- Det ser ut som noen har skutt på norgeskartet med ei hagle

Man kan godt selge statsskog-eiendommer, mener milliardær Johan H. Andresen. Sin egen skismøringsproduksjon tør han ikke røre.

FOR MYE FØLELSER: Dagbladet møtte milliardær Johan Henrik Andresen på toppmøtet i Davos. Men det er kanskje for mye følelser knyttet til hvem som eier norske selskaper, tror investoren. Foto: Tore Bergsaker / Dagbladet
FOR MYE FØLELSER: Dagbladet møtte milliardær Johan Henrik Andresen på toppmøtet i Davos. Men det er kanskje for mye følelser knyttet til hvem som eier norske selskaper, tror investoren. Foto: Tore Bergsaker / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DAVOS/OSLO (Dagbladet): Johan H. Andresen er en av norges rikeste menn, med en estimert formue på 25,5 milliarder kroner i 2014.

Dagbladet møter Andresen i Davos, der han deltar på møtet til World Economic Forum, som hvert år samler 2.500 politiske ledere, næringslivsledere, eksperter og samfunnstopper for å diskutere globale utfordringer.

Milliardæren har fått med seg debatten som raser her hjemme om regjeringens ønske om å selge seg ut av en rekke norske selskaper. Flytoget, oppdrettselskapet Cermaq (solgt til japanske eiere), eiendomsselskapet Entra Holding, Mesta (tidl. Statens Vegvesen) og SAS er blant selskapene som foreslås solgt.

Regjeringen ønsker dessuten å redusere eierskapet ned mot 34 prosent i de børsnoterte selskapene Telenor og Kongsberg Gruppen, og har bedt Statskog utrede salg av 2,3 millioner dekar, eller 2,6 prosent av Norges produktive skogareal.

Det var Statskogs mulige salg av skogseiendom som utløste den heftige debatten om eierskapet.

-Ramaskrik - Men hvis du ser på Statskogs eiendommer ser det ut som om noen har skutt på norgeskartet med ei hagle. Det ser ikke ut som om det ligger en stor visjon bak å eie det de eier. Det kan godt tenkes at lokale skogeiere, som allerede har teiger i området, vil få mer ut av den skogen, sier han.

Johan H. Andresen er gjennom sitt investeringsselskap Ferd storeier i blant annet skismøringsprodusenten Swix.

- Det hadde vel blitt ramaskrik om vi hadde solgt det ut av landet. Og jeg hadde nok tenkt meg om noen ganger før jeg gjorde det.

Men det er kanskje for mye følelser knyttet til hvem som eier norske selskaper, tror investoren.

- Det snakkes mye om å selge arvesølvet, men folk vil komme seg til Gardermoen uansett hvem som eier Flytoget, sier han.

Møter seg selv i døra Han mener statlig eierskap bør diskuteres fra selskap til selskap. For Kongsberg Gruppen og Telenor mener han det er gode strategiske grunner til at staten eier mye.

- Men det blir et problem når Staten møter seg selv i døra. Hvis de er både eier, tilsynsmyndighet, kunde og de som bestemmer rammevilkår blir det vanskelig for de andre eierne. Det blir ofte lite gjennomsiktig og det er med på å drive opp risikoen for de andre. Lav risiko for investorer er bra for Norge.

- Vi må alle gjøre det vi er best på, fortrinnsvis bedre enn andre. Jeg er ikke sikker på at Staten er best til for eksempel å eie Entra, sier Andresen.

Milliardærmotstand Regjeringens ønske om å selge seg ut av en rekke selskaper er møtt med begrenset entusiasme blant norske næringslivstopper. Trygve Hegnar mener staten bør beholde eierskapet i Flytoget.  Han får støtte av Øystein Stay Spetalen, som mener salg av Flytoget ville være «en katastrofe».

Petter Stordalen er motstander av store deler av regjeringens planlagte nedsalg.

- Jeg vil sitere Sveriges tidligere statsminister, Göran Persson, som sa: «man må gjerne privatisere, men selg ikke fjellet, skogen og vannet.» Det er det jeg er opptatt av. Vi skal ikke selge skogen, fjellet og kraften vår. Det synes jeg er en klok linje, sa Stordalen til Dagbladet i høst.