- Det skal mye til før han gir fra seg makten

Situasjonen i Elfenbenskysten kan raskt eksplodere. - De kastet militærkortet for tidlig, sier Fafo-forsker.

IGNORERER FOLKET: Laurent Gbagbo (t.v.) nekter å gi fra seg presidenttittelen i Elfenbenskysten, til tross for at Alassane Ouattara vant valget med 54,1 prosent av stemmene. Flere vestafrikanske presidenter, inkludert Sierra Leones Ernest Bai Koroma (t.h.), ga ham et ultimatum om å slippe makten eller risikere militær makt. Gbango nektet. Foto: REUTERS/Thierry Gouegnon/SCANPIX
IGNORERER FOLKET: Laurent Gbagbo (t.v.) nekter å gi fra seg presidenttittelen i Elfenbenskysten, til tross for at Alassane Ouattara vant valget med 54,1 prosent av stemmene. Flere vestafrikanske presidenter, inkludert Sierra Leones Ernest Bai Koroma (t.h.), ga ham et ultimatum om å slippe makten eller risikere militær makt. Gbango nektet. Foto: REUTERS/Thierry Gouegnon/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Elfenbenskystens Laurent Gbagbo fortsetter å klamre seg til makten, og nekter å fra seg presidenttittelen til vinneren av forrige måneds valg, Alassane Ouattara, trass massivt press fra verdenssamfunnet, FN og den vestafrikanske samarbeidsorganisasjonen ECOWAS.

Presidentene fra Benin, Sierra Leone og Kapp Verde ga ham i går et ultimatum om å enten fratre stillingen frivillig eller bli fjernet med makt. Som ventet avviste Gbagbo førstnevnte alternativ etter tre timers forhandlinger bak lukkede dører.

I dag ble det klart at de tre presidentene vender tilbake til Abidjan neste uke for å gjøre enda et forsøk på å presse Gbagbo til å overlate makten, melder NTB.

- Det skal mye til før han bare gir fra seg makten. Det som gjenstår å se er om de har forsøkt å finne ut av en ærefull exit for Gbagbo. Det kan være en skjult prosess som vi ikke veit noe om, sier forskningssjef og Vest-Afrika-ekspert Morten Bøås ved Fafo til Dagbladet.

- Kastet militærkortet for tidlig Den fastlåste situasjonen truer med å ende i blodig borgerkrig og destabilisere flere land i den skjøre regionen, især Liberia i vest. 20 000 ivorianere er allerede på flukt, og over 170 personer er så langt drept i sammenstøt siden valget i november.

FRYKTER BORGERKRIG: FN-soldater patruljerer gatene i den tidligere hovedstaden Abidjan. Foto: REUTERS/Luc Gnago/SCANPIX
FRYKTER BORGERKRIG: FN-soldater patruljerer gatene i den tidligere hovedstaden Abidjan. Foto: REUTERS/Luc Gnago/SCANPIX Vis mer

En FN-kolonne i Elfenbenskystens største by Abidjan ble tirsdag angrepet av en rasende folkemengde. En av FN-soldatene ble stukket med machete og et kjøretøy satt i brann. I alt 22 FN-soldater var med i kolonnen, som besto av tre kjøretøy, melder NTB.

- Situasjonen er spent og veldig ustabil. Dette kan gå begge veier; alt avhenger av hva som blir gjort akkurat nå, sier Bøås. Fafo-forskeren mener ECOWAS (Den vestafrikanske økonomiske og monetære union) gikk for hardt ut fra start ved å spille militærkortet og true med makt.

- Nå har de spilt alle kortene. Økonomiske virkemidler ville vært bedre og mer målrettet, selv om de trenger mer tid til å virke. Om Gbagbo for eksempel fikk problemer med å betale lønninger, ville vi nok sett effekt. Slike sanksjoner kunne fragmentert eliten rundt ham, men nå ser vi heller at de sluttes sammen. Det hadde vært lurt å holde militærkortet i bakhånd, sier Bøås.

- DEMOKRATIDRAP: En tilhenger av valgvinner Alassane Ouattara holder opp et skilt med påskriften "Gbagbo dreper demokratiet". Foto: AFP PHOTO/ISSOUF SANOGO/SCANPIX
- DEMOKRATIDRAP: En tilhenger av valgvinner Alassane Ouattara holder opp et skilt med påskriften "Gbagbo dreper demokratiet". Foto: AFP PHOTO/ISSOUF SANOGO/SCANPIX Vis mer

- Jeg håper de ser på økonomiske sanksjoner på nytt, og bruker de på en slik måte måte at Gbagbos basis blir så liten at han bikker internt, sier Bøås.

Vanskelig å bruke makt Og én ting er å true med militær aksjon for å tvinge fram et maktskifte, noe annet blir å faktisk gjennomføre det, sier forskeren.

- Det er ikke helt tindrende klart hvor soldatene skal komme fra. ECOWAS har en styrke, men den er ikke permanent og må stables på beina. Den er vanskelig å se for seg uten bidrag fra Nigeria, Senegal og Ghana, men Nigeria har sine egne problemer og er på vei inn i et valg, mens Senegal har nok med egne politiske kontroverser, sier han.

- Håper det blir kortvarig Sierra Leone og Liberia, to land i umiddelbar nærhet av Elfenbenskysten, ble herjet av ekstremt blodige og voldelige borgerkriger mellom åra 1989 og 2002. Bøås sier ivorianerne ikke risikerer en reprise av denne typen krig.

- Dette var kriger som foregikk ute på landsbygda, hvor grensene mellom partene var uklare. En borgerkrig i Elfenbenskysten vil i utgangspunktet bli en konvensjonell krig, og ikke en rural geriljakrig som i Sierra Leone. Det vi ser nå er en klassisk konflikt om hvordan samfunnet skal være bygget opp, sier Bøås.

DREPT: Over 170 mennesker er så langt drept i landet siden valget i november. Minst 20 000 mennesker er på flukt i frykt for borgerkrig. Foto: AFP PHOTO/SIA KAMBOU/SCANPIX
DREPT: Over 170 mennesker er så langt drept i landet siden valget i november. Minst 20 000 mennesker er på flukt i frykt for borgerkrig. Foto: AFP PHOTO/SIA KAMBOU/SCANPIX Vis mer

- Mitt håp, dersom krig bryter ut, er at den blir kortvarig. Dersom opprørerne i nord får mobilisert i stillhet, er det ikke umulig at de kan banke hæren til Gbagbo, sier han.