Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det står tre lavtrykk i kø, som vil komme inn med 12 timers mellomrom

Drømmer du om hvit jul bør du komme deg på fjellet eller nordover.

I KØ: En rekke lavtrykk står i kø og vil gi vekslende vær over stort sett hele landet den kommende uka. Kart: Meteorologisk Institutt
I KØ: En rekke lavtrykk står i kø og vil gi vekslende vær over stort sett hele landet den kommende uka. Kart: Meteorologisk Institutt Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Store deler av landet har de siste dagene hatt regn og snø om hverandre med temperaturer rett over eller rett under null - slik vil det også fortsette utover neste uke og fram mot julaften.

- Det er mildvær på menyen hele neste uke - det står lavtrykk i kø. Akkurat nå kan jeg telle tre dype lavtrykk som vil komme inn med omtrent 12 timers mellomrom, sier meteorolog Vibeke Thyness ved Meteorologisk Institutt.

- Lavtrykkene drar opp mye mild luft slik at det blir ganske mildt når de passerer, før de blir kaldere igjen mellom lavtrykkene, forklarer hun.

- Evig strøm I natt passerte et lavtrykk Østlandet, og har nå flyttet seg over til Sverige. I morgentimene beveget imidlertid et nytt lavtrykk seg inn over Vestlandet som gir en del byger. Men også dette er forbigående.

- Det er en evig strøm, det er ikke greit å bli klok på. Idet nedbøren kommer er det ganske intenst - så fryser det på igjen. Det vekslende været gir vanskelige kjøreforhold, så vi må nok tilpasse oss og være forsiktige på veien, sier Thyness.

Når temperaturene ligger rett over eller under null kan det være lurt å være litt ekstra forsiktige når du er ute med bilen.

- Temperaturer rundt null grader er ekkelt uansett, både når det fryser på våt veibane og når det regner på snø, sier Thyness.

Kan få regn på julaften De sør- og nordvestlige vindene gir forholdsvis lave temperaturer for årstiden, og lavtrykkene fra Nordsjøen og Norskehavet vil også dra med seg en god del vind. Meteorolog Thyness forteller at det foreløpig ikke er ventet mer ekstremvær slik det har vært en del av de siste ukene.

- Selv om vi ikke har sikre detaljerte prognoser for ekstremvær nå, så er det god gang i atmosfæren og forholdene ligger til rette for dårlig vær. Storm blir det helt sikkert et eller annet sted i landet i løpet av neste uke, sier hun.

Er du en av de som er veldig opptatt av snø i jula bør du nok reise på fjellet eller nordover, mener meteorologen.

- Vi ser det samme bildet også inn mot julaften. Det er ikke tegn til at det blir spesielt mye kaldere eller at vi får noen langvarig pause i lavtrykkene. Hvis du skal ha noe håp om hvit jul bør du nok komme deg opp i høyden eller nordover, sier Thyness.

FJELLET ELLER NORDOVER: Hvis du drømmer om en hvit jul bør du nok komme deg opp i høyden eller nordover, mener meteorologen. Her fra Røros. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
FJELLET ELLER NORDOVER: Hvis du drømmer om en hvit jul bør du nok komme deg opp i høyden eller nordover, mener meteorologen. Her fra Røros. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer