DEMONSTRASJONER: En egyptisk politibil brenner under sammenstøt mellom opprørspoliti og demonstranter på Tahrir-plassen i Kairo.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO / KHALED DESOUKI
DEMONSTRASJONER: En egyptisk politibil brenner under sammenstøt mellom opprørspoliti og demonstranter på Tahrir-plassen i Kairo.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO / KHALED DESOUKIVis mer

- Det som har skjedd siden i morges er farlig

En drept og hundrevis såret i demonstrasjoner på Tahrir-plassen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 - Det som har skjedd siden i morges, er farlig, og det har en direkte innvirkning på hvordan landet og revolusjonen vil klare seg, sier regjeringen i en uttalelse som ble lest opp på en statlig TV-kanal.

Tahrir-plassen var selve hjertet i revolusjonen, som til slutt tvang president Hosni Mubarak fra makten i februar. Natt til lørdag hadde flere hundre demonstranter overnattet på plassen. Det var da opprørspolitiet skulle oppløse denne demonstrasjonen, at det endte med steinkasting mellom politi og aksjonister.

Politiet skjøt også med gummikuler og brukte tåregass for å få kontroll over situasjonen. 676 mennesker ble såret i sammenstøtene, og én person mistet livet, ifølge Egypts helsedepartement.

Grunnlovssikret rett - Fredelige demonstrasjoner er en ukrenkelig grunnlovssikret rettighet, men det faktum at ting utviklet seg til å bli slik, det betyr at alle må komme til fornuft og ta ansvar, skriver den militærkontrollerte regjeringen i uttalelsen.

Ifølge regjeringen er egypterne nå i det viktigste øyeblikket i revolusjonen. Det forutsetter at fornuften må seire, og at interessene for landet og revolusjonen må komme først, heter det.

Rundt 5.000 demonstranter sluttet seg til folkemassen da kampene brøt ut, men lørdag kveld var situasjonen noe roligere.

Ytterligere en død Men i Alexandria, Egypts nest største by, oppsto det sammenstøt tidlig søndag morgen. Ytterligere en demonstrant mistet livet da opprørspoliti brukte gummikuler for å få bukt med aksjonistene.

25-åringen Baha Eddin Mohamed Hussein skal ha mistet livet da han ble truffet av en av gummikulene, opplyser legen Salama Abdel Moneim, som jobber for lokale helsemyndigheter i den nordlige byen.

Fordømmer inngripen Omkring 50.000 demonstranter, de fleste av dem medlemmer av Det muslimske brorskapet, deltok i fredagens protest som foranlediget lørdagens kamper.

OPPRØRSPOLITI: Egyptisk opprørspoliti tenner på en motorsykkel under sammenstøt med demonstranter lørdag. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO / KHALED DESOUKI
OPPRØRSPOLITI: Egyptisk opprørspoliti tenner på en motorsykkel under sammenstøt med demonstranter lørdag. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO / KHALED DESOUKI Vis mer

Brorskapets politiske parti Frihet og rettferdighet fordømmer politiets inngripen under lørdagens demonstrasjon. Den var ment som en protest mot et grunnlovsutkast som gir militæret eksklusiv myndighet over dets indre anliggender og budsjettpolitikk.

Situasjonen er spent i Egypt en drøy uke før valget til ny nasjonalforsamling begynner 28. november. Valget er det første etter at et massivt folkeopprør tvang Mubarak til å gå av etter tre tiår ved makten.

(NTB)

MANGE SÅRET: Myndighetene i Egypt melder om at 676 mennesker ble såret i gårsdagens opptøyer. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO / KHALED DESOUKI
MANGE SÅRET: Myndighetene i Egypt melder om at 676 mennesker ble såret i gårsdagens opptøyer. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO / KHALED DESOUKI Vis mer