Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det som skjedde er også en fare for vår sikkerhet

Barack Obama åpner for diplomati, men opprettholder militær trussel mot Syria.

HARDT PRESSET: USAs president, Barack Obama, har slitt med å få med seg både opinionen,den amerikanske Kongressen og verdenssamfunnet på sitt ønske om et begrenset militært angrep mot Syria. Nå kan det hende at han klarer å komme seg ut av situasjonen med æren i behold. Foto: EPA/KRISTOFFER TRIPPLAAR / POOL
HARDT PRESSET: USAs president, Barack Obama, har slitt med å få med seg både opinionen,den amerikanske Kongressen og verdenssamfunnet på sitt ønske om et begrenset militært angrep mot Syria. Nå kan det hende at han klarer å komme seg ut av situasjonen med æren i behold. Foto: EPA/KRISTOFFER TRIPPLAAR / POOL Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): I en direktesendt tale klokka 3 i natt norsk tid henvendte den amerikanske presidenten seg til det amerikanske folk for å forklare seg om situasjonen i Syria og de amerikanske angrepsplanene.

CNN omtaler talen som en av de mest kritiske i Obamas presidentperiode.

- Ingen bestrider at kjemiske våpen ble brukt i Syria. Spørsmålet nå er hva USA skal gjøre videre, sier Obama.

Amerikanske myndigheter har for lengst slått fast at de har håndfaste beviser for at den syriske presidentens regime brukte kjemiske våpen i et angrep mot en forstad til Damaskus 21. august. Mer enn 1400 mennesker, deriblant mer enn 400 barn, skal ha blitt drept i angrepet. Siden har Obama argumentert for et begrenset militært angrep.

- Det som skjedde med de menneskene, de barna, er ikke bare et direkte brudd på internasjonal lov. Det er også en fare for vår sikkerhet, sier Obama og forklarer hvorfor.

- Forbud uthules - Hvis vi ikke handler, vil al-Assad-regimet ikke ha noen grunn til å la være å bruke kjemiske våpen. Hvis forbudet mot disse våpnene uthules, vil andre tyranner ikke ha noen grunn til å tenke seg om to ganger før de skaffer seg giftig gass og bruker den. Over tid vil våre militære styrker igjen kunne stå overfor kjemisk krigføring på slagmarken. Og det kan være enklere for terrororganisasjoner å skaffe seg disse våpnene og bruke dem i angrep mot sivile, sier Obama.

Presidentens konklusjon er derfor klar:

- Det er i USAs interesse å svare med et målrettet militært angrep. Vi må gjøre det klart at bruk av kjemiske våpen ikke blir tolerert, sier Obama.

Samtidig balanserer han i talen, og holder muligheten åpen for at situasjonen i Syria kan løses med diplomati. Tirsdag kom overraskende Russland, som er Syrias allierte, på banen med et forslag om en plan for at verdenssamfunnet skal få kontroll over Syrias kjemiske våpen for derretter å ødelegge dem. Dette har Syria også samtykket til.

- Imidlertid har vi de siste dagene sett noen oppløftende tegn. Delvis på grunn av trusselen om militære angrep, sier Obama, og viser til det russiske initiativet.

Han lover å vurderer planen seriøst, men er samtidig skeptisk til at planen vil lykkes.

- Det for tidlig å si om dette initiativet vil lykkes. Og enhver avtale må verifisere at al-Assad-regimet holder sine forpliktelser. Men dette intiativet har potensialet til å fjerne trusselen om kjemiske våpen uten bruk av makt, særlig fordi Russland er en av al-Assads sterkeste allierte, sier Obama.

Vetomaktene i FNs sikkerhetsråd, USA, Storbritannia, Frankrike, Russland og Kina, diskuterer nå den russiske planen. Samtidig opprettholder Obama den militære trusselen mot Syria.

- Jeg har derfor beordret vår militære til å opprettholde sin beredskap for å holde presset oppe mot al-Assad og være i posisjon dersom diplomatiet mislykkes, sier Obama.

Utsetter Kongress-avstemning For halvannen uke siden ba Obama om støtte fra Kongressen til et militært angrep, men han har møtt stor motstand. Etter Russlands initiativ har Obama bedt Kongressen om å utsette sine avstemninger.

I talen i natt, står Obama fast på at han kan sette i gang angrep mot Syria uten godkjennelse fra Kongressen, men mener det ville være en styrke dersom Kongressen støttet ham.

- Jeg tror demokratiet vårt er sterkere når presidenten handler med støtte fra Kongressen. Jeg tror at USA opptrer mer effektivt internasjonalt når vi står samlet. Det er særlig sant etter et tiår som plassert mer og mer krigskapende makt i hendene på presidenten, og mer og mer av byrden på skuldrene til våre soldater, mens de folkevalgte i Kongressen ble satt på sidelinjen i kritiske beslutninger om når vi skal bruke makt, sier Obama.

Imot krig I talen beskriver Obama også hvordan han, siden den blodige borgerkrigen i Syria brøt ut i 2011, har stått imot krav om at USA måtte involvere seg militært.

- Over 100 000 mennesker er drept. Millioner har rømt landet. I denne perioden har USA jobbet sammen med allierte for å tilby humanitær hjelp, hjelp til den moderate opposisjonen og til å skape en politisk løsning. Men jeg har stått i mot krav om militær handling fordi vi ikke kan løse noen andres borgerkrig med makt - særlig ikke etter et tiår med krig i Irak og Afghanistan, sier presidenten.

Han mener noen grunnleggende endret seg 21. august i år da al-Assads regime gikk til gassangrep mot sin egen befolkning.

- Bildene fra massakren var kvalmende. Menn, kvinner, barn lå i rekker, drept av giftig gass. Andre frådet fra munnen eller gispet etter luft. En far holdt sitt døde barn og prøvde å få dem til å komme seg opp og gå. På den fryktelige kvelden så verden i grusom detalj kjemiske våpens fryktelige natur, og hvorfor en overveldende majoritet av verdens befolking har forbudt dem, som kriminalitet mot menneskeheten og brudd på internasjonal lov, sier Obama

- Målrettet angrep Likevel avviser han, overfor krigstrøtte amerikanere, at USA skal ende i en ny langvarig krig i Syria. Han vil ikke sende inn bakkestyrker i landet, som i Afghanistan og Irak, og han vil ikke satse på langvarige luftangrep, som i Libya og Kosovo.

- Dette vil være et målrettet angrep for å oppnå et klart mål om å avskrekke bruken av kjemiske våpen, og svekke al-Assads kapasitet, sier Obama.

Andre har ment at Obama burde gå til et større angrep for å velte det brutale al-Assad-regimet. Det vil ikke presidenten.

- Selv et begrenset angrep vil sende en beskjed til al-Assad, som ikke noe annet land kan sende. Jeg synes ikke vi skal fjerne enda en diktator med makt. Vi lærte i Irak at å gjøre det, også gjør oss ansvarlige for hva som skjer etterpå, sier Obama.

SAMTYKKER TIL PLAN: Syrias diktator, Bashar al-Assad, har sagt ja til Russlands plan, som innebærer at verdenssamfunnet får kontroll over Syrias kjemiske våpen. Foto: EPA/SANA / HANDOUT
SAMTYKKER TIL PLAN: Syrias diktator, Bashar al-Assad, har sagt ja til Russlands plan, som innebærer at verdenssamfunnet får kontroll over Syrias kjemiske våpen. Foto: EPA/SANA / HANDOUT Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling