Det spirer rundt Hilde

JOHANNESBURG: I går plantet utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson skog sammen med Tony Blair. Og dermed ble hun sannsynligvis enda mer kjent i Afrika.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Frafjord Johnson er fra før god venn av Sør-Afrikas president Thabo Mbeki, og Ugandas president Yoweri Museveni kaller henne for «min søster».

I Norge er utviklingsministeren lite synlig, men i en lang rekke tredje verden-land er hun kjent ikke bare fordi hun kan friste med svære bistandsmidler, men også fordi hun er en uredd politiker. Det demonstrerte hun natt til i går da hun sto fast på prinsippet om at Verdens handelsorganisasjon ikke skal være overordnet FN-vedtak. Norges seier har vakt oppsikt.

Når statsminister Kjell Magne Bondevik i dag kommer til Johannesburg, har han god grunn til være stolt av både Børge Brende og Hilde Frafjord Johnson. Miljøorganisasjoner som følger forhandlingene på nært hold, skryter av Norge.

Miljøvernminister Børge Brende har vært en pådriver for at Johannesburg-konferansen faktisk har fått en avtaletekst om klima. Det er et godt stykke jobb, sier flere.

Men Brende greide ikke i går å få flertall for Norges forslag om fornybar energi. Etter dager med krangling og tautrekning vant USA, Australia og de øvrige «klimaverstingene» fram. I den nye teksten er fossil energi nærmest sidestilt med fornybare energikilder.

- Hva skal vi med en klimaavtale når vi ikke har tiltak for å redusere utslipp av klimagasser fra energiproduksjon? Dette er en skandale, sier Dag Nagoda i Framtiden i våre hender til Dagbladet.

Børge Brende sier at dette er det største tilbakeslaget Norge har opplevd under denne konferansen. Både han og utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson mener de oljeproduserende landene i OPEC står bak forslaget, som tydelig er motivert ut fra å ydmyke EU-land og Norge. Rasmus Hansson i WWF Norge beklager vedtaket og kaller det ille.

GRØNNE FINGRE: Storbritannias statsminister Tony Blair tok seg i går fri fra steinharde FN-forhandlinger om fornybar energi for å plante trær sammen med utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer