Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Det skal være vanskelig å fjerne bakrusen!

Stockholm (NTB-TT): Når du våkner opp etter en fuktig helg med sterk tørste, dunkende hodepine og skjelvende hender da ønsker du en pille som kan trylle vekk problemene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men noen slik medisin fins ikke, ganske enkelt fordi forskerne mener at bakrusen kan ha en begrensende effekt på våre drikkevaner, ifølge New Scientist.

Sykehusene sier som regel også nei til slik forskning fordi den vil føre til økt alkoholkonsum.

Den kjente romerske historikeren, Plinius den eldre, pleiet bakrusen med rå ugleegg. I Middelalderen var rådet hakket ål med bittermandel. I dag er Bloody Mary, østers og en kolesterolrik frokost med bacon og egg kanskje mer vanlige dagen-derpå-medisine r.

Blodet

Hva er det som gjør at vi føler oss dårlig dagen derpå?

Alkoholen går ut i blodet og mesteparten havner til slutt i leveren. I levercellene skrider enzymene raskt til verks for å bryte ned alkoholen.

Noen forskere mener at hodepinen skyldes acetaldehyd. I leveren blir etanol forvandlet til acetaldehyd.

Andre forskere mener at metanol, som blant annet fins i rødvin, konjakk og whisky, er synderen.

Alkoholforskeren Wayne Jones ved Statens rätsmedicinska instituts rettskjemiske avdeling i Linköping mener at bakrusen sitter igjen langt etter at etanol er forsvunnet. Jones forskning viser at graden av bakrusen i stedet blir bestemt av hvor mye metanol som blir konsumert.

I noen helsebutikker selges en aminosyre, N-acetylcystein (NAC), som skal kunne mildne bakrusen. Plinius var ikke så langt unna et middel mot bakrus, fordi egg inneholder cystein.

Uttørring

Den viktigste årsaken til bakrusen er kanskje at mye alkohol fører til uttørring av kroppen. Den gamle oppskriften om å drikke mye vann før man går og legger seg, er kanskje ikke så dumt.

Noen forskere anbefaler også å drikke sportsdrikker, som inneholder natrium, kalium og magnesium, viktige stoffer som kroppen mister når vi drikker alkohol.

Noen råd er:

- Spis skikkelig både før og under inntak av alkohol for å begrense skadevirkningene.

- Drikk mye vann og kanskje en sportsdrikk før du går til sengs.

- Drikk noen kopper søt te og spis noen kokte egg morgenen etter.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!