- Det står ikke noe i rapportene fra den gang om seksuelle overgrep

Forsvarer Geir Lippestad avviser at psykolog-rapport antyder at Anders Behring Breivik ble seksuelt misbrukt som barn.

AVVISER PÅSTANDER: Advokat Geir Lippestad stiller seg uforstående til påstandene om at en tidligere psykolograpport antyder at Anders Behring Breivik ble utsatt for seksuelle overgrep som barn. Foto: Jacques Hvistendahl
AVVISER PÅSTANDER: Advokat Geir Lippestad stiller seg uforstående til påstandene om at en tidligere psykolograpport antyder at Anders Behring Breivik ble utsatt for seksuelle overgrep som barn. Foto: Jacques HvistendahlVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I kveld melder NRK at psykologen, som i en tidligere rapport anbefalte at Breivik skulle flyttes i fosterhjem, antydet at han ble utsatt for overgrep av seksuell karakter som barn.

Dette skal kanalen ha fått bekreftet av to uavhengige kilder.

- Ikke fysiske overgrep Påstandene avvises av Breiviks forsvarer, Geir Lippestad.

- Det står ikke noe i rapportene fra den gang om seksuelle overgrep, sier Lippestad til Dagbladet.

Han har lest rapportene fra psykologene som vurderte Breivik som barn, og kjenner seg ikke igjen i den beskrivelsen NRK i dag presenterer:

- Nei. De sakkyndige som vurderte ham den gangen antyder ikke noen form for fysiske overgrep, sier Lippestad.

Som Dagbladet tidligere har omtalt, skal det ha vært mors relasjon til sin sønn som skal ha fått psykologen til å reagere.

Misforholdet skal ha vært av psykisk karakter, og man fryktet "en skeivutvikling". Psykologen mente det psykiske forholdet mellom mor og sønn kunne skade barnet.

Det kan regnes som overgrep - men forsvareren avviser at det hadde seksuell eller fysisk karakter.

- Hadde det vondt som barn NRK melder at kilder med kjennskap til familien «oppfattet også at Behring Breivik hadde det vondt som barn».

Kildene står ikke fram med navn fordi de frykter for sin egen sikkerhet.

- Den gangen hadde jeg ikke hørt så mye om seksuelt misbruk av barn. Men jeg var redd for at han ble eksponert for ting han ikke skulle være en del av, sier den ene kilde til NRK.

- Jeg tenkte bare at et eller annet var helt unormalt - noe var ravende galt i familien, sier en annen.

Ifølge NRK har politiet etterforsket påstander om seksuelle overgrep, men de har så langt ikke funnet bevis for at Behring Breivik ble utsatt for overgrep. Samtidig gjør kanalen det klart at de ikke vet hvem som kan ha utsatt Breivik for overgrep.

230 siders rapport Tirsdag kommer den 230 sider lange rapporten de rettsoppnevnte psykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim har laget om terrorsiktede Anders Behring Breiviks mentale helse.

Det er ventet at hans barndom vil være et sentralt pubnkt. I avhør har Breivik forklart seg detaljert om store deler av livet, men lite fra barndommen. Etter det Dagbladet er kjent med har han ikke sagt noe om årene før han fylte 14 år. Han beskriver de bare som «helt perfekte».

Da kommer det trolig flere svar om Breiviks psykiske tilstand. Husby har sammen med Synne Sørheim hatt 12 lengre samtaler på tilsammen 35 timer med den terrorsiktede. 11 av samtalene har vart tre timer og den siste samtalen i to timer.

Konklusjonen som presenteres på en pressekonferanse klokka 13.00 på tirsdag, kan avgjøre hvorvidt Breivik er strafferettslig tilregnelig eller ikke, altså om han kan idømmes fengselsstraff eller tvunget psykisk helsevern på en institusjon.