Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det siste boligmarkedet trenger akkurat nå

Sjeføkonom Reid Krohn-Pettersen i Norsk Familieøkonomi tviler på boligkrakk.

 Tviler på boligkrakk:  Sjeføkonom Reid Krohn-Pettersen ser nedgang i boligprisene på mellom 0,5 prosent og 1 prosent per måned frem mot 2015.
FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET.
Tviler på boligkrakk: Sjeføkonom Reid Krohn-Pettersen ser nedgang i boligprisene på mellom 0,5 prosent og 1 prosent per måned frem mot 2015. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar): Pessimismen preger boligmarkedet.

Boligprisene er på vei nedover, og den negative stemningen merkes inn mot den tradisjonelt rolige juleperioden, skriver Finansavisen i dag.

Det går tregere i nyboligmarkedet også.

Salget av nye boliger falt 31 prosent i oktober sammenlignet med samme måned i fjor, viste tall fra Boligprodusentenes Forening torsdag.

Utviklingen har fått alarmen til å ringe i Nordea, som i forrige uke justerte ned sine boligprisprognoser.

- Vi ser for oss at prisene faller 0,5-1,0 prosent hver måned (sesongjustert) fremover, med det største prisfallet de neste 18 månedene, og et mer moderat prisfall i 2015, skrev senioranalytiker Boye.

Tviler på boligkrakk Sjeføkonom Reid Krohn-Pettersen i Norsk Familieøkonomi har siden i vår hevdet at boligprisene skal ned, men tviler på noe boligkrakk i sentrale strøk av Norge.

- Etterspørselen etter bolig mener vi fortsatt er høy, men prisnivået har de siste to år vært altfor høyt. Psykologien tilsier at en sitter på gjerdet og venter til prisene er kommet ned. I et slikt marked selger en sin bruktbolig før en kjøper ny bolig.

- Samtidig er nyboligprisene for høye til at nyetablerere har råd til å kjøpe i dette markedet, sier han til HegnarOnline.

Den forrige regjeringens 15 prosent egenkapitalkrav ved boliglån, bankenes renteheving i vår og den nye regjeringens renteøkning på lån i Statens pensjonskasse og Husbanken forklarer ifølge sjeføkonomen noe av fallet i boligprisene, men langt fra alt.

- Vi mener det er nok av investeringsvillig kapital (spareraten har aldri vært så høy som nå), men den vanlige boligkjøper har konkludert med at nok er nok, og venter til prisene når et fornuftig nivå, sier Krohn-Pettersen.

- Det siste vi behøver Norsk Familieøkonomi ser fortsatt for seg et fall i boligprisene på 5-10 prosent i 2014 og 2015.

- Finanspressens krigstyper ikke er nok til et boligkrakk, men en sunn oppbremsing og forhåpentlig fornuftig prising av boligmarkedet, sier Krohn-Pettersen, før han avslutter:

- Det siste vi behøver nå er at bankene hever boliglånsrenten, og øker netto rentemargin for å dekke inn motsykliske bufferkrav fra Finanstilsynet etter 5. desember.

Flere nyheter Meglerne spår mørk vinter i boligmarkedet
Bratt fall i boligsalg - spår 20 prosent til
Nå kan du prute så det spruter på ny bolig