Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det som kommer fram er veldig alvorlig

Regjeringspartiene diskuterer Dagbladets båtavsløring, mens det går mot høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

ALVORLIG: Forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide ser med alvor på det som har kommet frem rundt Forsvarets båtsalg. Etter nye avsløringer i går tok regjeringspartiene på Stortinget saken opp med henne. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ALVORLIG: Forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide ser med alvor på det som har kommet frem rundt Forsvarets båtsalg. Etter nye avsløringer i går tok regjeringspartiene på Stortinget saken opp med henne. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide sier avsløringene rundt Forsvarets salg av marinefartøyer er veldig alvorlige. Dagbladet kunne i går kunne avdekke at representanter for nigerianske paramilitære har vært invitert til Norge for å kjøpe krigsskip av Forsvarets logistikkorganisasjon.

- Vi tar det som kommer fram veldig alvorlig. Og jeg er også glad for at Forsvarets logistikkavdeling har iverksatt en ekstern gransking av saken, og vi kommer til å følge dette tett fra Forsvarsdepartementet, sier forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide til Dagbladet.

Også forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen vil avvente den eksterne granskningen før han konkluderer.

- Jeg syns det er betryggende at FLO har satt i gang en uavhengig gransking av hva som er skjedd, og vil avvente svarene fra den granskningen før jeg kommenterer noe, sier forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen.

Vurderer høring i Stortinget 14. august ble eksterne granskere i det internasjonale revisjonsselskapet PricewaterhouseCoopers (PwC) hyret inn for å gjennomgå salget av gamle marinefartøy etter Dagbladets avsløringer. PwC hadde frist til å leverte sin rapport til ledelsen i FLO i går.

I GÅR: Dagbladet har blant annet avdekket at Forsvaret selv inviterte representanter for vestafrikanske paramilitære til Norge for å kjøpe marinefartøy. Noe Forsvaret fram til nå har benektet ethvert kjennskap til. Faksimile: Dagbladet 1. oktober 2014
I GÅR: Dagbladet har blant annet avdekket at Forsvaret selv inviterte representanter for vestafrikanske paramilitære til Norge for å kjøpe marinefartøy. Noe Forsvaret fram til nå har benektet ethvert kjennskap til. Faksimile: Dagbladet 1. oktober 2014 Vis mer

Samtidig varsler nok en gang flertallet i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité at de vil be om en forklaring. Komiteen hadde sitt første møte etter sommeren på tirsdag. Der ble saken diskutert.

- Det som er kommet fram tyder på at her har det foregått klare brudd på gjeldende reglement. Den kulturen som avdekkes i forhold til journalføring og arkivering av kontrakter er det også grunn til å stille alvorlige spørsmål til, skriver Hans Fr. Grøvan (KrF) i en e-post til Dagbladet.

Regjeringspartiene bekymret Saken vekker også bekymring blant regjeringspartiene på Stortinget. I går tok de opp saken med Forsvarsministeren. Forsvarspolitisk talsmann i Frp, Christian Tybring-Gjedde, sier hver stein må snus. Partiet vurderer fortløpende å bringe saken opp for Stortingets utenriks- og forsvarskomité.

- Det viktigste er at alle forhold rundt disse avhendingene blir klarlagt, og at eventuelle lovbrudd blir belyst og de ansvarlige stilt til ansvar, sier han. 

Forsvarspolitisk talskvinne i Høyre, Regina Alexandrova, sier de vil opprettholde en tett dialog med ministeren.

TUNGT BEVÆPNET: Slik ser KNM «Terne» ut i dag. Utstyrt med to 20 millimeter maskinkanoner, minst en mitraljøse, og væpnede krigere om bord, driver den tidligere norske missiltorpedobåten jakt på pirater og skatteinnkreving langs Bonny River i Nigeria. Sammen med fem søskenskip utgjør den spydspissen i krigsherren Tompolos privatdrevne kystvaktflåte. Foto: Privat.
TUNGT BEVÆPNET: Slik ser KNM «Terne» ut i dag. Utstyrt med to 20 millimeter maskinkanoner, minst en mitraljøse, og væpnede krigere om bord, driver den tidligere norske missiltorpedobåten jakt på pirater og skatteinnkreving langs Bonny River i Nigeria. Sammen med fem søskenskip utgjør den spydspissen i krigsherren Tompolos privatdrevne kystvaktflåte. Foto: Privat. Vis mer

- Dersom opplysningene i Dagbladet stemmer, vil det være alvorlig. Vi forutsetter at Forsvaret og regjeringen nå skaffer til veie alle opplysninger i saken og rydder opp, sier Alexandrova.

• Har du tips til denne saken, send mail eller ring 24000000!

LES OGSÅ:
Norske krigsskip havnet i Nigeria
Beryktet eks-pirat bruker norske krigsskip (Pluss)
Reagerer på at norske krigsskip havnet hos nigeriansk krigsherre
Smeller det igjen, er det ikke godt å si hvilken side disse båtene havner på
Støre legger ansvare på britiske myndigheter
Ber britene holde tilbake KNM «Horten»
Forsvaret hevder skipene har britiske flagg. Men de ble aldri registrert
Nå seiler også KNM «Horten» uten flagg og registrering
Solgte kystvaktskip til omstridt sør-afrikansk våpeneksportør
Støre mener Norge har et av verdens strengeste eksportregelverk
- Nå må Børge Brende på banen
Kontrollkomiteen vil granske Forsvarets båtsalg
Han fikk kjøpe norsk krigsskip til borgerkrigen i Libya
Nekter for å ha kjent til Libya-kontrakt
Forsvaret innleder full ekstern granskning etter krigsskip-avsløringene
Tollvesenet slo alarm om Forsvarets krigsskipssalg
Også Tollvesenet skal granske Forsvarets båtsalg
Regjeringen strammer inn regelverket etter Dagbladets avsløringer
Millionkontrakter og dokumenter er sporløst forsvunnet
Inviterte krigsherrens menn til Norge for å kjøpe krigsskip
• VIDEODOKUMENTAR: Slik havnet krigsskipene i Nigeria

BORTE: Mandag kunne Dagbladet avsløre at en stor mengde kontrakter og dokumenter i saken er sporløst forsvunnet fra Forsvarets arkiver. Faksimile: Dagbladet 29. september 2014.
BORTE: Mandag kunne Dagbladet avsløre at en stor mengde kontrakter og dokumenter i saken er sporløst forsvunnet fra Forsvarets arkiver. Faksimile: Dagbladet 29. september 2014. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling