OPPBLOMSTRING: På tross av kaldt vann og tidvis ugjestmilde forhold, er Nordsjøen et yndet sted for planteplankton.

Spesielt på våren og tidlig på sommeren kan det danne seg store oppblomstringer som på dette bildet tatt av NASA den 11. juni i år. Foto: NASA Earth Observatory images by Jesse Allen
OPPBLOMSTRING: På tross av kaldt vann og tidvis ugjestmilde forhold, er Nordsjøen et yndet sted for planteplankton. Spesielt på våren og tidlig på sommeren kan det danne seg store oppblomstringer som på dette bildet tatt av NASA den 11. juni i år. Foto: NASA Earth Observatory images by Jesse AllenVis mer

Det spektakulære bildet viser den voldsomme opp­blomstringen i Nordsjøen

Spesielt egnet område.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På tross av kaldt vann og tidvis ugjestmilde forhold, er Nordsjøen et yndet sted for planteplankton.

Spesielt på våren og tidlig på sommeren kan det danne seg store oppblomstringer som på dette bildet tatt av NASA den 11. juni i år.

Her kan man se hvordan store mengder planteplankton danner mønstre i havet mellom Storbritannia, Danmark, Tyskland og Norge.

Vinter og vår De viser også hvordan planktonet beveger seg med havstrømmene over tid, og hvordan det som i utgangspunktet var en stor konsentrasjon blir spredd for alle vinder.

Selv om det i utgangspunktet er våren som er vekstperioden for planteplankton, har forskere funnet ut at også vinteren kan være en årstid for vekst. Dette fordi vinterstormene får havlagene til å blande seg, og dermed kan planktonet vokse på et dyp hvor de ikke er et like lett bytte for rovdyrene.

Når våren så kommer fortsetter veksten ytterligere når tilgangen til sollys øker.

Nordsjøen er spesielt egnet for plankton på grunn av sterke vinder og strømmer som bringer næringsstoffer til overflaten, samt mange elveutløp som tilfører næring.

«Snøstorm» Men selv om fargespillet og det yrende livet kan være fascinerende, kan det også komme i veien. Det fikk en gruppe norske forskere merke da de var på tokt i Barentshavet for å observere havbunnen. Istedet kom de over noen som nærmest så ut som en snøstorm under vann.

Likevel kom de godt ut av det. De fanget nemlig «snøværet» på film, noe som angivelig ikke skal være gjort før.

Forskergruppen kom fra Mareano, som består av forskere fra blant annet Havforskningsinstituttet og Norges geologiske undersøkelse. 

Selv skriver de i en såkalt «toktdagbok» at de kunne se «store snøliknende partikler» virvlende ut i vannet. Det førte til problemer.

«I går måtte vi avbryte en av videostasjonene på grunn av et tykt lag på bunnen som gjorde det umulig å observere bunntype og bunndyr». 

Består blant annet av plankton Den marine snøstormen består ifølge Mareano av nedfall fra produktive lag høyere oppe i vannsøylen - altså organiske stoffer fra blant annet alger.

- Det er kanskje en av de få gangene effektene av planteplanktonproduksjon som snødde ned mot havbunnen er vist på video, så det var overraskene å se, sa toktleder Børge Holte til NRK Finnmark.