Rekordvarm mai truer bær og grønnsaker:

- Det som er sådd, spirer ikke, og gresset brenner opp

Denne måneden har vært den varmeste mai-måneden som er registrert på Østlandet noensinne. Norske bønder frykter det kan ramme norsk sommermat.

TØRT: Det kan bli lite norske grønnsaker å spore opp i butikkene, dersom det fortsetter med høye temperaturer og lite nedbør. Foto: NTB scanpix
TØRT: Det kan bli lite norske grønnsaker å spore opp i butikkene, dersom det fortsetter med høye temperaturer og lite nedbør. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Det er katastrofe snart om det ikke kommer regn. Noen av oss har vanningsanlegg som kan redde deler av avlingene, men regn må komme, sier leder Merete Furuberg i Norsk Bonde- og Småbrukarlag til P4.

Aldri før har det vært registrert en varmere mai måned enn i år. Gjennomsnittstemperaturen gjennom døgnet er foreløpig på 14,5 grader, ifølge Meteorologisk institutt.

Dette betyr at det kan bli mindre norske jordbær, annen frukt og grønnsaker i sommer.

- Det som er sådd, spirer ikke, og gresset brenner opp i solvarmen og tørken, forteller Furuberg.

Honningen påvirkes

Også norsk honningproduksjon blir rammet av sommerværet. Kommer det ikke regn snart, kan biene få en stri tørn med å produsere honning, sa birøkter og fylkesleder i Oslo og Akershus Birøkterlag, Lars Erik Nygård, til NTB fredag.

Honningsesongen ligger i år to-tre uker foran skjema. Fredag tok Nygård ut 100 kilo honning, et produksjonsnivå som det ikke var mulig å nå på samme tidspunkt i fjor.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer