Det siste bildet

Dette bildet ble tatt dagen før Dereka Maria Mikula (16) ble drept i sitt hjem. Den blide jenta smiler inn i kameraet. Det er slik elever og lærere ved Såner ungdomsskole vil minnes henne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SON (Dagbladet): Torsdag i forrige uke tok elevene ved Såner ungdomsskole bilder som skulle trykkes i årets skolekatalog. Dereka Maria Mikula var et naturlig midtpunkt. Bildene var ment brukt på vennesidene i skolekatalogen.

- Dereka var i kjempehumør. Der er så ufattelig rart å tenke på at hun er borte, sier elevrådsleder Marte Jonsson (15) til Dagbladet.

Hun vil nå ta initiativ til å samle inn bilder av Dereka slik at hun får ei egen minneside i skolealbumet.

- Det er slik vi vil huske henne. Ei glad jente som gjorde andre glade, sier Jonsson.

Vanskelige dager

Skoledagene etter at Dereka ble funnet drept, har vært vanskelige. Dagbladet treffer elevrådslederen hjemme i Son. Hennes foresatte har gitt samtykke til at hun kan snakke om det ungdommene opplever.

- Det er veldig vondt. Man blir nesten lammet. Det er mange forskjellige reaksjoner. Mange sliter med konsentrasjonen. Vi klarer liksom ikke slutte å tenke på Dereka, sier Jonsson.

Hun kjente skolevenninen godt, selv om de går i forskjellige klasser. De to hadde akkurat begynt på ballettskole i Moss.

- Det er så rart at Dereka ikke skal nå sine mål. Hun var full av ideer og tanker. Det skjedde alltid noe rundt henne, sier Jonsson.

Usikkerheten plager ungdommen. I går var politiet på Såner ungdomsskole for å informere om sitt arbeid. Samtidig har flere av ungdommene vært inne til politiavhør på Vestby lensmannskontor. Elevrådslederen er bekymret over alle ryktene i bygda.

- Vi må ta vare på det gode ungdomsmiljøet vi har i Son, sier hun.

Ønsker avklaring

Det var bare Derekas nærmeste venner som visste at hun skulle være alene hjemme. Det var første gangen hun skulle være alene i huset så lenge. Lørdag skulle hun sittet barnevakt sammen med noen venner.

Ungdommene er opptatt av å ta vare på dem som fant Dereka død lørdag. Samtidig som de sørger over tapet av en nær venninne, prøver de å gjøre vanlige ting. Derekas kjæreste var i går på jobben. Unggutten, som også er aktiv i dansemiljøet, danset i går sammen med venner.

- Selv om det er vanskelig, hjelper det å gjøre hverdagslige ting, sier ordfører Tom Anders Ludvigsen i Vestby.

Han ber innstendig om at vedkommende som har drept Dereka, snart melder seg for politiet.

- Meld deg. Du bærer på en fryktelig hemmelighet. Nå må vi få fred. Dette sier jeg ikke bare som ordfører, men også som pappa, sier Ludvigsen.

Støtter hverandre

Derekas nærmeste familie har mottatt hilsener fra mange i kommunen. Derekas far er kommet fra USA og er nå sammen med familien. Mens kriminalteknikerne leter etter spor i huset, bor familien hos sine nærmeste. Familien får krisehjelp fra kommunen og kirken. Begravelsen vil bli i neste uke i Såner kirke.

DET SISTE BILDET: Torsdag smilte Dereka Maria Mikula til kameraet da elevene ved Såner ungdomsskole tok bilder som skulle inn på vennesidene i skolekatalogen. Nå vil elevene gi Dereka ei egen minneside.
MINNES VENNINNEN: Elevrådsleder Marte Jonsson vil lage ei egen minneside med bilder av Dereka.