FRA VONDT TIL VERRE:  Det er 15 år siden invasjonen av Afghanistan og starten på Nato-oppdraget. Sikkerhetssituasjonen er nå ekstremt dårlig og Taliban er på frammarsj. Et utvalg har vurdert den norske innsatsen i Afghanistan og kommer med sterk kritikk av det norske bidraget. Dette bildet viser en norsk soldat på oppdrag i Faryab-provinsen i mai 2012. Torbjørn Kjosvold / Forsvaret / Forsvarets mediesenter
FRA VONDT TIL VERRE: Det er 15 år siden invasjonen av Afghanistan og starten på Nato-oppdraget. Sikkerhetssituasjonen er nå ekstremt dårlig og Taliban er på frammarsj. Et utvalg har vurdert den norske innsatsen i Afghanistan og kommer med sterk kritikk av det norske bidraget. Dette bildet viser en norsk soldat på oppdrag i Faryab-provinsen i mai 2012. Torbjørn Kjosvold / Forsvaret / Forsvarets mediesenterVis mer

- Det skylder vi de 9000 Afghanistan-veteranene som sitter hjemme og lurer på om det var verdt det

Ekstremt utrygt i Afghanistan, tross 15 år med norsk innsats. I dag kommer granskningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Klokka 11 i dag la Afghanistanutvalget fram sin gransking av den norske innsatsen i Afghanistan. Over 9000 nordmenn deltok i krigen og 10 nordmenn mistet livet.

Samtidig er Taliban på frammarsj og situasjonen har gått fra vondt til verre.

Myndighetene i Kabul står nå i fare for å miste kontrollen i sitt eget land, og hele Helmand-provinsen kan falle i hendene på Taliban. Det er 15 år siden USA og Nato gikk inn i Afghanistan, men det har verken gitt sikkerhet, stabil økonomisk vekst eller en reduksjon av fattigdommen.

Bare i år har 43 000 afghanere tatt seg til Europa over Middelhavet, og hjemme i Afghanistan står flere i kø for å dra.

- Mye tyder på at utviklingen går i gal retning, sier generalløytnant Robert Mood til Dagbladet.

I gal retning Afghanistanutvalget har sett på den norske innsatsen i Afghanistan mellom 2001 og 2014 og gransket hva Norge kunne gjort bedre. «Den norske innsatsen har utgjort en svært liten del av den totale ressursbruken i Afghanistan. Den har følgelig ikke bidratt til å endre hovedbildet av utviklingen i landet», skriver utvalget ifølge Fædrelandsvennen.

DET NORSKE BIDRAGET:  Norske ISAF-soldater er i dette bildet fra 2008 på vei fra provinshovedstaden Maimana til Gurzivan i Faryab for å åpne en ny politistasjon. Afghanistanutvalget har sett på innsatsen i «den norske provinsen» Faryab, en provins som i dag er ekstremt utrygg. Foto:Jacques Hvistendahl/Dagbladet 2008
DET NORSKE BIDRAGET: Norske ISAF-soldater er i dette bildet fra 2008 på vei fra provinshovedstaden Maimana til Gurzivan i Faryab for å åpne en ny politistasjon. Afghanistanutvalget har sett på innsatsen i «den norske provinsen» Faryab, en provins som i dag er ekstremt utrygg. Foto:Jacques Hvistendahl/Dagbladet 2008 Vis mer

- Jeg forventer en litt selvransakende, ydmyk, åpen og usminket erkjennelse av hva vi har gjort riktig og hva vi eventuelt har gjort galt og burde lære av, slik at vi kan vise samfunnet at vi tar våre feil på alvor, sier oberstløytnant Tormod Heier ved Forsvarets høgskole.

- Det skylder vi våre etterlatte og de som har blitt drept, deres foresatte og de 9000 Afghanistan-veteranene som sitter hjemme og intenst lurer på om det var verdt det, sier Heier til Dagbladet.

I et innlegg hos Afghanistankomiteen sier Mood vi kan undres hvorfor vi nå, etter 15 år, er på leting etter en måte å komme ut av Afghanistan på med æren i behold.

- Situasjonen blir mer utfordrende for hver måned som går og Afghanistan kan på ny kollapse tross Vestens innsats og pengebruk, skriver Mood.
 
Etter ISAF-styrken I slutten av 2014 var det offisielt slutt for alle NATOs kampoppdrag i Afghanistan, og ISAF-styrken trakk seg ut. Igjen sto bare rådgivere og opplæringspersonell i oppdraget Resolute Support Mission.

PÅ EGNE BEIN:  Den afghanske hæren er her på en treningsøvelse ved Kabul Military Training Centre i oktober 2015. I fjor var det første året at de afghanske styrkene skulle stå på egne bein uten ISAF-styrkene til NATO. Det ble et vanskelig år med tilbakegang. Foto: Reuters / Ahmad Masood / NTB Scanpix
PÅ EGNE BEIN: Den afghanske hæren er her på en treningsøvelse ved Kabul Military Training Centre i oktober 2015. I fjor var det første året at de afghanske styrkene skulle stå på egne bein uten ISAF-styrkene til NATO. Det ble et vanskelig år med tilbakegang. Foto: Reuters / Ahmad Masood / NTB Scanpix Vis mer

2015 var altså den første «kampsesongen» at afghanske sikkerhetsstyrker skulle stå i det alene og ha selv ha ansvaret for sikkerheten. Taliban stormet fram.

Og det er ikke stort bedre i 2016. Taliban sin våroffensiv er nå i gang for fullt.

Den prisbelønte, amerikanske fotojournalisten David Gilkey (50) og den afghanske tolken hans ble drept på oppdrag i Helmand-provinsen i helga. De reiste med regjeringsstyrkene.

- Regjeringsstyrkene er gode så lenge de får støtte, men sliter mer enn forventet når de er i kamp på egen hånd. De vil ha behov for militær støtte i flere år enda, sier generalløytnant Mood til Dagbladet.

- Det skylder vi de 9000 Afghanistan-veteranene som sitter hjemme og lurer på om det var verdt det

Norge hadde i mai hadde 35 nordmenn i Afghanistan som drev med opplæring og rådgivning under Resolute Support Mission.

- Vi har gitt afghanerne sjansen til å forme en bedre framtid selv, men skal vi hindre reversering må vi stå der med betydelige styrker og støtte i en generasjon til, skriver han.

- Var ikke for ingenting Afghanistanutvalget presenterer hva de mener Norge oppnådde i Afghanistan.

- Det var ikke for ingenting. Det var en krig vi tapte, men det er to ting vi vil bli husket for. Det ene var utenriksdepartementets hemmelige fredsforhandlinger med fienden Taliban, og det andre var de norske spesialstyrkenes innsats for å trene opp afghanske politistyrker i Kabul, i antiterroroperasjoner, sier oberstløytnant Heier.

Utvalget har blitt ledet av tidligere forsvars- og utenriksminister Bjørn Tore Godal (Ap), og de har blant annet vurdert om engasjementet i Faryab-provinsen møtte behovene på bakken og om det norske oppdraget har vært kostnadseffektivt.

Faryab ble kalt «Den norske provinsen» fordi Norge hadde ansvaret på vegne av NATO der i sju år. I dag er provinsen ekstremt utrygg.

Ifølge Fædrelandsvennen skriver Godal-utvalget at det norske bidraget i Faryab ikke utgjorde noen forskjell.

På militær strategi Utvalget hadde som oppdrag å vurdere alle sidene av det norske oppdraget i Afghanistan. Det betyr også etterretning og de hemmelige fredssamtalene med Taliban.

- Jeg bare håper at det ikke har blitt for strengt. Det er en rekke sensitive temaer som kan bli tatt opp, spesielt på etterretning og de pågående fredssamtalene med Taliban. Spørsmålet er hvor åpne de har kunnet være og hvor mye lærdom utvalget har kunnet trekke fra disse to aktivitetene, sier Heier.
På det meste har Norge hatt 600 soldater i Afghanistan samtidig.

- Vi har et forsvar som i dag flommer over av krigserfaring og ikke siden andre verdenskrig har vi hatt så mye militærfaglig kompetanse som det vi har i dag. Men dessverre er det på et lavt taktisk og stridsteknisk nivå. Vi har blitt en nyttig leverandør av militærmakt, men det er ikke vi som sitter med strategien for hvordan krigen skal føres, påpeker han.

- Noe jeg håper kommer fram i rapporten, er om norske myndigheter har tilstrekkelig kontroll med hvordan våre nærmeste allierte planlegger og gjennomfører krigen, eller om vi blir en såkalt nyttig idiot, sier oberstløytnant Heier til Dagbladet.