- HINDERLØYPE:  Dette er noen av resultatene fra dagens brannsjekk ved butikker i Vestfold: Paller, traller, esker og søppel foran nødutganger, og et brusskap som sperrer tilgangen til brannslangen. Foto: Vestfold Interkommunale Brannvesen.
- HINDERLØYPE: Dette er noen av resultatene fra dagens brannsjekk ved butikker i Vestfold: Paller, traller, esker og søppel foran nødutganger, og et brusskap som sperrer tilgangen til brannslangen. Foto: Vestfold Interkommunale Brannvesen.Vis mer

- Det skal ikke være nødvendig å flytte kjøleskap når du trenger brannslokningsutstyr

Dårlig brannsikkerhet i butikker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Hele intensjonen er at folk skal ha mulighet til å komme seg ut trygt, raskt og sikkert. Det er vanskelig å finne fram i en panikksitusjon. Det blir ikke lettere om det er plassert ting foran rømningsveiene. I verste fall kan folk bli skadd eller omkomme, sier Joachim Jensen i Vestfold Interkommunale Brannvesen til Dagbladet.

Jensen leder forebyggende avdeling, som mandag startet en tre dager lang kontroll av butikker i Holmestrand, Re, Horten, Tønsberg, Nøtterøy og Tjøme. Brannvesenet kontrollerer rømningsveier, varsling og slokkemidler.

Allerede før lunsj kom det inn nedslående resultater: Hos flere butikker var rømningsveiene sperret. Andre hadde plassert brusskapet foran skapet med brannslangen.

- Hinderløype «Det skal ikke være nødvendig å flytte tørsteslukkerskap når du trenger brannslukningsutstyr», skrev brannvesenet på Twitter.

- Det er ikke noe særlig å skulle flytte på det skapet der i en situasjon hvor det faktisk brenner, sier Jensen.

Han sier at varer foran rømningsveier er en utfordring for mange butikker.

- De har en vel varer går inn og ut, og som plasseres på strategiske steder. Selv om disse skal plasseres andre steder etter hvert, vil det alltid stå noen varer der, som igjen lager en hinderløype for de som skal rømme ut bakveien. Ved en brann vil alt skje utrolig fort, og rømningsmulighetene må være funksjonelle til enhver tid, sier Jensen.

Feil hos halvparten Brannvesenet gjennomførte samme kontroll i fjor, og 109 butikker ble sjekket. Av disse hadde 58 butikker feil eller mangel på ledesystem, 24 nødutganger var helt eller delvis sperret, 16 steder manglet kontroll av eller manglet helt slokkemiddel, mens 8 lokaler manglet tilfresstillende branndeteksjon.

- En ting vi oppdaget flere steder var at pæra i nødutgangskiltet hadde gått. I brannsammenhenger blir det veldig mye røyk og mørkt av den grunn. Det kan også være at strømmen går, sier Jensen.

Han understreker samtidig at det stort sett går bra, og at folk ofte ønsker å rømme samme veien som de kom inn.

- Men du har butikker som ligger på kjøpesentre, og da kan man ikke bruke den veien man normalt sett bruker for å komme inn. De fleste forstår nok viktigheten av å ha frie rømningsveier, men det er å få dem til å forstå at det faktisk kan skje dem. For butikkene handler dette også om kundesikkerhet, sier Jensen.