RÅDHUSET BRENNER:  Svenske Jan Olsson, bosatt i byen Udon Thani, sier til Dagbladet at byen ser ut som en krigssone. Rødskjortene har blant annet satt fyr på rådhuset. Foto: JAN OLSSON
RÅDHUSET BRENNER: Svenske Jan Olsson, bosatt i byen Udon Thani, sier til Dagbladet at byen ser ut som en krigssone. Rødskjortene har blant annet satt fyr på rådhuset. Foto: JAN OLSSONVis mer

- Det ser ut som en krigssone

Rasende demonstranter setter fyr på Bangkok og byene rundt. - Politiet står bare og ser på, sier Jan Olsson til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Situasjonen i Bankok og omliggende thailandske byer eksploderer. En rekke bygninger, inkludert flere rådhus og børsbygningen, er satt i brann av demonstranter som raser etter rødskjorteledernes overgivelse

Svenske Jan Olsson, som bor i byen Udon Thani nordøst i landet, beskriver scenene som dramatiske.

BRANNBILER I BRANN: Demonstrantene har også satt fyr på brannbilene i byen, sier Olsson til Dagbladet. Foto: JAN OLSSON
BRANNBILER I BRANN: Demonstrantene har også satt fyr på brannbilene i byen, sier Olsson til Dagbladet. Foto: JAN OLSSON Vis mer

- Rødskjortene har satt fyr på rådhuset og brannbiler. Det ser ut som en krigssone, sier Olsson på telefon til Dagbladet.

- Politi og brannfolk står bare og titter på at det brenner. Militæret er ikke i gatene, men sitter i forlegningene sine, legger Olsson til.

SKADD: En ikke navngitt fotograf fra Nederland er skutt i foten. Foto: REUTERS/Stringer/SCANPIX
SKADD: En ikke navngitt fotograf fra Nederland er skutt i foten. Foto: REUTERS/Stringer/SCANPIX Vis mer

Bangkok brennerRødskjortene og Thailands styrtede statsminister Thaksin Shinawatra har stor oppslutning i Udon Thani.

Raseriet bredte seg etter rødskjorteledernes overgivelse i dag.

OPPTØYER: En bil brenner i byen Khon Kaen. Foto: EPA/STR/SCANPIX
OPPTØYER: En bil brenner i byen Khon Kaen. Foto: EPA/STR/SCANPIX Vis mer

- Jeg beklager overfor dere alle, men jeg vil ikke ha flere tap. Jeg er helt ute av meg. Vi overgir oss, sa en av rødskjortenes ledere, Jatuporn Prompan i en tale til sine tilhengere.

Noen timer senere ble også rådhuset i byen Khon Keon stormet og stukket i brann. Også i dette området har rødskjortene mange tilhengere, skriver NTB.

BØRSEN BRENNER: Demonstranter har satt fyr på børsbygningen i Bangkok. Foto: AFP PHOTO / PORNCHAI KITTIWONGSAKUL/SCANPIX
BØRSEN BRENNER: Demonstranter har satt fyr på børsbygningen i Bangkok. Foto: AFP PHOTO / PORNCHAI KITTIWONGSAKUL/SCANPIX Vis mer

Børsen brennerNyhetsbyrået Associated Press (AP) melder at demonstranter nå har satt fyr på børsbygningen i Bangkok.

Ansatte ved den lokale tv-stasjonen Channel 3 sier bygningen blir angrepet av demonstrantene. Biler parkert utenfor er satt i brann, og rødskjortene har tatt seg inn i lokalene.

DØDE: Minst 67 mennesker er så langt drept i uroen. Foto: REUTERS/Kerek Wongsa/SCANPIX
DØDE: Minst 67 mennesker er så langt drept i uroen. Foto: REUTERS/Kerek Wongsa/SCANPIX Vis mer

Journalister ved Bangkok Post sier de evakuerer bygningen som følge av trusler. Rødskjortene har gjentatte ganger anklaget landets medier for å være regjeringsvennlige.

Fem mennesker ble drept da regjeringsstyrker stormet demonstrantenes barrikader i sentrum av Bangkok onsdag morgen, blant dem en italiensk journalist.

PÅGREPET: Rødskjortedemonstranter pågripes av militæret. Foto: AP Photo/Wong Maye-E/SCANPIX
PÅGREPET: Rødskjortedemonstranter pågripes av militæret. Foto: AP Photo/Wong Maye-E/SCANPIX Vis mer

Innfører portforbudFire sentrale rødskjorteleder har overgitt seg til politiet. Fra i kveld blir det innført et portforbud i sentrum av Bangkok.

- Myndighetene har nå stanset operasjonen, sier en talsmann for regjeringshæren, Sunsern Kaewkumnerd.

Flere ambassader, blant annet Danmarks og Østerrikes, ble onsdag stengt på grunn av uroen. Den norske ambassaden er foreløpig ikke direkte berørt.

Ifølge Den norske ambassaden hadde alle nordmenn som bor eller jobber i det rødskjorteokkuperte businessområdet forlatt stedet da de militære aksjonerte natt til i dag.

- Situasjonen er til dels dramatisk og uoversiktlig. Vi er fremdeles et godt stykke unna der hvor sammenstøtene foregår, sier Norges ambassadør Merete Fjeld Brattested til NTB.

Forsvarer militærbrukenMyndighetene forsvarer dagens militæraksjon. Det var «et nødvendig skritt, men ikke nødvendigvis tilstrekkelig», sier landets finansminister Korn Chatikavanij til CNN, melder NTB.

Thailands avsatte statsminister Thaksin Shinawatra advarte tidligere i dag om at det kan bli borgerkrig i landet dersom myndighetene kjører over rødskjorte-demonstrantene med militærmakt.

Shinawatra avviser også påstander om at han skal være den egentlige lederen for rødskjortene, melder NTB.