Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det spørs om han hadde overlevd særlig mye lengre

Se videoen fra redningsdramaet i Barentshavet i natt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Alle de fem fiskerne som ble berget etter det dramatiske fiskebåtforliset i Barentshavet natt til fredag, planlegger å være hjemme hos familene igjen allerede lørdag etter å ha blitt tatt hånd om av lege, kriseteam pluss en natt på hotell i Hammerfest.

To av eierne i Tana i Finnmark og tre mann fra Latvia var om bord og berget livet med marginene på sin side.

Den 75 fot store fiskebåten forsvant bokstavelig talt under beina på dem i iskalde og bekmørke Barentshavet i 03.30-tiden. Alle ble liggende i sjøen til de fikk tak i en av de to redningsflåtene. En av fiskerne rakk ikke å få  på seg overlevelsesdrakt.

- Det spørs om han hadde overlevd dersom han hadde måttet ventet særlig mye lengre.

- Kroppstemperaturen hans ble målt til 35 grader her hos oss, og har selvsagt vært enda lavere før han ble berget, sier beredskapsleder Svein Gamst i Hammerfest kommune etter at fiskerne og sjøfolkene hadde vært til legesjekk fredag morgen.

- Alle utenom en lå og sov da båten begynte å ta inn vann. Det er han uten drakt som er mest preget av hendelsen, sier Gamst til Fiskeribladet Fiskaren.

- Et under
Operasjons- og beredskapsleder Ronny Pedersen i Redningsselskapet kaller det et under at alle fem overlevde.

Alle som var involvert i redningsaksjonen og kjenner de værharde forholdene i Barentshavet på denne tiden, er imponert over mannskapet på Sea King-helikopteret fra 330-skvadronen på Banak flystasjon.

Dette er noen av de sentrale tidspunktene i natt:
03.30: Nødanrop over VHF-sambandet til Vardø Radio: båten tar inn vann, mannskapet pumper og forsøker å berge den.
  03.35: Mayday-signal.

05.44: Sea King-helikopteret observerer en redningsflåte med fem mann om bord.

06.03: Alle fem er heist om bord i helikopteret.

07.35: Helikopteret lander i Hammerfest.

Åtte meter høye bølger
Både sjefen for operasjon- og beredskap i Redningsselskapet, Ronny Pedersen, og presse- og informasjonsoffiser ved Forsvarets operative hovedkvarter, kaptein Brynjar Stordal, berømmer både fiskerne og redningsmannskapene for at alle liv ble berget under de  ekstreme forholdene.

- Det var mellom fem og åtte meter høye bølger, og redningsflåten med de fem kantret en gang før de ble reddet, sier Stordal.

- Dette må ha vært helt på grensen til hva helikopteret og mannskapet der kunne greie, sier Ronny Pedersen.

Kapteinen på den forliste fiskebåten «Østkanten» har godkjent overfor Forsvaret at redningsbildene som viser mannskapet blir offentliggjort.

Lik Dagbladet på Facebook.