ÅSTED: I ei stue i denne boligen på Byåsen i Trondheim ble en 25 år gammel mann skutt og drept natt til 1. mai. Foto: SCANPIX
ÅSTED: I ei stue i denne boligen på Byåsen i Trondheim ble en 25 år gammel mann skutt og drept natt til 1. mai. Foto: SCANPIXVis mer

«Det smalt, og jeg så at han falt bakover»

På svært kloss hold gikk haglegeværet av. Skuddet tok livet av 20-åringens bestekamerat (25).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet.no): Ifølge den 20 år gamle trondhjemmeren var det en helt vanlig kompiskveld, uten alkohol eller andre rusmidler, da noe gikk forferdelig galt i boligen hans på Byåsen i Trondheim natt til i dag.

Nå er 20-åringen siktet for forsettlig drap på en 25 år gammel mann som blir betegnet som hans bestevenn.

Skjøt på blink timer tidligere
Men etter det Dagbladet erfarer har den drapssiktede mannen i politiavhør i ettermiddag forklart at han ikke vet hvorfor haglegeværet gikk av.

Skytevåpenet hadde i lengre tid stått i stua der de to unge mennene oppholdt seg, da 25-åringen ifølge kompisens forklaring løftet hagla for å kikke på det. På et tidspunkt da begge to var i kontakt med geværet, falt det dødelige skuddet, som traff 25-åringen på svært kloss hold.

«Det smalt, og jeg så at han falt bakover», sa den tyngede 20-åringen til drapsetterforskerne i dag.

Han har opplyst at hagla må ha vært ladd allerede da den sto urørt i rommet, og at ingen skal ha puttet patroner i våpenet i selve situasjonen.

Vennene hadde tilbragt flere timer av kvelden sammen, og ifølge den yngste av de to var det ingen uoverenstemmelse, krangel eller aggresjon som ledet fram til det nattlige dødsfallet. Nylig hadde 20-åringen og hans fem år eldre venn kjøpt hver sin luftpistol i en butikk på Lade i Trondheim, og i går lekte de seg ved å skyte på blink i Byåsen - bare timer før situasjonen med det dødelige skytevåpenet oppsto.

Også luftvåpnene ble beslaglagt under den væpnede politiaksjonen i går, men pistolene har etter alt å dømme ingenting med drapssaken å gjøre.

Støtter siktelse på vitneutsagn
Politiet jobber ennå ut fra at 20-åringen kan holdes ansvarlig for hagleskuddet, blant annet på grunnlag av uttalelser han skal ha gitt til andre like før pågripelsen.

— Ut fra vitneutsagn og tekniske funn på åstedet kan vi med skjellig grunn mistenke ham for drap, sa politioverbetjent Geir Olav Granbo ved Sør-Trøndelag politidistrikt på en pressekonferanse tidligere i dag.

Det var 20-åringen selv som i natt slo alarm via familien sin etter hendelsen.

- Han ba dem komme og hente ham. Familien forsto at han trengte hjelp og at noe alvorlig hadde skjedd, sier advokat Morten Aalberg,  forsvarer for 20-åringen.

Han vil ikke gå inn på detaljer i ettermidagens avhør, men bekrefter at siktede sier at skytingen ikke skjedde med vilje.

- Min klient har forklart seg og har svart på de spørsmålene politiet har stilt. Slik jeg vurderer det er dette en tragisk ulykke, sier Aalberg.

Om politiet fester lit til 20-åringens forklaring, kan det bli aktuelt å vurdere en siktelse for uaktsomt drap, i stedet for den langt mer alvorlige anklagen han nå har rettet mot seg - at han tok livet av bestekameraten med vilje.

Sterkt preget
Forsvareren opplyser at siktde nå er overført til Trondheim fengsel fra politiets varetekt, og at han samtykker til varetektsfengsling i forståelse for politiets behov for å etterforske saken.

Samtidig er siktede dypt rystet av dødsfallet.

- Han er sterkt preget, og har i kveld vært i kontakt med helsepersonell etter å ha fått tilbud om det, sier Aalberg.

20-åringen skal ikke ha vært involvert i alvorlige straffesaker tidligere, og hadde ifølge forsvaren nødvendig tillatelse til å eie haglegeværet.

DRAMATISK: Bevæpnede politifolk rykket ut til Byåsen etter at folk som den nå drapssiktede 20-åringen hadde vært i kontakt med etter skytingen varslet politiet.
DRAMATISK: Bevæpnede politifolk rykket ut til Byåsen etter at folk som den nå drapssiktede 20-åringen hadde vært i kontakt med etter skytingen varslet politiet. Vis mer