Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Laila Anita Bertheussen

Det skjulte dramaet: Har hatt mistanke i flere uker

Politiet brukte store ressurser og «alle knep i boka» etter truslene mot Tor Mikkel Wara. Det endte med at de siktet samboeren til sin egen toppsjef.

BESLAG: Politiet tok i går ettermiddag beslag i flere gjenstander fra Tor Mikkel Wara og Laila Anita Bertheussens hjem. Foto: Bjørn Langsem
BESLAG: Politiet tok i går ettermiddag beslag i flere gjenstander fra Tor Mikkel Wara og Laila Anita Bertheussens hjem. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I flere uker jaktet PST på det de trodde var en ukjent gjerningsperson, etter flere tilfeller av hærverk og trusler. Men i begynnelsen av februar, to måneder etter det første attentatet mot justisminister Tor Mikkel Waras bolig, begynte etterforskerne å lure.

Til tross for at de hadde sjekket alle mulige elektroniske spor, fant de ikke noe konkret som førte dem videre.

Waras samboer, Laila Anita Bertheussen (54) har hele tida pekt på teaterstykket «Ways of Seeing» som årsak til truslene, og Wara selv sa at teaterstykket og truslene har en «kjedesammenheng».

- Vurderte alle muligheter

Det var også Bertheussen som anmeldte stykket for å ha brutt privatlivets fred. Saken ble først henlagt av Oslo-politiet, men statsadvokaten sendte den tilbake og ba om etterforskning etter en klage fra Waras samboer.

Samtidig har politiets etterforskere brukt store ressurser på skjult spaning, overvåkning og annen etterforskning.

De siste ukene har politiet undersøkt taxier, basestasjoner, bompasseringer, trafikkameraer, overvåkningskameraer og alle bevegelser i området, på jakt etter den eller de som sto bak attentatene mot Waras bolig.

Etter å ha vurdert alle muligheter, og utelukket andre gjerningspersoner, begynte imidlertid PST å se om det kunne være en annen forklaring på attentatene.

SIKTET: Justisministerens samboer Laila Anita Bertheussen er siktet for å ha startet en brann i familiens bil natt til søndag. Foto: Privat
SIKTET: Justisministerens samboer Laila Anita Bertheussen er siktet for å ha startet en brann i familiens bil natt til søndag. Foto: Privat Vis mer

- Hatt mistanke de siste ukene

Dagbladet får bekreftet at etterforskerne de siste ukene har hatt mistanke om at det kunne være justisministerens egen samboer - Laila Anita Bertheussen - som var gjerningspersonen.

Samtidig var det helt nødvendig for PST å ha mer enn indisier, de trengte konkrete og sikre bevis før de kunne konfrontere Bertheussen.

Denne helga var justisminister Tor Mikkel Wara (54) på en privat tur til England. Sammen med kamerater så han Liverpool slå Burnley 4-2 på Anfield i Liverpool.

Mens Wara var på guttetur, skjedde det igjen.

Klokka 01.41 natt til søndag 10. mars fikk politiet melding om en bil i brann. Det var Wara-familiens private bil som var påtent mens den sto parkert utenfor parets bolig i Oslo.

Bortreist minister

Politiet etterforsket fortsatt for fullt, og formelt hadde de ingen mistenkte. Politiet hadde likevel allerede da sterk mistanke om at det var samboeren - Laila Anita Bertheussen - som var den ansvarlige gjerningspersonen.

Permisjon: Justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) vil bli innvilget permisjon i statsråd fredag, opplyser statsminister Erna Solberg (H). Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Permisjon: Justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) vil bli innvilget permisjon i statsråd fredag, opplyser statsminister Erna Solberg (H). Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer

Etter det Dagbladet erfarer, har etterforskerne i PST også stusset over at de andre attentatene mot familiens bolig har skjedd mens justisministeren har vært bortreist.

I avhør

I går kulminerte dramaet foreløpig med at justisministerens samboer, Laila Anita Bertheussen, ble pågrepet og siktet for bilbrannen som fant sted utenfor parets bolig i helga.

- Siktelsen gjelder brannen som fant sted natt til søndag 10. mars, i familiens bil, som sto parkert på bopel i Oslo. Vi mistenker at siktede selv har påsatt brannen, og ved det har gitt inntrykk av at brannen er påtent av en eller flere ukjente gjerningsmenn, sa PST-sjef Benedicte Bjørnland under en pressekonferanse i går ettermiddag.

PST-sjefen bekreftet at forholdet etterforskes i sammenheng med tidligere trusler mot justisministeren, men understreket samtidig at Bertheussen ikke er siktet for tidligere hendelser.

Siktelsen, slik den er nå, har en strafferamme på ett års fengsel eller bøter.

- Etterforskningen er i en innledende fase. Dette kan rammes av flere straffebestemmelser, og hvorvidt det vil bli grunnlag for å utvide siktelsen, er det for tidlig å si noe om, sier hun.

Torsdag ettermiddag satt justisministerens samboer gjennom 24 år i lange avhør med PST. Ifølge hennes advokat, John Christian Elden, nekter hun straffskyld.

- Jeg har hatt en lengre samtale med min klient etter avhør. Hun er meget bestemt på at politiet er på blindspor. Hun har svart på alle spørsmål og gitt PST tilgang til alle opplysninger for å belyse sin uskyld, sa Elden til Dagbladet.

SIKTET: Justisminister Tor Mikkel Wara sin samboer Laila Anita Bertheussen er siktet for overteredelse av straffeloven paragraf 225 bokstav b for å foreta noe som vekker mistanke for at en straffbar handling er begått uten at den er det. Video: NTB Scanpix Vis mer

Ransaket bolig

Bertheussen ble først kjent med siktelsen i går, og avhørene av henne skal ha foregått udramatisk. Oslo tingrett besluttet også i går ransaking av parets bolig på Ullern i Oslo, og det ble tatt en rekke beslag fra boligen.

PST har ikke begjært Bertheussen varetektsfengsel.

- Siktelsen kommer som følge av en helhetlig vurdering av de bevis som er brakt til veie og hvor mistanken da har styrket seg de seineste døgnene, sier Bjørnland.

Hun omtaler dette som både tekniske og taktiske bevis.

Bjørnland understreker også at PST er uavhengig påtalemyndighet, og at de ikke er underlagt justisdepartementet på noen måte i denne saken. Hun sier de heller ikke har hatt noen kontakt med justisminister Tor Mikkel Wara i denne saken.

«Snikfilming»

Dramaet startet like før jul i fjor, da Waras samboer Bertheussen anmeldte Black Box Teater i Oslo for å ha filmet familiens hus.

Klippet ble brukt i forestillingen «Ways of Seeing». I forestillingen ble det også brukt opptak av boligene til politikerparet Ingvil Smines Tybring-Gjedde (Frp) og Christian Tybring-Gjedde (Frp), samt Resett-redaktør Helge Lurås.

Denne anmeldelsen ble først henlagt av Oslo-politiet. Statsadvokaten omgjorde så henleggelsen etter klage fra justisministerens samboer og sendte den tilbake til etterforskning.

I etterkant av anmeldelsen og presseoppstyret rundt teaterforestillingen, har Wara blitt utsatt for en rekke ubehagelige hendelser.

* 6. desember 2018 ble Waras bolig tagget ned og nedgriset. Samtidig ble bensinlokket på familiens bil brutt opp. En hyssing var festet til tanken og forsøkt påtent.

* 17. januar 2019 ble søppelkassa på familiens eiendom påtent.

* 11. februar 20119 ble flere plastflasker med brannfarlig væske festet til familiens bil.

* 2. mars 2019 mottok familien Wara et brev i posten. Brevet oppfattes som et trusselbrev. Det inneholdt også et hvitt pulver.

* 10. mars - natt til sist søndag - ble familien Waras private bil påtent.

* Dagbladet har også tidligere fått bekreftet at PST setter flere andre hendelser i sammenheng med disse attentatene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!