- Det setter sikkerheten vår i fare

Det står likevel igjen mat og drivstoff på Scott-basen i Antarktis, stikk i strid med tidligere påstander. Andhøy reagerer.

REAGERER: Jarle Andhøy mener «dobbelkommunikasjon» omkring utstyr «Berserk» etterlot på Antarktis har satt sikkerheten i fare. I motsetning til tidligere uttalelser, innrømmer Scott-basen at de har mat og bensin liggende på stasjonen. Foto: Bjørn Langsem/ Dagbladet.
REAGERER: Jarle Andhøy mener «dobbelkommunikasjon» omkring utstyr «Berserk» etterlot på Antarktis har satt sikkerheten i fare. I motsetning til tidligere uttalelser, innrømmer Scott-basen at de har mat og bensin liggende på stasjonen. Foto: Bjørn Langsem/ Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det har vært flere uklarheter om utstyr fra «Berserk», som har vært oppbevart på den newzealandske Scott-basen siden forliset i fjor. Mye av årsaken til at Andhøy dro ned igjen, var å få avklaringer nettopp omkring nødvendige gjenstander og depoter.

Andhøys advokat Nils Jørgen Vordahl sier Jarle selv også har fått beskjed om at utstyret var fjernet.

- Jarle har spurt om å få hente utstyret — men har fått beskjed om at det ikke var der, sier Vordahl til Dagbladet.

Også den newzealandske TV-reporteren Heather du Plessis-Allan, som har vært i Antarktis for å dekke saken, forteller om to vidt forskjellige historier:

- Scott-basen sa at alt utstyr var sendt tilbake til New Zealand. Men polarinstituttet sa stikk motsatt, sier hun.

Innrømmer Nå innrømmer imidlertid Scott-basen overfor Dagbladet at nødvendigheter fra «Berserk» fortsatt oppbevares på den newzealandske basen - der Jarle selv ikke er ønsket.

- På Scott-basen står det en liten mengde frysetørret mat og noe drivstoff, som ser ut til å være beregnet på de firehjulsdrevne farkostene. Resten av utstyret ekspedisjonen etterlot ble sendt til Christchurch på New Zealand 31. januar 2012, sier kommunikasjonsrådgiver Matt Vance ved Antarctica New Zealand i en e-post til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer