- Det som skjer er fryktelig absurd, han begynner å sette en kniv i Andreas

Marius Løken (23) sier han ikke hater den drapstiltalte 23-åringen.

VITNET: Marius Løken, var venn med tiltalte og ble livstruende skadd. I dag vitnet han i Oslo tingrett. Foto. Nina Hansen / Dagbladet
VITNET: Marius Løken, var venn med tiltalte og ble livstruende skadd. I dag vitnet han i Oslo tingrett. Foto. Nina Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO TINGRETT (Dagbladet): 23 år gamle Marius Løken forklarer seg i dag for retten om natta da kameraten Andreas Nilstad ble drept, og han selv ble alvorlig knivstukket.

Den tidligere romkameraten er tiltalt for handlingene, og i dag møttes de to i retten for første gang siden drapsnatta 30. oktober 2011.

- Jeg kommer sikkert til å provosere og glede noen når jeg sier dette, men jeg går ikke rundt og hater ham. Jeg lever og setter så pris på det. N.N (tiltalte) har ett liv på samvittigheten. Og om det hjelper ham, så går ikke jeg personlig rundt og hater ham, sa Løken under sin forklaring for retten.

- Ble nervøs Løken fortalte videre at han vurderte å oppsøke tiltalte i fengsel, men at han leste et avhør tiltalte hadde gitt politiet og at han da ombestemte seg.

- Avhøret gjorde meg redd og nervøs, og jeg fikk ikke gjennomført besøket, sier Løken, som la til at han ikke ønsker å ha noen relasjon til tiltalte i framtida.

Aktor Hartmann sa tidligere i dag at tiltalte har fortalt politiet at han trodde han var alle mennesker i verden og at han måtte fødes på ny for å bli nåtidens Jesus.

- Var som erteris Innledningsvis i sin forklaring fortalte Løken om hvordan han og tiltalte ble kjent i 2008. Siden ble vennskapet nærere, fortalte han, og de to flytta sammen med en tredje kamerat i leiligheten i Pilestredet i Oslo sommeren 2011.

- Vi var som erteris, sier Løken om det daværende vennskapet med tiltalte.

Aktor Carl Graff Harmann ba Løken redegjøre for det han hans inntrykk av tiltaltes forhold til alkohol og narkotika.

Løken svarte at han var kjent med at tiltalte hadde brukt cannabis noen ganger. Videre beskrev han tiltalte som rolig og reflektert de gangene han drakk alkohol.

- Fryktelig absurd Så startet Løken å gjenfortelle sin opplevelse av drapsnatta. Mens han selv dro ut på byen med blant andre avdøde Andreas Nilstad, ble tiltalte igjen i leiligheten sammen med den tredje samboeren i kollektivet.

Løken fortalte at han kom hjem i to-tida på natta, og at avdøde Andreas Nilstad bestemte seg for å overnatte hos ham framfor å ta taxi hjem.

- Andreas lå ytterst i senga plutselig kommer N.N (tiltalte) løpende inn i rommet.  Jeg reiser meg opp med hodet, og da sa han noe, men jeg husker ikke ordrett hva, sier Løken.

 - Det som skjer videre er fryktelig absurd, han begynner sette en kniv i Andreas som bare ligger der, fortsetter 23-åringen.

- Utløser en mekanime Han forteller videre at han slet med å forstå hva som skjedde.

- Oppi mitt hodet begynner en krangel med å skjønne hva som skjer. Tiida går fort og sakte på en gang, sier Løken.

- Det utløser en mekanisme, og da skjønner jeg hva som skjer: Dette er kjøttkniven vi brukte til lage mat med, fortsetter 23-åringen.

Han forteller videre at han sparket etter tiltalte.

-  Jeg er ganske sikker på at jeg treffer, han blir litt ustødig, sier Løken.

- Jeg sier «hva faen er det du driver med». Så kommer han mot meg, og setter kniven inn i overkroppen min.

- Kunne ikke nå inn til ham Løken sier også at han ikke helt kjente igjen tiltalte denne kvelden.

- Jeg kan ikke beskrive hva det var med ham. Han hadde puls og pusta, men jeg kunne ikke nå inn til ham i det hele tatt, sier Marius.

Han forteller at han kom seg ned i portrommet i oppgangen til leiligheten, og seinere greide å komme seg inn i en taxi som fraktet ham til legevakt.

På sykehus ble han lagt i kunstig koma.

- Jeg våkna elleve dager etterpå. Jeg visste ikke helt hvor jeg var, men fikk beskjed om at en kamerat var drept og en annen satt inne for det.

VILLE BESØKE: Marius Løken fortalte i retten at han vurderte å oppsøke tiltalte i fengsel, men at han rett i forkant av dette besøket leste et avhør tiltalte hadde gitt politiet og at han da ombestemte seg. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
VILLE BESØKE: Marius Løken fortalte i retten at han vurderte å oppsøke tiltalte i fengsel, men at han rett i forkant av dette besøket leste et avhør tiltalte hadde gitt politiet og at han da ombestemte seg. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer