- Det setter sikkerheten vår i fare

Det står likevel igjen mat og drivstoff på Scott-basen i Antarktis, stikk i strid med tidligere påstander. Andhøy reagerer.

REAGERER: Jarle Andhøy mener «dobbelkommunikasjon» omkring utstyr «Berserk» etterlot på Antarktis har satt sikkerheten i fare. I motsetning til tidligere uttalelser, innrømmer Scott-basen at de har mat og bensin liggende på stasjonen. Foto: Bjørn Langsem/ Dagbladet.
REAGERER: Jarle Andhøy mener «dobbelkommunikasjon» omkring utstyr «Berserk» etterlot på Antarktis har satt sikkerheten i fare. I motsetning til tidligere uttalelser, innrømmer Scott-basen at de har mat og bensin liggende på stasjonen. Foto: Bjørn Langsem/ Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det har vært flere uklarheter om utstyr fra «Berserk», som har vært oppbevart på den newzealandske Scott-basen siden forliset i fjor. Mye av årsaken til at Andhøy dro ned igjen, var å få avklaringer nettopp omkring nødvendige gjenstander og depoter.

Andhøys advokat Nils Jørgen Vordahl sier Jarle selv også har fått beskjed om at utstyret var fjernet.

- Jarle har spurt om å få hente utstyret — men har fått beskjed om at det ikke var der, sier Vordahl til Dagbladet.

Også den newzealandske TV-reporteren Heather du Plessis-Allan, som har vært i Antarktis for å dekke saken, forteller om to vidt forskjellige historier:

- Scott-basen sa at alt utstyr var sendt tilbake til New Zealand. Men polarinstituttet sa stikk motsatt, sier hun.

Innrømmer Nå innrømmer imidlertid Scott-basen overfor Dagbladet at nødvendigheter fra «Berserk» fortsatt oppbevares på den newzealandske basen - der Jarle selv ikke er ønsket.

- På Scott-basen står det en liten mengde frysetørret mat og noe drivstoff, som ser ut til å være beregnet på de firehjulsdrevne farkostene. Resten av utstyret ekspedisjonen etterlot ble sendt til Christchurch på New Zealand 31. januar 2012, sier kommunikasjonsrådgiver Matt Vance ved Antarctica New Zealand i en e-post til Dagbladet.

Jarle Andhøy sier at det først var etter at de vendte hjemover at de ble gjort oppmerksom på at dette utstyret likevel var ved basen. Han mener at de dermed skaper farlige situasjoner.

- Setter oss i fare - Både bensin og mat er svært viktig, og akkurat nå er vi tomme for bensin. Mye har gått med i aggregatet for å av-ise båten, sier Andhøy til Dagbladet via satellittelefon.

IKKE ØNSKET: Scott-basen vil ikke ta imot Jarle Andhøy - men har lagret mat og drivstoff fra hans forrige ekspedisjon. Foto: David Saul/Wikimedia Commons
IKKE ØNSKET: Scott-basen vil ikke ta imot Jarle Andhøy - men har lagret mat og drivstoff fra hans forrige ekspedisjon. Foto: David Saul/Wikimedia Commons Vis mer

Andhøy mener det han omtaler som «dobbelkommunikasjonen» i isødet, hvor de har fått flere motstridende meldinger fra New Zealandske myndigheter om utstyret fra «Berserk»-ekspedisjonen, er farlig.

- Det setter vår sikkerhet her nede i fare, sier Andhøy, og legger til:

- Jeg har en følelse av at det er mye info som fortsatt ikke har kommet til overflaten, sier Andhøy.

Reserveplaner - Men er det ikke farlig å gå ut fra at det ligger nødvendig utstyr der nede, når man legger ut på en slik ekspedisjon?

- Jo. Og vi har med viktig utstyr om bord. Man må både ha en reserveplan og en reserve reserveplan. Men det er lite kjeltringstreker der nede, og man regner med at ting ikke forsvinner, sier han, med henvisning til utstyrsdepotene som er borte, men som ingen vedkjenner seg å ha fjernet.

Han mener bedre kommunikasjon med New Zealand ville gjort søket etter svar på «Berserk»-forliset langt enklere.

- Hva som er fjernet og hva slags utstyr som ligger igjen er det bare de som veit. Den dårlig kommunikasjonen gjør at listen over ubesvarte spørsmål bare blir lenger. Det er vesentlig å kunne snakke sammen for å unngå liknende tragedier i framtida, sier Andhøy.

Brakk en bom Etter å ha vendt nordover i slutten av februar, er nå Andhøys båt «Nilaya» på vei mot den Antarktiske halvøya. Der skal de forsøke å reparere en brukket bom og laste opp nye forsyninger for ferden opp til Sør-Amerika.

- Akkurat nå seiler vi som en fugl med brukket vinge, sier Andhøy. 

REAGERER: Nils Jørgen Vordahl, Andhøys advokat. Foto: Krister Sørbø / Scanpix
REAGERER: Nils Jørgen Vordahl, Andhøys advokat. Foto: Krister Sørbø / Scanpix Vis mer

Scott-basen har ikke besvart ytterligere henvendelser om utstyret. De sa 31. januar til ONE News i New Zealand at Jarle Andhøy kan glemme å få ly hos dem hvis han skulle ønske det, og at han ikke var ønsket på isen.

På spørsmål om de vil tilby Andhøy tak over hodet dersom har havner i nød, svarte basetalsmann Lou Sanson slik:

—Når han så åpenbart bryter newzealandsk lov — hvorfor skulle vi det?

Bekymret Andhøy har vært i kontakt med McMurdo-basen om saken. På satellittelefon har han framført en uttalelse, der han uttrykker bekymring for det manglende utstyret fra «Berserk». Det bekrefter basen overfor Dagbladet.

- Andhøy ringte oss for å uttrykke bekymring omkring utstyret fra «Berserk», sier talsperson Peter T. West ved det amerikanske polarinstituttet til Dagbladet.

- Han ville også si hvor takknemlig han var overfor alle som hadde hjulpet til i søket etter «Berserk», sier West.

- Ubegripelig arrogant Andhøy-leiren reagerer på utstyrsrotet. Mye av årsaken til at Andhøy dro ned igjen var å få avklaringer nettopp omkring utstyr og depoter, sier hans advokat Nils Jørgen Vordahl.

- Når det har vært en dødsulykke er det særlig viktig at newzealandske myndigheter kommer med fullstendige og riktige opplysninger. Ufullstendige og uriktige opplysninger av vesentlig betydning skaper utrygghet i forhold til om forvaltende polarmyndigheter har gjort alt de kan for å bidra med for å kaste lys over årsak til forliset, sier Vordahl.

Han mener uklarheten om utstyret sier noe om hvor seriøst New Zealand har sett på Andhøys ekspedisjoner, og hvilken innsats som ble lagt ned for å finne svar på spørsmål om hendelsesforløpet forut for forliset av «Berserk».

- Når man blir møtt med sprikende opplysninger ett år etterpå viser det en ubegripelig arrogant holdning. Den holdningen hadde man helt sikkert også i fjor. Sånn sett er dette egnet til å stille spørsmål både ved den kommunikasjonen som var i forut for forliset, og den kommunikasjonen som har vært i ettertid, sier Vordahl til Dagbladet.

BRUKKET BOM: Jarle Andhøy og «Nilaya» har kurs mot Sør-Amerika, men må først reparere bommen, som er brukket. Foto: New Zealand Custom Service / Scanpix
BRUKKET BOM: Jarle Andhøy og «Nilaya» har kurs mot Sør-Amerika, men må først reparere bommen, som er brukket. Foto: New Zealand Custom Service / Scanpix Vis mer