Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rekordvarm mai truer bær og grønnsaker:

- Det som er sådd, spirer ikke, og gresset brenner opp

Denne måneden har vært den varmeste mai-måneden som er registrert på Østlandet noensinne. Norske bønder frykter det kan ramme norsk sommermat.

TØRT: Det kan bli lite norske grønnsaker å spore opp i butikkene, dersom det fortsetter med høye temperaturer og lite nedbør. Foto: NTB scanpix
TØRT: Det kan bli lite norske grønnsaker å spore opp i butikkene, dersom det fortsetter med høye temperaturer og lite nedbør. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er katastrofe snart om det ikke kommer regn. Noen av oss har vanningsanlegg som kan redde deler av avlingene, men regn må komme, sier leder Merete Furuberg i Norsk Bonde- og Småbrukarlag til P4.

Aldri før har det vært registrert en varmere mai måned enn i år. Gjennomsnittstemperaturen gjennom døgnet er foreløpig på 14,5 grader, ifølge Meteorologisk institutt.

Dette betyr at det kan bli mindre norske jordbær, annen frukt og grønnsaker i sommer.

- Det som er sådd, spirer ikke, og gresset brenner opp i solvarmen og tørken, forteller Furuberg.

Honningen påvirkes

Også norsk honningproduksjon blir rammet av sommerværet. Kommer det ikke regn snart, kan biene få en stri tørn med å produsere honning, sa birøkter og fylkesleder i Oslo og Akershus Birøkterlag, Lars Erik Nygård, til NTB fredag.

Honningsesongen ligger i år to-tre uker foran skjema. Fredag tok Nygård ut 100 kilo honning, et produksjonsnivå som det ikke var mulig å nå på samme tidspunkt i fjor.

- Man kan trygt si at sommeren har kommet litt brått på, sa han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media