Det skal stråle i påskefjellet

Langtidsvarselet viser mye sol og glede i påsken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Utsiktene for sol og fint påskevær i fjellet er rett og slett strålende, melder Meteorologisk institutt.

Vi ba statsmeteorolog Bjørn Harald Flobekk gi våre lesere langtidsvarselet. Og det er slett ikke så ille.

Merk at foreløpig spår de lærde fram til tirsdag.

Nord-Norge

Øverst i landet trues dessverre påskeværet av nordlige vinder, snø og sludd.

- Det vil variere fra bris til liten kuling langs kysten av Nordland og Lofoten. I nordvest er det fare for snø og snøbyger, varsler Flobekk.

Det vil være forholdsvis mildt, med bare et par kuldegrader de fleste steder. Mandag eller tirsdag kan det bli mildere, og meteorologene melder om økt sørlig vind, også her fare for litt nedbør i form av snø og sludd.

Midt-Norge

OPPHOLD: Det kan bli oppholdsvær og sol over store deler av landet i påsken. Bare i nord kan snø og sludd true påskeværet, melder meteorologene. Foto: Scanpix
OPPHOLD: Det kan bli oppholdsvær og sol over store deler av landet i påsken. Bare i nord kan snø og sludd true påskeværet, melder meteorologene. Foto: Scanpix Vis mer

I Trøndelag og Møre og Romsdal ventes det sørøstlig vind og nedbør frem til søndag.

- Men dette vil minke utover søndagen, og mandag vil det stort sett være oppholdsvær med gløtt av sol. Det er et lavtrykk på vei nordover som vil presse litt på tirsdag, men det ser ut til at det vil forbli oppholdsvær også utover, sier Flobekk.

Det vil være forholdsvis mildt ved kysten, med temperaturer på mellom 2 og 5 grader pluss. I indre strøk vil det være fra 0 til minus 2 grader.

Påskefjellet

- I fjelltraktene vil det nok komme litt snø, men ikke mer enn et par centimeter. Kanskje litt mer i øst enn i vest.

- Men det vil bli oppholdsvær - mye oppholdsvær - og mandag kommer sola. Mandag og tirsdag ser veldig bra ut, og det vil være kaldt med svak temperaturstigning utover perioden, spår statsmeteorologen.

I Jotunheimen vil det være temperaturer på mellom 7 og 10 grader minus, mens på Dovre kan det bli enda kaldere. Hardangervidda vil nyte mildere temperaturer på mellom 4 og 7 grader minus.

Vestlandet

Her vil det stort sett være oppholdsvær, men Flobekk advarer mot en sur vind fra sør - kuling langs kysten.

- Det vil bli bedre i sør, med sol fra mandag av, sier han.

Tirsdag kan vinden øke, og det vil være ned mot null grader.

Østlandet

Her meldes det om øst-sørøstlig vind og fare for litt snø i Agder og Telemark.

- Ellers tror jeg ikke det blir noe nedbør av betydning. Men det kan bli en del skyer. Men også gløtt av sol, sier Flobekk.

Han tar sjansen på å spå litt lengre - at det kan være antydninger til nedbør onsdag.

Temperaturene om natten kan falle helt ned til minus 10, mens temperaturene om dagen vil være opp mot null grader.

- I sør frykter vi at det vil bli press i fra et lavtrykk som er på vei fra Danmark. Det kan føre til østavind og sludd. Men vi er fortsatt usikre på dette lavtrykket, og det kan skifte fort, sier han.

Turvær i fjellet

Selv skal statsmeteorologen feire påska i Sør-Valdres, hvor han regner med sol og temperaturer på nullpunktet.

- Vi kan nok si at fjellstrøka vil ha det aller beste påskeværet. En klar og fin påske, håper vi. Men resten av landet vil nyte stort sett rolig vær, hvor nedbøret oppløses etter lørdag, uten ekstremvær i vente som vi kan se, sier han.

GODT VÆR: I fjellet ventes påskesola å dukke frem for fulgt i slutten av uka.