<strong>«SER PÅ TING»:</strong> Kim Jong-il var kjent for å se på ting. Her gransker han dopapir i et nytt kjøpesenter. Bildet er fra den siste offisielle bildepakken av Kim Jong-il, ment for å bygge opp moralen internt i Nord-Korea, samt tegne et vellykket bilde av Nord-Korea for verden utenfor. Propagandaen er imidlertid så fjern fra virkeligheten at for de fleste framstår bildene som tragikomiske. Alle foto: KCNA
«SER PÅ TING»: Kim Jong-il var kjent for å se på ting. Her gransker han dopapir i et nytt kjøpesenter. Bildet er fra den siste offisielle bildepakken av Kim Jong-il, ment for å bygge opp moralen internt i Nord-Korea, samt tegne et vellykket bilde av Nord-Korea for verden utenfor. Propagandaen er imidlertid så fjern fra virkeligheten at for de fleste framstår bildene som tragikomiske. Alle foto: KCNA Vis mer

Det siste bildet: Kim Jong-il ser på dopapir

Bildet passer rett inn i nettparodien «Kim Jong-il ser på ting».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagblade): Kim Jong-il som reiser rundt i Nord-Korea og ser på ting, har lenge vært en internettslager. Nettsida Kim Jong-il looking at things har gjort stor suksess med å samle de offisielle bildene fra propagandaapparatet i Nord-Korea.

Som navnet på nettsida hinter om, alle bildene viser at Kim Jong-il ser på ting.

- Nytt kjøpesenter Den siste utflukten til Kim Jong-il før han døde gikk til det nyåpnede Kwangbok-kjøpesenteret i Pyongyang. Interessant nok ble bildene fra utflukten først publisert etter at diktatoren døde, men før et ble offentlig.

Bildene fra kjøpesenteret er altså er de siste som er publisert av Kim Jong-il i live, og de viser diktatoren i velkjente positurer. Som regel ser han på ting, iført solbriller inne, naturligvis, ellers går han rundt eller står i den hypermoderne rulletrappa, før det hele avsluttes med et gruppebilde utenfor med de ansatte.

- Kom Jong-il, generalsekretær i Arbeiderpartiet i Korea og formann i DPRKs Nasjonale forsvar, besøkte Kwangbok-kjøpesenteret rett før offisiell åpning. Kjøpesenteret var opprinnelig et mindre varemagasin, men er renovert takket være initiativet og den kjærlige omsorgen til Kim Jong-il, som ivaretar folkets velferd og økning av levestandarden, heter det i det offisielle nyhetsbyrået KCNAs reportasje.

Sult og tortur Videre forteller journalisten at Kim Jong-il var opptatt av at Nord-Korea ikke skulle eksportere de ettertraktede varene de produserer, men heller sørge for å forbedre livet internt i landet.

Foto: KCNA
Foto: KCNA Vis mer

- Det er partiets bestemte vilje å gi folket det aller beste. Offentlige tjenestemenn skal være sanne tjenere for folket. Tjenestemenn bør være sanne tjenere og sørge for at folket får det beste først, før de sørger for seg selv, sa Kim Jong-il ifølge KCNA.

Det nye kjøpesenteret er på totalt 12 700 kvadratmeter over tre etasjer og skal ifølge den offisielle nordkoreanske versjonen være fyllt med husholdningsartikler, elektriske varer, te og alle tenkelige matvarer.

En ganske annen versjon enn den som kommer fra alle uavhengige rapporter, som melder om kronisk underernæring i den nordkoreanske befolkningen, store sultkatastrofer, konsentrasjonsleirer for dissidenter, mangel på nødvendige medisiner, samt elendige bo- og leveforhold for vanlige mennesker.

Mens partieliten lever i overdådig luksus.

Sorg på kjøpesenteret Nyheten om Kim Jong-ils død har ifølge KCNA ført til at nordkoreanere nå går og gråter på åpen gate, hvis de ikke står foran bilder av sin tidligere leder og hulker. Videoene gir et innblikk i den totale hjernevaskingen samfunnet er preget av, og Kwangbok-kjøpesenteret er naturligvis også representert i den offisielle fortellingen.

Det siste bildet: Kim Jong-il ser på dopapir

I en video som er publisert i dag får vi et innblikk i hvordan det er for de ansatte på kjøpesenteret å miste lederen de møtte for kun få dager siden.

- Jeg drømte aldri om å få besøk av leder Kim Jong-il i dette kalde været. Da han kom til min skranke, ble jeg så glad at jeg bukket dypt. Da jeg så hans magre ansikt, klarte jeg nesten ikke å holde tårene tilbake, sier en kvinne i reportasjen.

En annen kvinne sier følgende:

- Jeg kan ikke tro at han er gått bort. Jeg skulle ønske tiden kunne skrus tilbake, slik at han kunne være her igjen.

Det siste bildet: Kim Jong-il ser på dopapir

PS! Med på turen til kjøpesenteret var Kim Jong-ils barndomsvenn Jon il-Chun, som er leder for et spesialdepartement i den nordkoreanske paradisstaten som har kodenavn «Rom 39». Departementet forvalter Kim Jong-ils private formue.

Foto: KCNA
Foto: KCNA Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer