- Det sitter fortsatt litt i

I denne skateparken ble Sindre (20) truet med knokejern og ranet.

HER BLE HAN RANET:  I denne skateparken ved Haugenstua ble tre personer ranet i fjor. Til sammen ni personer står tiltalt for ranene hvor en person (bildet) ble truet med knokejern og en annen ble slått ned. Foto: Privat
HER BLE HAN RANET: I denne skateparken ved Haugenstua ble tre personer ranet i fjor. Til sammen ni personer står tiltalt for ranene hvor en person (bildet) ble truet med knokejern og en annen ble slått ned. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet) I dag fortsetter den omfattende barneranssaken i Oslo tingrett, hvor 19 ungdommer står tiltalt for å ha ranet barn helt ned i niårsalderen. Dagbladet har snakket med ett av ofrene for ransbølgen i Oslo i fjor vår.

20 år gamle Sindre ble truet med knokejern og ranet da han var ute og skatet i en park ved Haugenstua i Oslo.

- En gutt kom bort og sa at han skulle ha telefonen min. Da jeg spurte hvorfor han gjorde det, kom en annen gutt bort og viste fram et knokejern, sier Sindre til Dagbladet.

- Var veldig ubehagelig Han var 19 år da han ble ranet. Selv om mange av ranerne var yngre eller like gamle som ham, følte han seg truet, særlig da en av ranerne viste fram et knokejern.

- Først trodde jeg det var en form for kniv han hadde hånda, så jeg ga fra meg telefonen med en gang, sier mannen til Dagbladet.

 Sindre (20) forklarer at ranet har gjort noe med trygghetsfølelsen hans.

- Det var veldig ubehagelig. Ran er ikke noe hyggelig. Og det sitter jo i litt fortsatt. Jeg har bodd på Kløfta, men nå har jeg flytta til Oslo, og jeg er ikke noen fan av å fly rundt i byen om natta. Det er slike småting som har endret seg, sier 20-åringen.

Ranerne slo også ned og ranet en annen gutt på 19 år i parken, mens Sindre så på.

- Påført redsel og engstelse Tre av de ni ungdommene som er tiltalt for ranet på Sindre, forklarte seg i retten i går.

OMFATTENDE RANSSAK:  Etter en ransbølge på Stovner i fjor vår, er 19 ungdommer tiltalt for 25 tilfeller av ran. Her er Bistandsadvokat Eitya Rehman i samtale med aktoratet da rettssaken startet i går.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
OMFATTENDE RANSSAK: Etter en ransbølge på Stovner i fjor vår, er 19 ungdommer tiltalt for 25 tilfeller av ran. Her er Bistandsadvokat Eitya Rehman i samtale med aktoratet da rettssaken startet i går. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- Da han ikke ville gi fra seg telefonen, viste jeg fram knokejernet, forklarer en tiltalt 19-åring, som var en av de mest aktive ranerne. 

Mannen forklarte at Sindre (20) ikke reagerte så sterkt på ranet, men forklarte til retten av mange av de mindre ofrene virket preget.

- De var små, så de ble ganske redde og sjokkerte, for de har ikke vært borti slikt før, sier han om ranet av to 14-åringer.

- Jeg har lagt merke til at noen blir redde for å gå ut og omgås ukjente folk. Det har jeg skjønt etter det skjedde så mange ran i høst. Jeg ser alvoret nå. Da [jeg ranet] brydde jeg meg ikke om de som mistet telefonene. Jeg tenkte ikke noe på hva de følte, sa en tiltalt 15-åring til retten.

De 19 tiltalte ungdommene ranet totalt 25 personer i fjor vår.

- Fellesnevneren for disse sakene er at både de fornærmede og deres foreldre er påført redsel og engstelse, sier bistandsadvokat Eitya Rehman til Dagbladet. 

DETTE ER DE TILTALTE RANERNE (KREVER PLUSSTILGANG).

- Kom som en bølge Saltokoordinatoren på Stovner, som sørger for samarbeid mellom kommunen og politiet på barne- og ungdomskriminalitet, sier de ble overrasket da det plutselig skjedde ran overalt i bydelen.

TOK TELEFONENE OG LØP:  Da rettssaken mot de 19 ungdommene startet tirsdag, kom det fram et mønster i mange av ranene. Guttene har ved flere tilfeller spurt personer om å få låne telefonen deres, for deretter å stikke av. Det skjedde også her, ved Stovner T-banestasjon. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
TOK TELEFONENE OG LØP: Da rettssaken mot de 19 ungdommene startet tirsdag, kom det fram et mønster i mange av ranene. Guttene har ved flere tilfeller spurt personer om å få låne telefonen deres, for deretter å stikke av. Det skjedde også her, ved Stovner T-banestasjon. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Ranene kom brått på oss, som en bølge. Selvfølgelig skulle vi helst forebygget så ranene aldri hadde skjedd, men nå er vi opptatt av å følge opp hver enkelt individuelt, sier Salto-koordinator Tove Christiansen.

Hun understreker at det ikke er snakk om en ransgjeng, men at guttene er i samme ungdomskrets.

- Denne saken er ikke bra. Guttene er utsatte på mange forskjellige måter. De er individer som har gjort noe innmari dumt, sier Christiansen, som nå følger saken i Oslo tingrett.

RANET NIÅRING  En 17-åring og en 18-åring er tiltalt for to tilfeller av ran i undergangen ved Fjellstuveien i Oslo. I begge tilfellene brukte de vold mot barn for å stjele mobiltelefoner, ifølge tiltalen. Ett av ofrene var bare ni år gammel. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
RANET NIÅRING En 17-åring og en 18-åring er tiltalt for to tilfeller av ran i undergangen ved Fjellstuveien i Oslo. I begge tilfellene brukte de vold mot barn for å stjele mobiltelefoner, ifølge tiltalen. Ett av ofrene var bare ni år gammel. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer