Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det står dårlig til

Brannen i Tv-tårnet i Moskva viser hvor dårlig det står til med Russland mener president Vladimir Putin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Brannmennene kjemper fortsatt mot flammene i Ostankino-tårnet, den høyeste bygningen i Europa. Brannen startet i går 15.20 lokal tid i en forsterker 400 meter over bakken, 70 meter over den populære roterende restauranten «Den sjuende himmel». I løpet av kvelden spredte ilden seg til restauranten og lenger oppover i tårnet.

Tre mennesker antas omkommet. De var på vei opp i tårnet med mer brannslokkingsutsyr da heisen stanset og så falt ned. Det skal ha vært telefonkontakt med de fire ombord, men de antas å ikke lenger være i live.

- Det står dårlig til

Nå innrømmer president Vladimir Putin, sterkt svekket etter håndteringen av «Kursk»-ulykken for to uker siden, at det står dårlig til med moderlandet.

- Denne nye ulykken viser tilstanden til både viktige installasjoner og landet i sin alminnelighet, skal Putin ha fortalt sine regjeringsmedlemmer tidligere i dag.

- Vi må ikke lukke øynene for de store problemene som står bak denne ulykken, og vi må ikke glemme økonomien. Dette vil avgjøre om vi kan unngå slike ulykker i framtiden, skal han ha sagt ifølge nyhetsbyrået Interfax.

Overbelastet

Årsaken til brannen i tv-tårnet er ennå ikke klarlagt, men antas å skyldes en kortslutning på grunn av overbelastning av det elektriske anlegget i det 33 år gamle tårnet. Allerede tidlig på nittitallet skal dette anlegget ha vært overbelastet, og store nyinnstalleringer av sendere og mottagere for mobil- og personsøkersystemene de siste årene har ikke gjort situasjonen bedre.

- Det er rimelig å anta at Ostankino-tårnet er 30 prosent overbelastet, sier en høyerestående tjenestemann i Moskvas brannvesen til nyhetsbyrået Itar-TASS.

Påtalemyndighetene i Moskva har nå satt i gang etterforskning av brannen.

Umulig oppgave

Brannmennene kjemper en nesten umulig oppgave mot brannen i det 540 meter høye tårnet. Det finnes lite utstyr for å bekjempe branner i installasjoner nesten dobbelt så høye som Eiffeltårnet. Forsøk på bruk av helikoptre i slukkingen har hittil vært mislykket, og det er vanskelig å få utstyr opp til der flammene herjer.

Brannmennene konsentrer seg nå foreløpig om å stanse brannen i å komme lenger ned. Sju fjernsynsstasjoner er satt ut av spill, og det er usikkert om det går an å sette tårnet i drift igjen.

Brannvesenet frykter nå en delvis eller total kollaps av tårnet. En tredjedel av stålablene som holder tårnet oppreist skal være ødelagt av brannen, men der er foreløpig ikke målt noen tiltagende helning av tårnet. Et område på 700 meter rundt tårnet er sperret av.

[email protected]

KOLLAPS?</B> Politiet i Moskva frykter nå at Ostankino-tårnet kollapser. Her to bilder tatt med et par timers mellomrom i dag morges.
EKSTREME FORHOLD: Brannmannskapene kjemper en nesten umulig oppgave mot flammene i det 540 meter høye tårnet.