<strong>SAMME NAVN:</strong> Den svenske IT-konsulenten og profilerte høyreekstremisten nekter for å eie domenet Fyret.nu. Men domenet har stått registrert på samme navn som hans. Faksimile: Fyret.nu
SAMME NAVN: Den svenske IT-konsulenten og profilerte høyreekstremisten nekter for å eie domenet Fyret.nu. Men domenet har stått registrert på samme navn som hans. Faksimile: Fyret.nu Vis mer

- Det ser ut til at han ikke ville holde på lenger

Fyret.nu er slukket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Dagbladet har avslørt at den norske nettsida Fyret.nu er registrert på samme navn som en kjent svensk høyreekstrem.

Nå er Fyret.nu stengt. Ifølge deres side på Facebook skyldes det ytre press.

«Fyret.nu har etter press fra eksterne krefter blitt stengt og vi leter nå etter et annet webhotell. Vi vil komme tilbake med mer informasjon ved en senere anledning», står det i innlegget signert «redaksjonen i Fyret.nu».

- Mye som er rart Men Dagbladet kan i dag avsløre at det ifølge webhotellet er bakmannen som selv har avsluttet kundeforholdet.

- Kontoen ble sagt opp for kort tid siden. Det ser ut til at han ikke ville holde på lenger, sier Loopia Support på telefon til Dagbladet.

Ifølge webhotellet er domenenavnet fortsatt registrert, men all informasjon om den tidligere kunden er fjernet.

- Det er ikke bare nettstedet som er stengt. Hele kontoen er deaktivert, og alt som sto her er fjernet. Her er det mye som er rart, sier den Loopia-ansatte.

Dagbladet har tidligere forsøkt å komme i kontakt med ledelse og redaksjon i Fyret.nu - uten hell.

Avviser eierskap Dagbladet har omtalt den profilerte høyreekstremisten som skal stå bak, og som er medlem av Svenskarnas Parti (SvP). Fram til 2008 het partiet Nationalsocialistisk Front. Han er bosatt i København, der han jobber som IT-konsulent og drifter partiets hjemmesider.

<strong>STENGT:</strong> Ifølge Fyret.nu på Facebook er nettsida stengt «etter press fra eksterne krefter». Ifølge webhotellet er det personene bak som selv har valgt å avslutte. Faksimile: Fyret.nu/Facebook
STENGT: Ifølge Fyret.nu på Facebook er nettsida stengt «etter press fra eksterne krefter». Ifølge webhotellet er det personene bak som selv har valgt å avslutte. Faksimile: Fyret.nu/Facebook Vis mer

Overfor Dagbladet har han avvist at han eier Fyret.nu.

- Nei, det stemmer ikke. Navnet mitt har - dessverre - forbindelse til mange domener, men Fyret er ikke et jeg eier, sier svensken til Dagbladet.

Liker ikke lys Ifølge Antirasistisk Senter er det påfallende at siden stenger så fort lyset blir satt på Fyret.

- Folk rundt Fyret.nu har hevdet det er meningsmotstandere som har ført til at det måtte stenge. Det er altså feil. Det symptomatiske er at folk bak nettstedet fjerner informasjon om seg selv når de pådrar seg oppmerksomhet. Av frykt for at deres navn skal kommer fram, finner de det opportunt å legge ned, sier rådgiver Shoaib Sultan til Dagbladet.

- Det er en side som har drevet med hat-propaganda, så det er bra den er borte, legger han til.

- Lurer folk Radikal Portal har publisert en rekke artikler om nettsida og nazistisk tilknytning. Dette kommer i kjølvannet av langvarig overvåking av nettstedet og miljøet rundt.

- Nordmenn flest har ingenting til overs for nazisme, og ville aldri likt Fyrets artikler på Facebook dersom de visste hvem som sto bak. Derfor har de tatt ned hakekorset og de ideologiske kjennetegnene for å gjøre seg selv spiselige. Men dette er bare en kosmetisk manøver - de lurer folk, har redaksjonsmedlem Joakim Møllersen uttalt til Dagbladet.

Nazi-artikler Fyrets «nyheter» har stort sett begrenset seg til artikler der det offentliggjøres mørkhudede kriminelle, samt saker om hvilken fare innvandringen er påstått å utgjøre.

Fyret skal ha formidlet en rekke oversatte artikler fra det svenske nettstedet Realisten.se - som inntil for få år siden het Den Svenske Nationalsocialisten - partiorganet for Nationalsocialistisk Front (siden 2009 kjent som Svenskarnas Parti).

Fyret har gjentatte ganger uttrykt seg i positive ordelag om det greske nynazistiske partiet Gyllent Daggry - kjent for sitt Hitler-svermeri, rasisme og fornektelse av jødeutryddelsene.

Benekter forbindelse Radikal Portal har avdekket navngitte personer som ansvarlige for nettstedet. En av dem skal være en mann i 30-åra som tidligere har markert seg som lederskikkelse i organisasjonen Vigrid. Den andre er en kjent nynazist med tette bånd til russiske Slavisk Union og frontfiguren Vjatsjeslav Datsik.

- Jeg har ikke noe med Fyret.nu å gjøre, sier den tidligere nynazistlederen til Dagbladet.

<strong>UTPEKES:</strong> En kjent norsk høyreekstrem fra Vestfold utpekes av Radikal Portal for å være en av Fyret.nu's bakmenn, blant annet på bakgrunn av Facebook-aktiviteten hans. Den viser også at mannen i 30-åra har nær omgang med SvP. Faksimile: Facebook / Radikal Portal
UTPEKES: En kjent norsk høyreekstrem fra Vestfold utpekes av Radikal Portal for å være en av Fyret.nu's bakmenn, blant annet på bakgrunn av Facebook-aktiviteten hans. Den viser også at mannen i 30-åra har nær omgang med SvP. Faksimile: Facebook / Radikal Portal Vis mer
<strong>STENGT:</strong> Fyret.nu utgir seg for å være en nyhetsside som «gir den usensurerte sannheten», bl.a. om innvandring og voldtekt begått av mørkhudede gjerningsmenn. Men nettstedet har tette bånd til norske og svenske nazister og seiler under falskt flagg, ifølge Radikal Portal. Etter Dagbladets oppslag, er nettstedet nå stengt. Faksimile: Fyret.nu
STENGT: Fyret.nu utgir seg for å være en nyhetsside som «gir den usensurerte sannheten», bl.a. om innvandring og voldtekt begått av mørkhudede gjerningsmenn. Men nettstedet har tette bånd til norske og svenske nazister og seiler under falskt flagg, ifølge Radikal Portal. Etter Dagbladets oppslag, er nettstedet nå stengt. Faksimile: Fyret.nu Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer