- Det skylder vi de 9000 Afghanistan-veteranene som sitter hjemme og lurer på om det var verdt det

Ekstremt utrygt i Afghanistan, tross 15 år med norsk innsats. I dag kommer granskningen.

FRA VONDT TIL VERRE:  Det er 15 år siden invasjonen av Afghanistan og starten på Nato-oppdraget. Sikkerhetssituasjonen er nå ekstremt dårlig og Taliban er på frammarsj. Et utvalg har vurdert den norske innsatsen i Afghanistan og kommer med sterk kritikk av det norske bidraget. Dette bildet viser en norsk soldat på oppdrag i Faryab-provinsen i mai 2012. Torbjørn Kjosvold / Forsvaret / Forsvarets mediesenter
FRA VONDT TIL VERRE: Det er 15 år siden invasjonen av Afghanistan og starten på Nato-oppdraget. Sikkerhetssituasjonen er nå ekstremt dårlig og Taliban er på frammarsj. Et utvalg har vurdert den norske innsatsen i Afghanistan og kommer med sterk kritikk av det norske bidraget. Dette bildet viser en norsk soldat på oppdrag i Faryab-provinsen i mai 2012. Torbjørn Kjosvold / Forsvaret / Forsvarets mediesenter Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Klokka 11 i dag la Afghanistanutvalget fram sin gransking av den norske innsatsen i Afghanistan. Over 9000 nordmenn deltok i krigen og 10 nordmenn mistet livet.

Samtidig er Taliban på frammarsj og situasjonen har gått fra vondt til verre.

Myndighetene i Kabul står nå i fare for å miste kontrollen i sitt eget land, og hele Helmand-provinsen kan falle i hendene på Taliban. Det er 15 år siden USA og Nato gikk inn i Afghanistan, men det har verken gitt sikkerhet, stabil økonomisk vekst eller en reduksjon av fattigdommen.

Bare i år har 43 000 afghanere tatt seg til Europa over Middelhavet, og hjemme i Afghanistan står flere i kø for å dra.

- Mye tyder på at utviklingen går i gal retning, sier generalløytnant Robert Mood til Dagbladet. I gal retning Afghanistanutvalget har sett på den norske innsatsen i Afghanistan mellom 2001 og 2014 og gransket hva Norge kunne gjort bedre. «Den norske innsatsen har utgjort en svært liten del av den totale ressursbruken i Afghanistan. Den har følgelig ikke bidratt til å endre hovedbildet av utviklingen i landet», skriver utvalget ifølge Fædrelandsvennen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer