Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det spøker for gjenvalg

Investor og Ap-mann Ove Gusevik tror det spøker for gjenvalg for statsminister Jens Stoltenberg hvis ikke strømprisene går ned.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Går bensinprisene opp i USA, spøker det for gjenvalg for den sittende presidenten. Går kraftprisene vesentlig opp for industrien og forbrukerne i Norge, tror jeg det vil bli vanskelig for Stoltenberg å bli gjenvalgt, sier Ove Gusevik, investor og tidligere direktør i meklerhuset ABM Amro Alfred Berg.

Gusevik sitter i Næringslivspolitsik råd i Oslo Ap. Oslo Ap er ledet av Jan Bøhler, en av de sterkeste kritikerne til regjeringens næringspolitikk etc. 

Gasskraft eneste løsning

Gusevik frykter et prestisjenederlag for både regjeringen og energiselskapene om det ikke tas vesentlige grep for å få på plass CO{-2}-rensing innen de neste 12 månedene. Årsaken er ifølge Gusevik, at bygging av gasskraftverk på sikt er det eneste som kan løse strømkrisa.

Dagbladet skrev i går at det brygger opp til ny gasskraftkrangel i regjeringen når den nå skal ta stilling til om Statoil får bygge et nytt gasskraftverk uten CO{-2}-rensing på Mongstad.

-  Regjeringen vil få et forklaringsproblem overfor velgerne om det ikke blir igangsatt vesentlig utbygging av ny energi i Norge. Skjer det ikke noe i forhold til CO{-2}-rensing snart, så frykter jeg at det hele renner ut i sanden, sier Gusevik.

Da kan økte skatter være den eneste løsningen Stoltenberg står igjen med.

Økt skatt?

PROBLEM:  Regjeringen vil få et forklaringsproblem om det ikke blir igangsatt vesentlig utbygging av ny energi i Norge, sier Ove Gusevik (t.v.). Det kan Jens Stoltenberg få lide for.
PROBLEM: Regjeringen vil få et forklaringsproblem om det ikke blir igangsatt vesentlig utbygging av ny energi i Norge, sier Ove Gusevik (t.v.). Det kan Jens Stoltenberg få lide for. Vis mer

For når strømprisen går opp, overskuddet til energiselskapene øker, men det ikke bygges ut nok ny kraft, kan skattlegging av selskapene bli for fristende for politikerne.

-  Politikerne kan bli provosert av at energiselskapene har så høye overskudd, uten at det bygges ut ny kraft. Å skattlegge dem hardere, kan rettferdiggjøres, om selskapene ikke stiller opp på en fellesdugnad for CO{-2}-rensing, sier Gusevik.

Tony Blair, var den siste som påla oljeselskapene skatt. Globalt er energisektoren den eneste som nå opplever skatteskjerpelser. Og Norge kan fort følge etter, mener Gusevik. Årsaken er at regjeringen har få andre muligheter til å beskatte folk og bedrifter.

Stoltenberg lovet før valget å ikke øke personbeskatningen ut over 2004-nivå.

-  I en situasjon der økonomien går bra, vil det være merkelig å øke skattene for vanlige folk. Oljeselskapene er den eneste sektoren der inntjeningen har økt dramatisk, så velgerne vil forstå at disse får høyere skatt, sier Gusevik.

Statoil og Shell bidrar til utvikling av renseteknologi for CO{-2} på et planlagt gasskraftverk på Tjeldbergodden. Men forsøket på å få bygd et forurensende gasskraftverk på Mongstad kan straffe seg. Selskapene bør heller strekke seg for å få til CO{-2}-rensing, mener Gusevik.