MOSKVA I SORG: Boris Nemtsovs mor Dina Eidman sørger over sin sønn. Bak henne Mikhail Kasjanov, tidligere president Putins statsminister, nå tilhører han opposisjonen. Foto REUTERS/Maxim Zmeyev Scanpix
MOSKVA I SORG: Boris Nemtsovs mor Dina Eidman sørger over sin sønn. Bak henne Mikhail Kasjanov, tidligere president Putins statsminister, nå tilhører han opposisjonen. Foto REUTERS/Maxim Zmeyev ScanpixVis mer

Det siste farvel med Putins drepte kritiker

Den drepte opposisjonspolitikeren Boris Nemtsov ble begravet i Moskva i ettermiddag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Tusenvis av mennesker defilerte i dag forbi Nemtsovs åpne kiste på Sakharov-senteret, et sted der universelle menneskerettigheter dyrkes, oppkalt etter vinneren av Nobels fredspris, Andrej Sakharov. En av dem som sto ved kisten var Nemtsovs mor, Dina Jakovlevna Eidman, som fylte 88 år idag.

Advarsel til kritikere President Vladimir Putin var ikke til stede under begravelsen, men var representert med presidentens utsending til statsdumaen, Garry Minkh. Synlig til stede var imidlertid tidligere president Boris Jeltsins enke Naina Jeltsina og datter Tatjana Jamusjeva. Da Jeltsin var president på 1990-tallet var det en utbredt oppfatning at nettopp Boris Nemtsov var Jeltsins favoritt til å etterfølge seg. Slik gikk det ikke, det ble i stedet Vladimir Putin som Jeltsin valgte som sin etterfølger.

Les Dagbladets mening om drapet her.

Etter seremonien på Sakharov-senteret ble kisten med Nemtsov kjørt til Trojekrurovskij-kirkegården, der også den drepte jounalisten Anna Politkovskaja ligger begravet. Også hun ble drept i det som oppfattes som et politisk mord, og en advarsel til regimekritikere i Russland, i 2006.

- Et angrep på alle Fra utlandet legges det vekt på at drapet på Nemtsov gjør det politiske klimaet i Russland enda kaldere. Menneskerettighetsforkjempere peker på folk tilknyttet de russiske sikkerhetsapparatene når de peker ut bakmennene for det høy-profilerte drapet som skjedde et steinkast fra Kreml, midt i sentrum av Moskva, seint fredag kveld. De mener Nemtsov ble skutt for å gi regjeringen et påskudd til å slå enda tøffere ned på opposisjonsn.

- Det var et angrep på Boris Nemtsov, et angrep på oss alle, på det russiske samfunnet, på menneskers muligheter til å ha sine egne meninger, sa Nemtsovs politiske allierte Gennadij Gudkov under seremonien.

Ukrainsk etterretning Nytetsspinnerne i Kreml ser imidlertid allerede ut til å ha retningen klar for hvor de mistenkte er å finne. Putins pressetalsmann Dmitrij Peskov, og andre regimetilhengere har kalt drapet på Nemtsov for en «provokasjon», fra noen som vil prøve å destabilisere Russland.

Regjeringsorganet Izvestia skrev tidligere i dag at etterforskerne nå konsentrerer seg om det de kaller Ukraina-sporet. Nemtsov var den regimekritikeren som hardest har kritisert Putin for Russlands rolle i Ukraina.

Anonyme kilder sier til avisa at drapet var bestilt av ukrainsk etterretning eller tsjetsjeneren Adam Osmajev, en mann Ukraina nekter å utlevere til Russland, etter at han i 2012 ble tiltalt for det Kreml sier var et mislykket attentat mot Putin. Osmajev benekter overfor The Guardian å ha noe med drapet på Nemtsov å gjøre.

Russisk TV-vinkling Nemtsovs 23 år gamle elskerinne Anna Duritskaja, som er ukrainsk statsborger, reiste i går kveld til Ukraina etter å ha blitt holdt tilbake av russisk politi i Moskva i helga.

Nemtsov og hans kvinner var tema for snakke-showene på de store TV-kanalene i Russland i går kveld. Både statskanalen Kanal 1, og NTV, som ble tvangskjøpt av regimevennlige eiere på 2000-tallet, viet sin tid til å minnes Nemtsov. Ikke som politikeren, regimekritikeren, og mannen som kunne hatt Putins plass på slutten av 1990-tallet, men som play-boyen som vasset i kvinner, og var venner med dem alle.

Da drapet ble for stort til å overse, valgte russisk TV en vinkel for å ufarliggjøre regimekritikeren Boris Nemtsov.

,VISER SØTTE:Naina Yeltsina, Boris Yeltsins kone, og datteren Tatjana deltok i Boris Nemtsovs begravelse i dag. Foto: (AP Photo/Dmitry Lovetsky) Scanpix
,VISER SØTTE:Naina Yeltsina, Boris Yeltsins kone, og datteren Tatjana deltok i Boris Nemtsovs begravelse i dag. Foto: (AP Photo/Dmitry Lovetsky) Scanpix Vis mer