i Odda sentrum står på elvemorene, som er lett å vaske bort.

Muren holdt i 40 år
Jan Nordli har en gang tidligere hatt flom i hagen. På 1970-tallet bygde han en vernemur mot elva, opplyser han til Hardanger Folkeblad.

Den holdt i nærmere 40 år - fram til i natt.

Dagslyset avdekker at elva har gravd bort tomtegrunnen under flere hus, som kan bli tatt av elva.

Bygningsrester fra husene som forsvant fra fast grunn i natt, flyter i flomvannet i retning Sørfjorden.

Ingen menneskeliv er gått tapt i løpet av den dramatiske natta i det store samfunnet i Hardanger, men det er store materielle skader på bolighus og bedrifter.

Evakuert fra 39 hus
Politiet opplyste på en pressekonferanse i Odda klokka 10 at ialt 68 personer evakuert fra sine hjem nå og innlosjert på hotell.

22 bolighus med 45 beboere er evakuert fra området vest for elva, og 17 hus med 23 beboere fra Hjølla er også evakuert.

I går kveld ble alle pasientene på sykehuset i Odda evakuert til en sykehjem som som da ble vurdert å stå på tryggere grunn. I dag er pasientene flyttet tilbake, og det er normal drift på sykehuset igjen, ble det opplyst på pressekonferansen.

Målinger i formiddag viser at vannmengden i Sandeidvannet er stabilisert og litt på vei ned.

300 millimeter
Det er disse vannmassene som har bidratt til det voldsomme presset elva Opo har lagt på Odda sentrum på vei mot Sørfjorden.

Ifølge Meteorologisk institutt har det kommet 300 millimeter nedbør flere steder på Vestlandet i løpet av de siste tre døgnene.

Aller mest har det det regnet de siste 24 timene med 110,8 millioner i Modalen i Hordaland.