KOLLISJON: Dødsulykken på Rørosbanen skjedde der en lokalvei krysser jernbanesporet ved Bjørånes, om lag 10 kilometer nord for Koppang. Tre personer er sendt til sykehus, og én er bekreftet omkommet. Henrik (18) var på vei til kjæresten sin da ulykken skjedde. Video: Henrik Johannessen. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Lastebil og tog i kollisjon ved Koppang:

- Det spruta glass fra alle kanter

Vogntogsjåfør omkom etter kollisjon med passasjertog på Rørosbanen. Flere ble sendt til sykehus.

En lastebilsjåfør er død og minst tre personer ble i går sendt til sykehus etter en kollisjon mellom et passasjertog fra NSB og et vogntog på Rørosbanen i ettermiddag.

Ulykken skjedde på en planovergang like nord for Koppang i Hedmark like etter klokka 14.00. Det var 100 personer om bord på passasjertoget.

Det skal ha vært et kraftig sammenstøt.

Henrik Johannessen var på vei til Elverum for å besøke kjæresten sin.

- Plutselig spruta det glass inn fra alle kanter. Folk begynte å hyle og skrike. Det var kaos. Det var ganske traumatisk der og da. Det var veldig overraskende og uventa, sier passasjeren til Dagbladet.

Han forteller at en fremmed gjenstand kom inn gjennom vinduet under sammenstøtet.

Denne gjenstanden kom gjennom ruta på toget under sammenstøtet. Foto: Henrik Johannessen
Denne gjenstanden kom gjennom ruta på toget under sammenstøtet. Foto: Henrik Johannessen Vis mer

- Noen hylte

Informasjonssjef i NSB, Åge-Christoffer Lundeby, satt selv i togets fremste kupé.

- Det er fire knuste ruter i kupeen. Jeg tror toget har sporet av på høyre side. Det var glasskår og noen usikkerhet like etter at det skjedde, og noen hylte. Det gikk veldig fort og rolig. Folk hjalp hverandre og stemningen framsto som rolig. Folk er stødige og hjelper hverandre, sier Lundeby til Dagbladet.

Han var selv passasjer på toget, som var på vei fra Trondheim til Hamar i ettermiddag. I flere timer etter togulykken ble passasjerene avhørt av politi. Det ble i tillegg opprettet et mottakssenter på Stor-Elvdal hotell i Koppang.

Varslet pårørende

Politiet var i ettermiddag i gang med å varsle pårørende til den omkomne lastebilsjåføren i ulykka.

Tre personer ble sendt til Sykehuset Innlandet - to av dem til Elverum og en til Tynset.

Togulykken skjedde ikke i tilknytning til riksvei 3, som de fleste utenfor Hedmark-kommunen Stor-Elvdal kjenner som den store hovedfartsåren i Østerdalen.

- Jernbanen ligger på andre siden av Glomma, på østsiden. Veien der bilen har krysset jernbanesporet og kollidert, er en gruset fylkesvei. nærmest bestemt mellom tettstedene Koppang og Atna, sier ordfører i Stor-Elvdal kommune, Terje Hoffstad, til Dagbladet.

Ulykken, som politiet fikk første melding om klokka 14.07, skjedde på en grisgrendt strekning på Bjørånes, om lag 10 kilometer nord for kommunesenteret Koppang.

Ordføreren var kommet hjem, om lag 50 kilometer fra Koppang, da han ble varslet om ulykken.

Rådmannen, som er leder for kommunens kriseteam, samlet teamet for å kunne gi et psykososialt tilbud til på Stor-Elvdal Hotell i kveld.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Sporet av

Toget skal ha sporet av etter kollisjonen. Rørosbanen ble stengt på ubestemt tid mellom Hanestad og Atna i dag.

- Vi har fått melding om at de har sporet av ved en aksling. Toget må dermed løftes opp på sporet, avhengig av berging og beredskap.

- Det har vært et sammenstøt og avsporing, så det har nok vært et relativt kraftig smell, sier han.