KRITISK Europarådets generaltsekretær har tidligere kritisert det politiske Norge for deres politikk rundt romfolket. Foto:
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
KRITISK Europarådets generaltsekretær har tidligere kritisert det politiske Norge for deres politikk rundt romfolket. Foto: Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpixVis mer

- Det sier mye om hvilke forhold barna lever under i Norge

Barn i romfamilier plasseres «ekstremt ofte» i fosterhjem eller barnevernsinstitusjoner, ifølge Europarådet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Europarådets menneskerettskommissær, Nils Muiznieks, uttrykker sterk bekymring for romfolks leveforhold i Norge.

Barn i romfamilier plasseres «ekstremt ofte» i fosterhjem eller barnevernsinstitusjoner, står det i kommissærens rapport.

Han anslår at over 60 rombarn er under barnevernets omsorg, og at like mange står i fare for å bli fjernet fra familien.

Dette utgjør om lag halvparten av ikke-tilreisende rombarn i Norge, heter det i rapporten.

- Systematisk diskriminering - Dette er dramatiske tall. Det sier mye om levevilkårene for romfolket og de forholdene barn lever under. Norske myndigheter bør studere rapporten nøye, og se hva de kan og bør gjøre, sier Europarådets generalsekretær, Thorbjørn Jagland, til Dagbladet.

Mange romkvinner unngår å føde på norske sykehus i frykt for at barnet skal bli tatt fra dem, står det i rapporten.

Jagland har tidligere kritisert norske myndigheter for ikke å tørre å ta tak i romfolkets utfordringer, og at den norske politikken rundt romfolket har vært styrt av frykt.

- Jeg har vært kritisk til dette hele tiden. Man ser en ganske systematisk diskriminering av romfolk fra mange hold i de aller fleste land, og det er liten vilje til å gjøre noe med forholdene, sier Jagland.

I rapporten medgir Muizniek at rusmisbruk og vold er gode grunner til at barnevernet griper inn for å hjelpe barn, men mener at omsorgsovertakelse for ofte rammer romfamilier.

- Også romfolk har krav på beskyttelse. Lever de under uverdige forhold har barnevernet rett til å gripe inn. Spørsmålet er hva man kan gjøre med det. Man må se på levevilkårene for disse familiene, det kan ligge mye diskriminering og andre forhold bak, sier Jagland.

Brudd på menneskerettighetene Menneskerettskommissæren uttrykker også en bekymring over de «strenge begrensningene i kontakten mellom rombarn plassert i fosterhjem og deres biologiske familie».

- Ifølge representanter for frivillige organisasjoner kan rombarn som lever i fosterhjem møte sin biologiske familie så sjelden to ganger i året. De har vanligvis ikke tilgang til utdanning i romfolkets kultur og språk, står det i rapporten.

Også norske myndigheters behandling av tilreisende rom og tiggere får kritikk i rapporten. Muiznieks er glad for at forslaget om et nasjonalt tiggeforbud er droppet, men påpeker at lokale forbud kan være brudd på menneskerettighetene.

- Et totalforbud mot ikke-aggressiv tigging har en diskriminerende virkning på rom-immigranter og bryter ytringsfriheten. Slike forbud bør oppheves, sier han.

- Overdimensjonert problem Jagland har tidligere refset norske partier - inkludert partiet han en gang ledet, Arbeiderpartiet, for det han mener er skremselspropaganda. Han mente den gang at partiene måtte bli mer faktaorienterte.

- Hvilke overdrivelser har vi ikke sett om romfolket, om hva disse tiggerne skulle føre med seg om de kom til Norge? Hvilke overdrivelser ser vi ikke om innvandring, sa Jagland i en tale om menneskerettighetenes kår i Europa i august 2013.

Jagland fastholder kritikken av det politiske Norge

- Jeg kan ikke se annet enn at for eksempel dette med tigging har blitt overdimensjonert som et problem. Det er ikke noe som truer andres velferden og sikkerheten i gata, sier Jagland.

- Rett til beskyttelse I sitt svar til rapporten kommer norske myndigheter bare med generelle kommentarer.

- Vår lovgiving legger stor vekt på familiebånd og kontinuitet i oppveksten, men også på barnets rett til å bli beskyttet mot alle former for vold, overgrep og omsorgssvikt, heter det i svarbrevet.

Det hevdes at barnevernet forsøker å ta vare på barnets kulturelle bakgrunn.

Når det rapportens opplysninger om antallet rombarn som er under barnevernets omsorg, påpeker regjeringen at det ikke er klart om tallene gjelder norske eller tilreisende romfamilier.

Menneskrettskomissæren oppfordrer norske myndigheter til å gi den nødvendige støtten til romfamilier for å kunne oppdra sine barn og gi dem en utdanning.

- Selv om barnest beste må være høyeste prioritet i beslutninger om barnets velferd, bør omsorgsovertakelse kun være et tiltak man iverksetter når alt annet er forsøkt, står det i rapporten.