FORSVANT: Dette bildet fra 1933 viser en Savoia-Marchetti SM.55X. Det er svært likt flyet som forsvant i 1935. Foto: NTB Scanpix
FORSVANT: Dette bildet fra 1933 viser en Savoia-Marchetti SM.55X. Det er svært likt flyet som forsvant i 1935. Foto: NTB ScanpixVis mer

Det sovjetiske flyet var lastet med millioner da det forsvant i 1935

Nå er det funnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En junidag i 1935 tok et sjøfly av den italienske typen Savoia-Marchetti s.55 av fra byen Aleksandrovsk-Sakhalinsky øst i Russland.

Om bord var tolv passasjerer og millioner av kroner i rubler. Det var penger som var samlet inn ved et lokalt traktorverksted.

Hemmelig politi To av passasjerene var medlemmer av Stalins hemmelige politi, NKVD, som var med for å vokte den verdifulle lasten, skriver The Independent.

75 minutter etter avgang mistet man kontakten med flyet. Hva som skjedde så har vært et mysterium i 80 år.

Søkene etter flyet var resultatløse og snart ble etterforskningen hemmeligstemplet, trolig på grunn av NKVD-offiserene. 

Savnede penger I 2006 meldte noen tømrere fra om funn av vrakrester i Sibir. Nå melder en frivillig russisk organisasjon at de har funnet flyet i dette området.

Også flere kropper skal ha blitt lokalisert på stedet.

- Passasjerene lå fremdeles der de falt. Rundt dem lå de personlige eiendelene deres, sier Russia Search Movement (RSM) ifølge The Independent.

Funnet av flyet gjør at det også kan bli mulig å slå fast ulykkesårsaken.

Ifølge den britiske avisa går hovedteorien ut på at flyet i et forsøk på å unngå noen lavtliggende skyer, fløy rett inn i en fjellvegg. 

De mye omtalte pengene har man derimot ikke sett snurten av.