FUNNET I FJÆRA: I forbindelse med en bursdagsfeiring ved fjorden, kom en familie over to sekker med smykkebrett fra en gullsmed. Prislappene som sto på varene, tydet på gull og diamanter verdt svært høye summer. Foto: Martin Hagen
FUNNET I FJÆRA: I forbindelse med en bursdagsfeiring ved fjorden, kom en familie over to sekker med smykkebrett fra en gullsmed. Prislappene som sto på varene, tydet på gull og diamanter verdt svært høye summer. Foto: Martin HagenVis mer

- Det ser ut til å være juksevarer fra min butikk

Smykkemysteriet er trolig oppklart.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Familien lette etter tennved i fjæra, men snublet søndag over striesekker fulle av gullsmedvarer.

- Vi trodde først det var tull, sa Martin Hagen (30) til Dagbladet.

Høy pris I et skogholt ved Sulesund i Sula kommune på Sunnmøre fant de to striesekker. Sekkene bar preg av å ha ligget i terrenget i lang tid.

Sekkene inneholdt brett med det finnerne beskrev som gull-, sølv- og diamantringer. Flere av smykkene var merket med pris. En rekke av disse var prissatt til mellom 10 000 og 25 000 kroner.

- Juksesmykker I dag tror politiet at smykkemysteriet er løst.

- Vi har vært i kontakt med flere forhandlere. En av dem mener at funnet trolig er fra et ran i Ulsteinvik tilbake i 2010, sier lensmann Frode Haugen til Dagbladet.

Men noen verdi har smykkene trolig ikke.

- Nei, etter hva vi får opplyst er det snakk om falske smykker, sier lensmannen.

- Kjenner det igjen Det bekrefter gullsmeden i Ulsteinvik overfor Sunnmørsposten. Smykkene som ble funnet skal ha stått i butikkens utstilling som visningssmykker.

- Det høres kanskje rart ut, men det er helt vanlig å ha utstillingsmodeller uten verdi. Slike varer har vi i butikken også i dag. Fra bildene kjenner jeg igjen varer som ble stjålet her høsten 2010, sier Arild Waage ved P.F. Waage AS til Dagbladet.

I sekkene som ble funnet på Sula, tror Waage det befinner seg innredning og skuffer fra butikken, samt falske smykker.

Tyv med kunnskap Ifølge gullsmeden har tyvene trolig sortert ut og dumpet imitasjonssmykkene før de dro videre med de ekte varene.

- Det er nok snakk om en tyv som klarer å se forskjell på hva det er som har verdi og hva som er falskt, sier Waage til Dagbladet.

SIKRET BEVIS: Politiet tok inn smykkene og dokumenterte funnstedet. Foto: Martin Hagen
SIKRET BEVIS: Politiet tok inn smykkene og dokumenterte funnstedet. Foto: Martin Hagen Vis mer

Politiet skal nå få Waage og andre gullsmeder til å se på funnet.

- Vi skal også undersøke tyveriet av en båt i samme tidsrom, sier Haugen.

Rar opplevelse For gullsmeden er den en litt rar opplevelse at noe som forsvant for snart mer enn tre år siden, skulle dukke opp på en slik måte.

- Jeg hadde aldri trodd at de varene skulle dukke opp igjen. Måten de gjorde det på, ble jo en god historie. Jeg forstår godt at finnerne trodde de hadde funnet store verdier. Prislappene tydet jo på det, sier Waage.

Smykkebrekket i Ulsteinvik er ifølge smp.no bare ett av en rekke innbrudd hos gullsmeder på Nordvestlandet i løpet av de siste årene.
 

TUNGE SEKKER: Politiet skal ha tatt inn to sekker i beslag. Ifølge gullsmeden er det trolig snakk om falske smykker og innredrning fra butikken. Foto: Martin Hagen
TUNGE SEKKER: Politiet skal ha tatt inn to sekker i beslag. Ifølge gullsmeden er det trolig snakk om falske smykker og innredrning fra butikken. Foto: Martin Hagen Vis mer