Biden og Fauci om Texas-gjenåpningen:

- Det siste vi trenger

Etter at Texas-guvernøren kunngjorde at han åpner delstaten «100 prosent», fortsetter kritikken å hagle. - Det siste vi trenger er neandertalsk tangegang, sier Biden, mens Fauci peker på et «farlig tegn».

IKKE FORNØYDE: Texas-guvernør Greg Abbotts avgjørelse om å gjenåpne delstaten, trosser advarsler fra Det hvite hus. Foto: Saul Loeb / AFP / NTB
IKKE FORNØYDE: Texas-guvernør Greg Abbotts avgjørelse om å gjenåpne delstaten, trosser advarsler fra Det hvite hus. Foto: Saul Loeb / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 110 000 +444
innlagt199 -13
døde 736 +2
påvist smittet 145 000 000+899.0K
døde 3 070 000 +13.7K
Se mer

Texas-guvernør Greg Abbott kunngjorde tirsdag kveld norsk tid at han gjenåpner delstaten «100 prosent» 10. mars.

«ALT», skrev han på Twitter.

Texas blir dermed den største delstaten i USA til å oppheve tiltakene mot coronaviruset og fjerne munnbindpåbudet. Gjenåpningen vil gjøre det mulig for innbyggere å gå tilbake til sine normale arbeidshverdager.

Biden: - Siste vi trenger

Abbott viste til at delstaten per mandag hadde vaksinert 6,57 prosent av befolkningen, ifølge tall fra Johns Hopkins University. Men som Dagbladet skrev onsdag, trosser gjenåpningen en rekke advarsler.

- Vi forstår presset guvernører er under, og vi setter pris på samarbeidet vårrt med Abbott, men vi mener det er feil å oppheve tiltakene nå. Munnbind redder mange liv, sa seniorrådgiver i Det hvite hus’ covid-19 responsteam, Andy Slavitt, til CNN.

- Jeg håper virkelig virksomhetene, samfunnet og befolkningen i Texas tenker gjennom dette en gang til, særlig guvernøren, fortsatte han.

Nå rykker presidenten selv ut og uttrykker sterk misnøye.

- Jeg mener det er en stor tabbe. Det siste vi trenger er neandertalsk tankegang, sier Joe Biden, ifølge New York Times.

Det er «kritisk, kritisk, kritisk at man følger vitenskapen», understreker han og oppfordrer til bruk av munnbind.

ÅPNER OPP: Texas-guvernør Greg Abbott kunngjorde 2. mars at han åpner delstaten «100 prosent». Video: AP Vis mer

Fauci: - Et farlig tegn

Også USAs smittevernsjef Anthony Fauci reagerer på det han kaller en «dårlig beslutning».

- Det er ganske risikabelt å oppheve tiltakene nå. Smittetrenden har vært synkende, men ut fra tallene for de siste syv dagene, har den nådd et platå. Det er et farlig tegn, sier han til CNN.

- Det har skjedd før. Når man åpner opp igjen, har alltid en ny bølge kommet. Vi kan virkelig ikke ta seieren på forskudd, fortsetter han.

Ifølge Fauci registrerer USA nå mellom 55 000 til 70 000 smittetilfeller daglig. Hvis landet åpner opp igjen, må disse tallene betraktelig ned, fastslår han.

MÅNEDENE FRAMOVER: Assisterende helsedirektør, Espen Rostrup Nakstad, sier at man må belage seg på noen tøffe måneder, men at det finnes et lyspunkt. Reporter: Angelica Hagen. Video / Foto: Edward Stenlund / Håkon Mosvold Larsen . Vis mer

Svarer på kritikken

Abbott svarer på kritikken ved å si at hans fokus er, og alltid har vært, å beskytte livene og levebrødet til innbyggere i Texas.

- Guvernøren var tydelig på å fortelle alle texanere at covid-19 ikke er slutt, og at alle texanere må følge medisinske råd og sikker praksis for å holde covid under kontroll, heter det i en uttalelse.

Flere delstater i USA har hatt en nedgående smittetrend den siste tida, men nylige tall viser at trenden er på vei til å snu, noe som har fått USAs folkehelseinstitutt Centers for Disease Control and Prevention (CDC) til å slå alarm.

- Vi står i fare for å miste framgangen vår, sa CDC-direktør Rochelle Walensky mandag, og viste til at USA registrerte rundt to prosent flere smittetilfeller forrige uke, enn uka før.

Også delstatene Michigan, Louisiana og Mississippi har kunngjort at de vil gjøre lettelser og blant annet oppheve munnbindpåbudet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer