Det siste nederlaget?

Veien tilbake til byrådskontorene virker lenger enn noen gang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ERLING LAE har gjort Norges hovedstad til en bastion for Høyre. For andre gang slo han Rune Gerhardsen i åpen kamp om byrådsmakten i Oslo, og etter dette nederlaget kommer Rune neppe tilbake. Denne gangen var det ikke egen ulykke som rammet – Ap gjorde et godt valg i hovedstaden, og styrket sin posisjon som byens største parti. Men det hjalp så lite når kameratene i SV leverte et regelrett katastrofevalg og halverte oppslutningen.

HISTORIEN OM Rune Gerhardsens liv i oslopolitikken er lang og sammensatt. Han møtte mange høye forventninger i eget parti, men også fordommer som sønn av selve landsfaderen Einar Gerhardsen. Motstanden ble ikke mindre da han i 1991 proklamerte at han ville samarbeide med miljøsosialistene i SV – helt uten forankring i Ap sentralt.

MEN RUNE lot seg ikke stoppe, vant valget og dannet byråd sammen med SV; dermed åpnet han en samarbeidsvei som 13 år senere kunne videreføres også på riksplan. Siden har han vunnet valg, tapt valg, dannet byråd og gått av i protest – men siden 1997 har han og Ap måttet tilbringe et liv i opposisjon til skiftende borgerlige byråd.

TI ÅR UTEN MAKT i Oslo er lenge. Verre for Ap er det at veien tilbake til byrådskontorene virker lenger enn noen gang. De borgerlige har et klarere flertall enn før, og de neste fire åra trenger byrådskameratene i Høyre og Frp kun støtte fra Venstre for å beholde flertallet. Det vil vise seg om de fortsatt legger opp til å samarbeide med både Venstre og KrF i bystyret, eller om fristelsen til å for eksempel føre en mer liberal skjenkepolitikk blir for stor.

OSLO AP er på sin side nødt til å tenke nytt før neste korsvei. Én ting er at de er avhengig av framgang for partnerne i SV før de kan drømme om byrådsmakt igjen – verre er det at denne valgkampen har vist at Aps største fylkesparti lider av en skrikende mangel på politiske profiler. Bortsett fra Rune G er det ingen fra oslopartiet som har vært synlige i valgkampen i det hele tatt.

OG HVIS Aps mangeårige frifant og urokråke bestemmer seg for at tre valgnederlag er ett for mye må Ap finne en ny frontfigur som kan erstatte Rune G om fire år. Det kommer i så fall til å bli en vanskelig leteaksjon – partiets politiske talenter fra Oslo har en lei tendens til å søke seg mot regjeringskvartalet i stedet for rådhuset.

Det siste nederlaget?