- Det skulle bare mangle

KRISTIANSAND (Dagbladet): Påstanden om lovens strengeste straff for begge de to tiltalte i Baneheia-saken kommer ikke akkurat overraskende, skriver Dagbladets kommentator.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

AKTOR: - De drepte dem uten følelser

Førstestatsadvokat Edward Dahl har ikke levnet mye tvil om hvor han vil hen når han oppsummerer saken i sin prosedyre.

Verken Viggo Kristiansen eller Jan Helge Andersen viser tegn til reaksjon når aktor avslutter med sin ærbødige påstand om 21 års fengsel og 10 års sikring for begge.

Men det blir bevegelse i retten. De pårørende ser på hverandre og snakker lavt sammen når de går ut i pausen. Og så hører jeg på bred sørlandsdialekt ute i korridoren: «Det skolle bare mangle!»

  • Ja, det skulle vel bare mangle om ikke de to som er tiltalt for voldtekt og drap på to forsvarsløse småjenter i Baneheia, skulle få lovens strengeste straff hvis de også blir funnet skyldig.

Og aktor gjentar at åtte år gamle Stine Sofie Sørstrønen og Lena Sløgedal Paulsen var sjanseløse fra det øyeblikket de ble med de to tiltalte opp fra stien i Baneheia den 19. mai i fjor. Han gjennomgår jentenes skjebne, og instinktivt legger vi pennen ned, for vi vet hva vi ikke kan skrive. Men vi refererer aktor når han fastholder at det var en målbevisst forbrytelse der to små barn skulle voldtas og drepes.

  • Han mener å ha ført bevis for at begge de tiltalte må dømmes for overlagt drap på begge jentene.

Overlegget alene kvalifiserer til 21 års fengsel. Han prosederer også på at de drepte dem for å skjule voldtektene de hadde begått. Også den bestemmelsen kvalifiserer til lovens strengeste straff. I tillegg kan begge dømmes til 21 år uansett overlegg, fordi drapene skjedde under særdeles skjerpende omstendigheter.

Og de skjerpende omstendighetene er så selvsagte i denne saken, sier Dahl. Han trenger knapt å trekke dem fram for retten en gang til. Men han trekker fram den totale følelsesløsheten de tiltalte har vist. Ingen av dem viser tegn til anger.

Jan Helge Andersen har grått to ganger i politiavhør, mens Viggo Kristiansen én eneste gang har grått i retten. Men heller ikke det var tårer over de drepte jentene.

  • I over to uker har retten konsentrert seg om vitneavhør og tekniske og biologiske bevis. Aktors prosedyre tar retten tilbake til åstedet og de meningsløse forbrytelsene der to barn ble frarøvet livet.

Han sier straffen er et forsøk på å gjenopprette en balanse mellom rett og urett. Den uretten jentene ble påført da de ble fratatt retten til et liv.

- Mange sier straffen er en hevn, men det er den ikke. Men den har selvsagt en symbolsk betydning ved å imøtekomme den forbitrelsen folk flest føler etter en slik forbrytelse, sier han.

  • Vi er jo ikke mer enn mennesker og har alle våre tanker om skyld og straff, men heller ikke hevn er oss helt fremmed. Og påstanden om ti års sikring for begge kommer vel som en bekreftelse på et ønske om at de ikke skal slippes løs på samfunnet på lenge.

Men det er altså ikke straff. Statsadvokaten legger til grunn at Viggo Kristiansen er en «tikkende bombe» med en nærmest uhelbredelig personlighetsforstyrrelse.

At det kan være fare for gjentakelse av straffbare handlinger selv etter at han er ferdig med en så lang straff. For det er etter hans mening Kristiansen som var hovedmann og den som drev forbrytelsen fram.

Men han krever ti års sikring også for Jan Helge Andersen.

Fordi han lot seg lede. Aktor kaller ham en «drivende mine», og sier at også han kan begå nye forbrytelser hvis han kommer i kontakt med de gale personene og igjen lar seg lede.

  • Men selv om Andersen var passiv deltaker i Baneheia, mener aktor han likevel medvirket så sterkt at han må dømmes for de samme forbrytelsene som kameraten.

- Kan Andersen dømmes til noe mindre enn 21 års fengsel hvis han blir funnet skyldig? spør aktor. Og det mener han selv at han ikke kan. Og selv om han altså mener hovedmannen i utgangspunktet burde få strengere straff, kan ikke Kristiansen få mer enn 21 år. Det er derfor vi kaller det lovens strengeste straff.

DØDE: Lena Sløgedal Paulsen og Stine Sofie Sørstrønen.