- Det spiller ingen rolle for French at han andre er død

Forsvarsministeren i Kongo har liten tro på at diplomatisk press vil få Joshua French til Norge.

MEKTIG: Forsvarsminister Alexandre Luba Ntambo er politisk ansvarlig for det militære rettssystemet som tiltalte og dømte Joshua French og Tjostolv Moland til døden. I et telefonintervju med Dagbladet avviser han at han har myndighet til å få French sendt hjem til Norge Foto: AFP/JUNIOR D. KANNAH/NTB Scanpix
MEKTIG: Forsvarsminister Alexandre Luba Ntambo er politisk ansvarlig for det militære rettssystemet som tiltalte og dømte Joshua French og Tjostolv Moland til døden. I et telefonintervju med Dagbladet avviser han at han har myndighet til å få French sendt hjem til Norge Foto: AFP/JUNIOR D. KANNAH/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KINSHASA (Dagbladet): Helt siden dommene mot Joshua French og Tjostolv Moland ble rettskraftige i 2010 har norske diplomater jobbet hardt for å prøve å få i stand en overføring av nordmennene til soning i Norge.

Etter at Moland døde forrige søndag har arbeidet blitt ytterligere intensivert. Nå heller en av DR Kongos aller mektigste menn kaldt vann i hodet på diplomatene.

- Diplomatisk press betyr ikke noe i denne saken. Jeg er selv også uten innflytelse, sier forsvarsminister Alexandre Luba Ntambo i et eksklusivt intervju med Dagbladet.

Det er de militære justismyndighetene i Kongo som har både etterforsket og dømt i alle rettssakene mot Moland og French. Generalen
som leder denne enheten rapporterer direkte til forsvarsminister Ntambo.

- Ikke noe press diplomater legger på kongolesiske myndigheter kan endre på en rettskraftig dom. Ikke engang Kabila eller justisministeren kan endre det faktum at de ble dømt. Derfor er det bare domstolene som kan bestemme at French overføres til Norge.

- Så du mener at French selv eller de som ønsker å få ham til Norge må gå rettens vei og ta saken opp i domstolene?

- Ja, det er akkurat det jeg mener, sier han.

Kjenner saken Selv om man skulle anta at forsvarsministeren i et krigsherjet land som Kongo har større problemer enn en drapsdømt nordmann, går det klart fram i telefonsamtalen Dagbladet har med Ntambo at ministeren kjenner saken godt. Han bruker også navnet til Joshua French.

- Alle vet at han drepte en person og derfor ble dømt i en rettssak. Det er det samme her som i alle andre land. Rettssystemet jobber for seg selv. Det er bare de som kan gjøre om på en slik domfellelse.

På spørsmål om dødsfallet til Tjostolv Moland endrer på situasjonen for French sier han.

- Det spiller ingen rolle for French at han andre er død. Han må fortsatt henvende seg til domstolen om han vil gjøre om på dommen.

Appell Utenriksdepartementet mener at den kongolesiske forsvarsministeren tar feil når han hevder at saken ikke kan løses utenfor rettssystemet.

- Det er viktig å understreke at Norge ikke forsøker å endre en rettskraftig dom i Kongo. Det vi forsøker å få til er en avtale om soningsoverføring eller benådning. Soningsoverføring er en vanlig prosedyre hvor to land blir enige om å la en statsborger sone den idømte straffen i sitt hjemland. Det er sterke humanitære argumenter for å få i stand en slik avtale mellom Norge og Kongo. Spørsmålet
om benådning ligger fullt og helt på kongolesisk side, og det er rettet en appell om benådning til presidenten fra de to dømte i denne saken, sier underdirektør Frode Øverland Andersen i UD.

Forsvarsministerens uttalelser til Dagbladet nå minner mye om det finansminister Patrice Kitebi sa til Dagbladet i februar.

Andersen vil ikke svare på om norske diplomater også er blitt møtt med denne holdningen fra kongolesiske myndigheter.

Massivt press Joshua Frenchs norske advokat Hans Marius Graasvold kom i går kveld til Kinshasa sammen med Frenchs mor.

- Meg bekjent har det ikke vært diskutert å ta denne saken opp i det kongolesiske rettssystemet. Utenriksminister Espen Barth Eide har jo også vært klar på at det nå er et massivt diplomatisk press som skal til for å løse saken, sier han til Dagbladet på vei ut fra flyplassen i Kinshasa.

KONGO-FANGENE: Etter Tjostolv Molands død forrige søndag, har norske myndigheter økt det diplomatiske presset for å få Joshua French overført til Norge. Foto: Øistein Norum Monsen
KONGO-FANGENE: Etter Tjostolv Molands død forrige søndag, har norske myndigheter økt det diplomatiske presset for å få Joshua French overført til Norge. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer