- Det skulle tatt seg ut. Med ridende politi som river barn ut av 17. mai-toget fordi de går med en annet flagg enn det norske

Oslo-ordfører Fabian Stang reagerer på at skolebarn i Ålesund blir anmodet om å ikke bruke noe annet enn norske flagg i 17. mai-toget.

FLAGGBRÅK: Elever på 7.trinnet skal gå først i årets tog fra Aspøy skole. Nå er skolen blitt nasjonalkjent fordi elevene også ville tegne andre enn det norske flagget. Foto June R. Johansen / Sunnmørsposten
FLAGGBRÅK: Elever på 7.trinnet skal gå først i årets tog fra Aspøy skole. Nå er skolen blitt nasjonalkjent fordi elevene også ville tegne andre enn det norske flagget. Foto June R. Johansen / SunnmørspostenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ÅLESUND (Dagbladet): Da det ble kjent at barna ved Aspøy skole i Ålesund hadde tegnet flagg fra sitt eget opprinnelsesland på den ene siden, og det norske på den andre ble det bråk. Nå har 17. mai-komiteen stoppet lærernes tanke om å la barna bruke papirflaggene i 17. mai-toget.

Politikerne mente dette var noe 17. mai-komiteen måtte avgjøre, noe de nå har gjort ved å si at de helst ser at elevene bruker det norske flagget i toget.

Til Sunnmørsposten sier Roger Lindin, en av medlemmene i komiteen, at de har gitt beskjed til Aspøy skole om at de helst ser at det bare brukes norske flagg i barnetoget.

- Og skolen har sagt at de skal forholde seg til vår avgjørelse, så det regner jeg med skal bli helt uproblematisk, sier Lindin.

Ridende politi? - Det er en trist sak, sier Oslo-ordfører Fabian Stang til Dagbladet om bråket i Ålesund.

I 2008 sto Stang overfor den samme problemstillingen. Da var det 17. mai-komiteen som ønsket et forbud mot andre flagg. Det fikk Stang til å reagere.

- Det skulle tatt seg ut. Med ridende politi som river barn ut av 17. mai-toget fordi de går med en annet flagg enn det norske, sier Stang til Dagbladet i dag.

Den gangen så ordføreren seg nødt til å gripe inn.

- Når jeg så dette, så tenkte jeg at alle skulle bære det norske flagget fordi de hadde lyst, ikke fordi det var forbudt med andre. Siden har jeg sett bare norske flagg i 17. mai-toget i Oslo.

- Det er altfor enkelt å ty til forbud, og forbud mot flagg har vi sett før, uten hell, sier Stang og sikter til krigsåra da okkupasjonsmakten forbød bruken av det norske flagget.

- Folk er glad i det norske flagget fordi det ikke er forbudt med andre. Enkelte med fremmedfrykt vil alltid være uenig, de må bare besinne seg, sier han.

Debatten raste Flaggdebatten har vært heftig på Facebook og Twitter de siste dagene. I skarpe ordelag sa folk fra om hva de mente om at 17. mai ble «stjålet» av fremmedkulturelle, og en snikinnføring av fremmede flagg som skulle presse ut det norske.

«Jeg er glad mine forfedre som bygde landet slipper å se dette», skriver en på Facebook-siden «17. mai, Norges flagg».

«Det blir helt feil å synge nasjonalsangen og se andre flagg på denne dagen», skriver en annen.

 En nettside med klar rasistisk profil kastet seg på med en svært spisset sitatsak hvor de skriver at skolens rektor, Ann Elin Haadem ville bytte ut det norske flagget til fordel for de utenlandske.

- Fokuset har endret seg i alle ledd. Alle fjernt fra utgangspunktet, og vi føler oss misbrukt, sier Haadem til Dagbladet.

Regjeringen må mene Ordfører Bjørn Tømmerdal (Høyre) sier dette har vært en trist sak.

- På skolens jubileumsfest møtte jeg et flott mangfold og en frisk barneflokk jeg er glad vi har.

- Har 17. mai-komiteen tatt enkleste vei ved sin avgjørelse?

- Det vil jeg ikke svare på, rett og slett. De gjør en flott jobb hvert år for å gi oss en fin feiring av 17. mai. At de nå har kommet fram til dette respekterer jeg.

Det jeg imidlertid vil si er at vi har 420 kommuner her i landet, og dette er en sak som kommer opp forskjellige plasser nå og da før 17. mai. Denne gangen var det Ålesund. Men vi kan ikke ha 420 tilnærminger rundt dette. Derfor mener jeg regjeringen bør mene noe om saken på generelt grunnlag, sier Bjørn Tømmerdal til Dagbladet.

Ser ikke behovet Det ser imidlertid barna-, likestillings. Og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen (SV) ingen behov for.

- Jeg kan ikke se behovet for statlige retningslinjer for dette.

Jeg har tillit til at landets kommuner og 17. mai-komiteer klarer å håndtere disse diskusjonene selv.

- Vi ser hvert år at 17. mai samler Norge på tvers av opprinnelse, og det er flott, sier hun til Dagbladet.

BAKSIDE: Rektor ved Aspøy skole Ann Elin Haadem, med de svært omstridte flaggene. Foto June R. Johansen / Sunnmørsposten
BAKSIDE: Rektor ved Aspøy skole Ann Elin Haadem, med de svært omstridte flaggene. Foto June R. Johansen / Sunnmørsposten Vis mer