STIGMATISERT ROMFOLK: Bjønnulv Evenrud i Folk er folk mener saken om «Maria», som ble hentet ut av en romleir i Hellas mandag, har ført til at alle romfolk nå mistenkeliggjøres. - Varsellampene burde ha blinket da alt dreide seg om at hun er lyshåret, sier lederen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
STIGMATISERT ROMFOLK: Bjønnulv Evenrud i Folk er folk mener saken om «Maria», som ble hentet ut av en romleir i Hellas mandag, har ført til at alle romfolk nå mistenkeliggjøres. - Varsellampene burde ha blinket da alt dreide seg om at hun er lyshåret, sier lederen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

- Det sier seg selv at de føler seg mistenkeliggjort

Bjønnulv Evenrud i Folk er folk mener romfolket er utsatt for rasisme og hets etter «Maria»-saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I tida etter lille, lyshårede «Maria» ble funnet i en romleir i Hellas, har rompar flere steder i Europa blitt mistenkt for å ha bortført blonde barn. Flere romfolk mener det hele vitner om rasisme.

Lederen for romfolk-organisasjonen Folk er Folk, Bjønnulv Evenrud, sier til Dagbladet at han er opprørt over det han mener er hets mot folkegruppen.

- Minner om jødehets - Det sier seg selv at romfolket føler seg jævlig mistenkeliggjort. Det har jo tippet helt over for folk, det minner om den samme hetsen som jødene ble utsatt for - da folk mente de stjal og slaktet barn som en del av et ritual, sier Evenrud til Dagbladet.

Han har fulgt saken etter at jenta ble brakt ut av romleiren fredag. Jenta, som trolig er mellom fem og seks år, ble hentet ut av romleiren nær byen Farsala i forbindelse med en større politiaksjon rettet mot romfolks angivelige ulovlige aktiviteter i landet. De syntes ikke jenta lignet på paret som tok vare på henne. Paret som tok vare på jenta er siktet for å ha bortført henne.

- Dømt en helt folkegruppe Evenrud synes saken er feil framstilt i media.

- Hvorfor fokuserer man ikke på enkeltindividene som skal ha gjort dette, i stedet for å «dømme» en hel folkegruppe for det? Dagbladet og andre norske medier har drevet en hysterisk, rasistisk kampanje, mener Evenrud.

STØTTER: Bjønnulv Evenrud sammen med romfolket på Årvoll i Oslo i juli i fjor. Han mener en ikke trenger å snakke med det norske rommiljøet for å forstå at de føler seg mistenkeliggjort nåFoto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet.
STØTTER: Bjønnulv Evenrud sammen med romfolket på Årvoll i Oslo i juli i fjor. Han mener en ikke trenger å snakke med det norske rommiljøet for å forstå at de føler seg mistenkeliggjort nåFoto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet. Vis mer

- Har du snakket med romfolket i Norge, om de føler seg stigmatisert?

- Man trenger ikke snakke med romfolk for å forstå at de føler seg dømt for dette. Varsellampene burde ha blinket hos mediene da de merket at dette kun dreide seg om at jenta var lyshåret, sier han. - Hele dekningen er unødvendig, sier han.

- Åpnet Pandoras eske Leder for Redd Barnas Norgesprogram, Janne Raanes, mener det er bra at «Maria»-saken har fått så stor medieoppmerksomhet, men sier til Dagbladet i dag at man ikke må glemme alle de andre barna som blir utsatt for bortføring, menneskehandel og annen kriminalitet.

Etter at «Maria» ble funnet, har irsk politi tatt ei jente vekk fra familien sin etter tips fra publikum om at noen hadde sett ei ung, blond jente sammen med en romfamilie. DNA-tester viste imidlertid at barnet var deres datter, og jenta ble returnert til sin familie.

Til New York Times sier direktøren for organisasjonen som nå tar seg av jenta, Costas Yiannopoulos, at saken har åpnet for en større diskusjon.

- Det åpnet Pandoras eske rundt hva som skjer med romfolket, og utnyttelsen av barn i Hellas og resten av Europa.

- Tror på romparet Paret Christos Salis and Eletheria Dimopoulou sitter nå fengslet, mistenkt for å ha bortført jenta. De mener påstandene er usanne, og sier at de har gitt jenta et trygt og godt hjem.

Se videoen av det som skal være soverommet til «Maria», i videoen i denne saken.

De har forklart at «Maria»s biologiske mor er prostituert, og at hun skal ha trålet romleirer på jakt etter et par som kunne ta over omsorgen for datteren når hun selv ikke lenger klarte det. Det hele skal ha vært en «uformell adopsjon», ifølge paret, som sier at mora er bulgarsk.

Deres advokat sier hun fester sin lit til romparets forklaring.

- Som mor ville jeg aldri tatt denne saken dersom jeg trodde de hadde stjålet barnet, sier Marietta Palarva til NBC News.

Salis og Dimopoulou nekter for å ha bortført jenta.