Det startet med et tilfeldig fossilfunn på Svalbard. Forskerne ante ikke at de hadde truffet en «gullåre»

En ny, 144 millioner år gammel fiskeøgleart er oppdaget på Svalbard. Den har fått navnet Keilhauia nui og var en havlevende jeger på rundt fire meter.

JEGER: En ny fiskeøgleart er oppdaget på Svalbard. Den har fått navnet Keilhauia nui og var en havlevende jeger på rundt fire meter. Her tre av forskerne under selve utgravingen. Fra venstre: Linn Novis, Bjørn Lund og Tommy Wensås. Foto: Spitsbergen Mesozoic Research Group / NTB scanpix
JEGER: En ny fiskeøgleart er oppdaget på Svalbard. Den har fått navnet Keilhauia nui og var en havlevende jeger på rundt fire meter. Her tre av forskerne under selve utgravingen. Fra venstre: Linn Novis, Bjørn Lund og Tommy Wensås. Foto: Spitsbergen Mesozoic Research Group / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Forskerne som satt ut for å undersøke et fossilfunn ved foten av Janusfjellet på Svalbard i 2004, ante ikke at de hadde truffet selve gullåra.

- Det startet med et tilfeldig funn, men så oppdaget vi at hele skråningen var pepret med fossiler, sier doktorgradsstipendiat Lene Liebe Delsett hos Naturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo, til Dagbladet.

Onsdag kan NTB melde at en ny, 144 millioner år gammel fiskeøgleart er oppdaget på Svalbard. Den har fått navnet Keilhauia nui og var en havlevende jeger på rundt fire meter.

Forskere fra Naturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo har beskrevet arten i en vitenskapelig artikkel i tidsskriftet Plos One.

- Fiskeøgla er fra den aller tidligste delen av kritt og er den første marine øgla beskrevet fra denne tidsperioden på Svalbard, sier Delsett, som er førsteforfatter av artikkelen, til NTB.

Forskerne har oppdaget en rekke nye arter i den samme åssiden.

- Det har fått oss til å lure på om de var isolert fra resten av verden, eller om de kan ha hatt kontakt med andre. Den vi presenterer i dag er den yngste av funnene i området der vi har funnet fiskeøgler som denne, samt flere svaneøgler.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer