- Det siste jeg hørte, var et kjempeplask

Den tidligere politimannen (42) bryter sammen mens han forklarer seg om Linn Madelen Bråthens død.

- HOPPET OVER REKKVERKET: Fra rekonstruksjonen i fjor. Politimannen (t.h.) sier Bråthen benyttet anledningen til å hoppe over rekkeverket etter at han snublet. Foto: PER FLÅTHE / DAGBLADET
- HOPPET OVER REKKVERKET: Fra rekonstruksjonen i fjor. Politimannen (t.h.) sier Bråthen benyttet anledningen til å hoppe over rekkeverket etter at han snublet. Foto: PER FLÅTHE / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SKIEN (Dagbladet): Den 42-årige tidligere politimannen som er tiltalt for å ha etterlatt avdøde Linn Madelen Bråthen (33) i en hjelpeløs tilstand, og forklart seg falskt om begivenhetene natt til 3. august i fjor, sitter nå i vitneboksen i Nedre Telemark tingrett. Han gir sin versjon av hendelsesforløpet, og greier ut om forholdet han hadde til den avdøde venninna.

Politimannen er kledd i kortermet svart og hvit rutete skjorte i vitneboksen. Han forklarer seg uanstrengt med stødig stemme - men brister idet han beskriver møtet med Bråthens samboer etter at Stathelle-kvinnen var funnet død i sjøen ved Breviksbrua.

- Jeg knakk sammen da jeg traff ham, sier han, og må ta en pause i forklaringen.

- Snublet Før dette har han forklart seg detaljert om hendelsesforløpet fram til han og den 33-årige venninna endte på brua, etter en fest hos hennes bror på Stathelle. Han beskriver det som skjedde på den 45 meter høye Breiviksbrua, men hevder at det ikke var fysisk kontakt mellom ham og kvinnen.

Den tiltalte telemarkingen forteller at stemningen mellom dem var god, men at han snublet, og at Bråthen benyttet anledningen til å klatre over rekkverket på den 45 meter høye Breviksbrua.

- Det siste jeg hørte, var et kjempeplask, sier 42-åringen.

Linn Madelen Bråthen ble funnet død i sjøen ved Brevik 3. august i fjor, etter at hun sist ble sett på festen. Den tiltalte politimannen forklarte først at han ikke hadde vært på brua med henne, men ble tatt i falsk forklaring noen dager seinere, da et overvåkingskamera viste ham og Bråthen på vei mot brua, på et tidspunkt da han ifølge seg selv befant seg på et helt annet sted.

- Noe skjedde Den tidligere politimannen sier han først prøvde å skaffe hjelp, men at «noe skjedde» med ham da han var på vei ned av brua.

- Jeg konkluderte med at hun var død, og at ingenting jeg gjorde, ville hjelpe. Jeg klarte ikke å løpe til nærmeste hus for å varsle, sier 42-åringen.

Han legger til:

- Det var helt irrasjonelt. Jeg som politimann burde vite at det absolutt ikke er slik det foregår, men det er det lett å sitte her og si. Jeg har aldri sett noen jeg bryr meg veldig om, ta sitt eget liv, etter å ha sett henne inn i øynene.

Den tiltalte telemarkingen forteller at han deretter løp hjem og fortalte en falsk historie til kona, som ventet på ham.

- Jeg klarte ikke å si hva jeg hadde sett. Så ringte jeg [Bråthens samboer] og fortalte ham at jeg og Linn hadde gått en tur.

- Helt feil 42-åringen sier at han etter hvert ble nødt til å leve med den falske historien om at han ikke hadde vært sammen med Bråthen på brua.

- Jeg levde på en løgn, og begynte å tro at den var sann. Jeg fortalte den til alle, og tenkte at det ikke endret noen ting om jeg sa det som det var. Jeg skjønner selvsagt at det var helt feil.

Også da han ble avhørt av politikolleger fra nabodistriktet Vestfold, holdt han fast ved løgnen.

- Det var ikke rare dekkhistorien. Men jeg forklarte meg likevel falskt. Jeg pakket inn det grusomme jeg hadde sett, det ble for mye for meg.

Tror han lyver Politiet mener den tidligere kollegaen dyttet Bråthen utfor brua og siktet ham for forsettlig drap - men riksadvokaten mente bevisene ikke holdt til drapssiktelse, og tiltalte ham isteden for å ha etterlatt den 33-årige venninna i hjelpeløs tilstand, samt for å ha avgitt falsk forklaring.

Aktor Kjetil Omholt og etterforskerne tror politimannen har løyet i alle forklaringene, både før og etter at han ble tatt i løgn.

Det er satt av fem dager til saken. En rekke vitner skal føres for aktoratet, bl.a. personer som så Bråthen og politimannen på brua, og folk som hørte krangling på brua. Også sakkyndige og familie av Bråthen skal gi forklaring.

MENER POLITIMANNEN LYVER: Aktor Kjetil Omholt tror ikke på noen av den tidligere politimannens forklaringer. Foto: PER FLÅTHE / DAGBLADET
MENER POLITIMANNEN LYVER: Aktor Kjetil Omholt tror ikke på noen av den tidligere politimannens forklaringer. Foto: PER FLÅTHE / DAGBLADET Vis mer