Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Det startet med en protest etter et voldtektsforsøk

Nå er seks mennesker drept.

BLOKKERER VEIEN:  Dette bildet, som ble tatt torsdag, viser demonstranter som blokkere en vei i Altamira i Caracas. Foto: AP Photo/Rodrigo Abd
BLOKKERER VEIEN: Dette bildet, som ble tatt torsdag, viser demonstranter som blokkere en vei i Altamira i Caracas. Foto: AP Photo/Rodrigo Abd Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):  Den siste uka har det vært flere protester og voldelige sammenstøt mellom motstandere og tilhengere av regjeringen i Venezuela.

Til sammen seks mennesker skal ha mistet livet som følge av uroen. En 22 år gammel student og tidligere skjønnhetsdronning døde onsdag av skuddskader hun fikk noen dager tidligere.

Ifølge landets justisminister Luis Ortega er 134 mennesker skadd og 124 pågrepet i forbindelse med protestene som startet tirsdag forrige uke.

Voldtektsforsøk Uka før skal det har vært en mindre kjent hendelse som sparket i gang det hele.

Ved Andes-universitetet i San Cristobal demonstrerte studentene mot den manglende sikkerheten etter at en ung kvinne ble forsøkt voldtatt.

Politiet slo hardt ned på demonstrasjonen, og det var dette som virkelig satte sinnene i kok. Flere studenter skal ha blitt anholdt og angivelig blitt utsatt for vold, ifølge studenter nyhetsbyrået AP har snakket med.

- Det var sjokkerende. Ikke bare for studentene, men for alle som bor i San Cristobal, sier Gaby Arellano, en 27 år gammel student til AP.

Tilhengere og motstandere Studentenes opprør spredte seg, og ble mer og mer intens. Også personer som ikke var tilknyttet universitetet sluttet seg til protesten. Det førte til at enda flere ble pågrepet.

PRESSET:  Bildet viser Venezuelas president Nicolás Maduro på en pressekonferanse fredag, hvor han opplyste at han ønsker dialog med sin amerikanske kollega Barack Obama. Foto: Reuters / NTB scanpix
PRESSET: Bildet viser Venezuelas president Nicolás Maduro på en pressekonferanse fredag, hvor han opplyste at han ønsker dialog med sin amerikanske kollega Barack Obama. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer

Andre universitet bestemte seg for å slutte seg til, og deretter utviklet det seg til å bli de opptøyene vi har sett den siste halvannen uka.

Både regjeringsmotstandere som krever presidentens avgang og tilhengere av Nicolás Maduro har tatt til gatene. Nå er det ikke lengre så mange som snakker om voldtektsforsøket. Misnøyen med landets regjering er stor.

- Jeg protesterer på grunn av usikkerheten, og for maktmisbruken som vi har opplevd, sier Maria Garcia (30) til AP.

Inflasjon og kriminalitet Grunnene til at de demonstrerer er mange. Landet er preget av økonomisk usikkerhet, og har en inflasjon på 56 prosent.

Venezuela har også en av de høyeste drapsratene i verdene. I 2013 ble 24 763 mennesker drept i landet, ifølge Voldsobservatoriet i Venezuela.

Det er mangel på helt vanlige matvarer og husholdningsartikler, som melk, sukker og toalettpapir.

Ønsker dialog Venezuelas president Nicolás Maduro sa fredag på en pressekonferanse at han ønsket dialog med sin amerikanske kollega Barack Obama.

— Jeg ønsker en dialog med deg, president Obama, mellom det patriotiske og revolusjonære Venezuela og USAs regjering, sa Maduro på en pressekonferanse for utenlandske journalister i presidentpalasset i hovedstaden Caracas, ifølge NTB.
Maduros utspill vekket lite entusiasme i Washington, og utenriksminister John Kerry nevnte det ikke med et ord da han kommenterte situasjonen i Venezuela senere samme dag.

— Maduros regjering har fengslet studenter og opposisjonsledere og begrenset ytrings- og forsamlingsfriheten som er nødvendig for en legitim politisk debatt, sa Kerry.

Han pekte på at Maduro denne uken truet med å kaste den amerikanske TV-stasjonen CNN ut av Venezuela. Begrunnelsen var at CNN angivelig sendte «krigspropaganda».

DEMONSTERER:  En kvinne kledd i pysjamas slår på et grytelokk under en demonstrasjon mot den sittende regjeringen i Caracas fredag.Foto: AP Photo/Rodrigo Abd
DEMONSTERER: En kvinne kledd i pysjamas slår på et grytelokk under en demonstrasjon mot den sittende regjeringen i Caracas fredag.Foto: AP Photo/Rodrigo Abd Vis mer

— Det er ikke slik demokratier oppfører seg, framholdt Kerry.

- SULTNE:  En demonstrant holder en plaket hvor det står: S.O.S. Venezuela. Sosialismen er i krise, for mer enn halvparten av befolkningen i landet er sultne. Foto: REUTERS/John Vizcaino
- SULTNE: En demonstrant holder en plaket hvor det står: S.O.S. Venezuela. Sosialismen er i krise, for mer enn halvparten av befolkningen i landet er sultne. Foto: REUTERS/John Vizcaino Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!