UTRYDDET: Neshornene i Mosambik kan nå være utryddet. «En katastrofe», sier ekspert dr. Christian Nellemann (bildet er av et annet neshorn). Foto: AFP PHOTO/ Biju BORO
UTRYDDET: Neshornene i Mosambik kan nå være utryddet. «En katastrofe», sier ekspert dr. Christian Nellemann (bildet er av et annet neshorn). Foto: AFP PHOTO/ Biju BOROVis mer

Det siste neshornet i Mosambik skal være skutt

Dyret skal nå være utryddet i landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Neshorn blir drept av mennesker for hornene, som igjen blir solgt på det svarte markedet. I noen kulturer blir disse hornene brukt som pynt, eller for tradisjonelle medisinske grunner.

Nå kan det se ut som at det siste neshornet i Mosambik er drept. En ledende forsker på neshorn har fortalt nyhetsbyrået AP at det siste neshornet i det sørafrikanske landet er skutt. Mest sannsynlig skjedde det i Great Limpopo Transfrontier Park, det eneste stedet i landet der det levde neshorn.

- WWF kan ikke bekrefte dette. Men vi kan si at situasjonen har vært dramatisk lenge. Det har knapt vært neshorn i Mosambik siden 2012, sier generalsekretær i WWF-Norge (Verdens Naturfond), Nina Jensen, til Dagbladet.

Utryddet i 2010 Ifølge Jensen blir utryddelsestruede dyr jaktet av omfattende organiserte kriminelle nettverk.

Spesielt i Asia er dyrene ekstremt ettertraktet, der den store synderen er Vietnam som har utryddet sitt eget neshorn. Det gjorde de i 2010.

Kiloprisen på gata i Vietnam, og i mindre grad Kina, er høyere enn for kokain og gull. Også norske turister bidrar til den ulovlige jakta, skrev Dagbladet i februar. I 2012 ble 668 Sør-Afrikanske neshorn drept. Så langt har 150 blitt drept i 2013, ifølge WWF.

Katastrofalt - En tragedie og en katastrofe. Dette er ikke bra. Verden har blitt et fattigere sted, sier dr. Christian Nellemann i GRID Arendal til Dagbladet.

OVERSIKT: WWF fører den deprimerende statistikken på hvordan tilbud og etterspørsel på horn fra neshorn har utviklet seg siden år 2000. Foto: WWF
OVERSIKT: WWF fører den deprimerende statistikken på hvordan tilbud og etterspørsel på horn fra neshorn har utviklet seg siden år 2000. Foto: WWF Vis mer

Dr. Nellemann leder en utrykningsenhet for FNs miljøprogram gjennom GRID Arendal. De samarbeider med INTERPOL og FN i kampen mot organisert kriminalitet. Han trener sporfinnere til å jakte krypskyttere, av blant annet elefanter.

- Omfanget av krypskyttere i Øst-Afrika er så omfattende at det undergraver statssikkerheten i flere land gjennom å spre korrupsjon, sier dr. Nellemann.

Kritisk utrydningstruet Verdens naturvernunion (IUCN) har tre av fem raser av neshorn på sin liste over dyr som er kritisk utrydningstruet. Til tross for dette har krypskyting av dyret økt de siste åra. Alt jegerne skal ha tak i er hornet, de last resten av liket være igjen.

Ikke så rart, med tanke på at et middels stort horn fra et av disse dyrene kan bli solgt for en kvart million dollar, ifølge NBC. Dr. Christian Nellemann påpeker også en annen konsekvens, som kan ha voldsomme følger for utviklingsland som Mosambik.

- Dette kommer i økende grad til å rasere turismeinntekter, slik vi har sett før i land som Kenya og Nepal. I Nepal drepte Maoistgeriljaen alle neshorn i en nasjonalpark for å finansiere krigføringen - ofte gikk pengene til vanlig kriminelle, sier han.

Med så mange krypskyttere kan også turister bli angrepet, ifølge Nellemann. Dette kan putte mange mennesker i dypere fattigdom da truisme er en svært viktig inntektskilde for land i øst-Afrika

KAMPANJE: WWF ser på neshornbestanden som en av de mer kritisk utryddningstruede dyreartene i verden. Foto: WWF
KAMPANJE: WWF ser på neshornbestanden som en av de mer kritisk utryddningstruede dyreartene i verden. Foto: WWF Vis mer

- I Nepal falt inntektene fra turisme med nesten 40% fra 2000 til 2002 da noen få turister ble drept. Vi trenger ikke forskning men målrettet innsats for å stanse smuglingen, sier dr. Nellemann.

Kan reddes Men alt håp er ikke ute. I starten av det tjuende århundre fantes det bare 50 hvite neshorn i verden. Gjennom målrettet og fokusert arbeid er den bestanden nå nærmere 20 000. Dette arbeid kan derimot være til ingen nytte om ikke krypskytterne stoppes.

- Det nytter å stå imot. Vi trenger desperat støtte til toll, politi og oppsynsfolk. Dette er bistandshjelp på sitt beste. Hjelp til selvhjelp og å sikre inntekter fra arbeid og utvikling som er bygget opp, sier dr. Nellemann.

En annen mulighet er å sette inn droner. Clive Vivier som er grunnlegger av neshornreservatet Zululand, i den utsatte KwaZulu-Natal-provinsen i Sør-Afrika, har sagt at han vil bruke overvåkingsdroner i kampen mot tyvjegerne. Stopper ikke denne ulovlige jakta, vil neshornet være utryddet i midten av dette århundret.

Protest - Denne rovjakten skyldes en utbredt misforståelse, hornene er laget av det samme som negler og hår. De har ingen påvist medisinsk effekt, slik mange tror i Vietnam, sier generalsekretær Jensen.

Hun har en oppfordring til nordmenn om hva de kan gjøre, siden Vietnam er den største synderen når det gjelder etterspørselen etter horn fra neshorn.

- Vietnam er et populært feriemål, og turister er med på å drive opp etterspørselen etter gjenstander laget av truede dyrearter. Hvis nordmenn velger å dra på ferie til Vietnam, bør de la være å kjøpe slike souvenirer. De kan også ta standpunkt ved å skrive til den vietnamesiske ambassaden og be landets myndigheter styrke arbeidet mot den ulovlige handelen, sier Jensen.

ORGANISERT KRIMINALITET: Her ser Indiske skogvoktere på kroppen til et neshorn som ble drept av krypskyttere. Foto:AFP PHOTO/STR
ORGANISERT KRIMINALITET: Her ser Indiske skogvoktere på kroppen til et neshorn som ble drept av krypskyttere. Foto:AFP PHOTO/STR Vis mer
ETTERTRAKTET: Ni år gamle Jari i en dyrehage i Basel. Disse dyrene blir drept for hornene de får senere i livet. Foto: REUTERS/Arnd Wiegmann
ETTERTRAKTET: Ni år gamle Jari i en dyrehage i Basel. Disse dyrene blir drept for hornene de får senere i livet. Foto: REUTERS/Arnd Wiegmann Vis mer