- Det sier mye om hvilke forhold barna lever under i Norge

Barn i romfamilier plasseres «ekstremt ofte» i fosterhjem eller barnevernsinstitusjoner, ifølge Europarådet.

KRITISK Europarådets generaltsekretær har tidligere kritisert det politiske Norge for deres politikk rundt romfolket. Foto:
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
KRITISK Europarådets generaltsekretær har tidligere kritisert det politiske Norge for deres politikk rundt romfolket. Foto: Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Europarådets menneskerettskommissær, Nils Muiznieks, uttrykker sterk bekymring for romfolks leveforhold i Norge.

Barn i romfamilier plasseres «ekstremt ofte» i fosterhjem eller barnevernsinstitusjoner, står det i kommissærens rapport.

Han anslår at over 60 rombarn er under barnevernets omsorg, og at like mange står i fare for å bli fjernet fra familien.

Dette utgjør om lag halvparten av ikke-tilreisende rombarn i Norge, heter det i rapporten.

- Systematisk diskriminering - Dette er dramatiske tall. Det sier mye om levevilkårene for romfolket og de forholdene barn lever under. Norske myndigheter bør studere rapporten nøye, og se hva de kan og bør gjøre, sier Europarådets generalsekretær, Thorbjørn Jagland, til Dagbladet.

Mange romkvinner unngår å føde på norske sykehus i frykt for at barnet skal bli tatt fra dem, står det i rapporten.

Jagland har tidligere kritisert norske myndigheter for ikke å tørre å ta tak i romfolkets utfordringer, og at den norske politikken rundt romfolket har vært styrt av frykt.

- Jeg har vært kritisk til dette hele tiden. Man ser en ganske systematisk diskriminering av romfolk fra mange hold i de aller fleste land, og det er liten vilje til å gjøre noe med forholdene, sier Jagland.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer