Det som ikke kunne skje har skjedd: Forseglingen rundt reaktor 2 er brutt

- Man har gitt opp å unngå nedsmelting, sier Bellona.

KATASTROFEOMRÅDET: Slik ligger reaktorene plassert i det kriserammede atomkraftverket Fukushima I. Forseglingen rundt reaktor 2 er nå brutt. GRAFIKK: KJELL ERIK BERG, DAGBLADET/GOOGLE EARTH.
KATASTROFEOMRÅDET: Slik ligger reaktorene plassert i det kriserammede atomkraftverket Fukushima I. Forseglingen rundt reaktor 2 er nå brutt. GRAFIKK: KJELL ERIK BERG, DAGBLADET/GOOGLE EARTH.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Følg siste oppdateringer om atomkrisa i Japan i vårt Nyhetsstudio.

(Dagbladet): Forseglingen rundt reaktor 2 ved Fukushima-anlegget skal være brutt, dette melder det franske atomenergigyrået. CNN skriver at de vet at forseglingen er brutt, men at de «mangler endelige bevis».

IAEA og japanske myndigheter skriver i en oppdatering at det «kan» være brudd. Bruddet skyldes sannsynligvis eksplosjonen natt til i dag i kjølebassenget under reaktorkjernen, melder AP. Selve reaktoren ble ikke skadd, men forseglingen rundt skal ha sprekker. Dette er noe eksperter har sagt «ikke skal kunne skje».

Dette er den mest dramatiske meldingen som har kommet angående atomkraftverkene siden nedkjølingsproblemene startet fredag.

FLERE EKSPLOSJONER: Fire reaktorer ved Fukushima I-anlegget opplever store problemer med nedkjølinge. Derfor må de slippe ut hydrogen for å hindre eksplosjoner, noe som har gått galt flere ganger.
FLERE EKSPLOSJONER: Fire reaktorer ved Fukushima I-anlegget opplever store problemer med nedkjølinge. Derfor må de slippe ut hydrogen for å hindre eksplosjoner, noe som har gått galt flere ganger. Vis mer

Rett før meldingen kom, opplyste TEPCO, som eier og driver anlegget, at de evakuerte alle sine arbeidere fra kontrollrommene på reaktor 1, 2, 3 og 4. Alle reaktorene opplever store problemer eller fravær av avkjøling. Strålingen på utsidene av bygningene er nå så sterke at de er dødelige i løpet av få timer.

- Utrolig dramatisk - Dette er en utrolig dramatisk utvikling. Man har gitt opp å unngå nedsmelting. Når forseglingen er brutt, blir det sannsynligvis en enda større risiko for store utslipp fra spesielt reaktor 2, sier atomfysiker og daglig leder i Bellona, Nils Bøhmer, til Dagbladet.

Meldingen fra TEPCO bekrefter også at krisearbeidet med å få kontroll på reaktorene blir svært vanskelig.

- Dette bruddet i forseglingen gjør det vanskeligere å håndtere problemene ved de andre reaktorene, sier Bøhmer.

Den japanske fysikere Michio Kaku skrev tidligere i dag at man nå bør gjøre det japanske luftforsvaret klart til å kjøre inn sand og sement man kan slippe over reaktorene for å begrense skadene.

50 REDNINGSARBEIDERE: 50 arbeidere jobber på spreng med å få situasjonen under kontroll. De utsetter seg for sterk stråling. Foto: AP Photo/Kyodo News/Scanpix
50 REDNINGSARBEIDERE: 50 arbeidere jobber på spreng med å få situasjonen under kontroll. De utsetter seg for sterk stråling. Foto: AP Photo/Kyodo News/Scanpix Vis mer

- Dette er en desperat utvei, men desperate tider krever desperate løsninger. Det kan godt bli det siste alternativet, skriver Kaku på Twitter.

- Ubeboelig i tiår framover Nils Bøhmer regner nå med at atomulykka ved Fukushima blir oppgradert til verdens nest verste etter Tsjernobyl. IAEA, det internasjonale atomenergibyrået, har en skala som går fra én til sju. Tsjernobyl er sju, mens Three Mile Island-ulykka i 1979 er fem. Fukushima-ulykka har så langt blitt rangert som 4, en ulykke med kun lokale konsekvenser.

- Hvor lenge blir det ubeboelig i området rundt atomkraftverket etter denne ulykka?

- Denne ulykka kan sammenlignes med Tsjernobyl når det gjelder lokale konsekvenser. Selv i dag, 25 år etter Tsjernobyl, er det en ubeboelig sone på 30 km rundt kraftverket. Det er et godt utgangspunkt for denne ulykka, sier Bøhmer.

UD ikke forandret reiseråd UD har klokka 14.00 ikke oppgradert sitt reiseråd.

- Vi vurderer situasjonen fortløpende. I det ligger det at jeg verken vil bekrefte eller avkrefte at vi oppgraderer reiserådet, sier UDs pressekontakt Kjetil Elsebutangen til Dagbladet.

Klokka 09.30 i dag tidlig oppgraderte UD reiserådet til at de fraråder nordmenn å reise til eller oppholde seg i Japan.

Elsebutangen opplyste i den forbindelse at neste nivå, skulle situasjonen forverres, er et evakueringsvarsel.
VG og Dagbladet kaller tilbake sine journalister i Japan.

Nils Bøhmer, Bellona. Foto: Bellona
Nils Bøhmer, Bellona. Foto: Bellona Vis mer
- FORSEGLINGEN BRUTT: Dette er et arkivbilde fra reaktor 4. Det er mange meldinger om at forseglingen er brutt rundt reaktor 2. Dette var umulig ifølge eksperter på atomreaktorer inntil ulykka i Fukushima. Foto: REUTERS/Yomiuri Shimbun/Scanpix
- FORSEGLINGEN BRUTT: Dette er et arkivbilde fra reaktor 4. Det er mange meldinger om at forseglingen er brutt rundt reaktor 2. Dette var umulig ifølge eksperter på atomreaktorer inntil ulykka i Fukushima. Foto: REUTERS/Yomiuri Shimbun/Scanpix Vis mer