- Det skummet av munnene, pupillene var små, og de som ble fraktet inn i live kunne ikke trekke pusten

FN innkaller til hastemøte etter kjemiske angrep i Syria.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Gjennom dagen har det dukket opp stadig flere bilder av døde og skadde mennesker etter angrepet med kjemiske våpen som skal ha skjedd utenfor Damaskus i Syria natt til i dag.

Blant de drepte er flere barn som lå og sov da angrepet skjedde, ifølge opposisjonen.

Videoer tatt av opposisjonen viser mennesker som skriker i smerte og spyler seg selv og andre med vann. Mange har tydelige kramper og problemer med å puste. Andre bilder viser lange rekker med døde kropper, inkludert små barn.

Flere eksperter mener reaksjonene og skadene som kan ses på bildene tyder på at det faktisk er snakk om et kjemisk angrep, ifølge Al Jazeera.

En mann innlagt på sykehus forteller hvordan folk tok på seg masker da de kjente den kraftige lukta, og at en mann som ikke rakk å få på seg maske raskt falt om.

- Skummet av munnene En farmasøyt og aktivist forteller til nyhetsbyrået Associated Press at han hjalp dusinvis av skadde mennesker i et feltsykehus tidlig onsdag etter bombingen av Zamalka og Ein Tarma.

Han sier mange av de skadde ble flyttet til byen Arbeen, hvor han holder til, og at 63 av de døde hadde skader som indikerte at de var rammet av et kjemisk angrep.

- FLERE BARN RAMMET: En mann sitter sammen to barn som aktivister sier ble angrepet av nervegass i nabolaget Duma i Damaskus. Foto: Bassam Khabieh / Reuters
- FLERE BARN RAMMET: En mann sitter sammen to barn som aktivister sier ble angrepet av nervegass i nabolaget Duma i Damaskus. Foto: Bassam Khabieh / Reuters Vis mer

- Det skummet av munnene deres, pupillene deres var små, og de som ble fraktet inn i live kunne ikke trekke pusten og døde senere, forteller han nyhetsbyrået over Skype. 

Farmasøyten ønsker ikke å oppgi navnet sitt i frykt for regimet, men kaller seg Abu Ahmad. Han sier han tror det kan dreie seg om et kjemisk angrep fordi symptomene hos de rammede lignet symptomene han behandlet folk for etter et annet kjemisk angrep for to måneder siden.

- Huden rundt øynene og nesa var gråaktig, sier han.

- 1300 døde Så mange som 1300 kan være døde etter angrepet som skal ha skjedd utenfor Damaskus i natt, sa George Sabra, leder for Syrian National Council, på en pressekonferanse i dag. Rådet er en paraplyorganisasjon som består av ulike grupper som vil knuse Bashar al-Assads regime.

- Stillheten til våre venner dreper oss, sa Sabra, og ga «FNs svakhet og USAs nøling» delvis skyld for dødsfallene.

Antallet drepte er imidlertid ikke bekreftet, og myndighetene hevder på sine side at det er opposisjonen som står bak angrepet. Det har også blitt stilt spørsmål om hvorfor regimet ville bruke kjemiske våpen samtidig som en FN-kommisjon på 20 personer er i landet for å undersøke steder hvor slike angrep skal ha skjedd det siste året.

- Alt som har blitt sagt er tåpelig og naivt, uvitenskapelig, ulogisk og subjektivt, sa myndighetenes informasjonsminister, Omran al-Zoubi, på syrisk, statseid tv.

Han hevdet videre at den «organiserte mediekampanjen» var et resultat av regimets vellykkede operasjon mot opprørere på bakken.
 
Innkaller til hastemøte Onsdag kveld holder FNs sikkerhetsråd krisemøte for å diskutere situasjonen etter at USA, Frankrike, Saudi-Arabia, Russland og EU har bedt om en granskning av påstandene.

- Det på tide at Sikkerhetsrådet tar ansvar, rydder av veien uenighetene mellom sine medlemmer og gjenoppretter verdenssamfunnets troverdighet gjennom umiddelbart å komme med en klar og avskrekkende resolusjon som vil gjøre slutt på denne humanitære krisen, sier utenriksminister i Saudi-Arabia, prins Saud al-Faisal.

VARIERENDE TALL: Tallet på døde har variert fra ulike hold gjennom dagen, fra 30 til over 1300. Flere av de døde skal være barn som lå og sov da angrepene startet natt til i dag, utenfor Damaskus. Foto: Bassam Khabieh / Reuters
VARIERENDE TALL: Tallet på døde har variert fra ulike hold gjennom dagen, fra 30 til over 1300. Flere av de døde skal være barn som lå og sov da angrepene startet natt til i dag, utenfor Damaskus. Foto: Bassam Khabieh / Reuters Vis mer

- Jeg er dypt bekymret etter rapportene om at hundrevis av mennesker, deriblant barn, er blitt drept i luftangrep og angrep med kjemiske våpen mot opprørskontrollerte områder nær Damaskus, sier Storbritannias utenriksminister William Hague.

Syria skal ha et av verdens største lagre av kjemiske våpen, inkludert sennepsgass og nervegassen sarin. Regimet nekter å verken bekrefte eller avkrefte om de har slike våpen. I juni hevdet USA at de hadde sterke bevis for at Assads regime har brukt kjemiske våpen mot opposisjonen.