Thorbjørn Jagland om Ap's tilbakegang:

- Det startet med Jens

Oppstykking og privatisering av staten og sentralisering startet med Jens Stoltenbergs første regjering, sier Thorbjørn Jagland. Her ble grunnlaget lagt for Senterpartiets vekst og Ap's tilbakegang, mener han.

IKKE STOLT: Thorbjørn Jagland sier han var skeptisk til den brå omleggingen av Ap's politikk som kom med Jens Stoltenbergs første regjering. - Jeg skriver i boka at jeg ikke er stolt av at jeg var med på det, sier Thorbjørn Jagland, som tidligere i høst kom med sin politiske biografi «Du skal eie det selv». Foto: Nina Hansen / Dagbladet
IKKE STOLT: Thorbjørn Jagland sier han var skeptisk til den brå omleggingen av Ap's politikk som kom med Jens Stoltenbergs første regjering. - Jeg skriver i boka at jeg ikke er stolt av at jeg var med på det, sier Thorbjørn Jagland, som tidligere i høst kom med sin politiske biografi «Du skal eie det selv». Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Det er Senterpartiet som har plukket opp opprøret som vi nå ser. Men det er jo fortsatt ei tid til valget, sier Jagland.

Tross elendige målinger for sitt parti har Jagland troen på at det nye partiprogrammet vil gjøre Arbeiderpartiet gjenkjennelig og attraktivt for velgerne.

- Det vil være oppsiktsvekkende om Ap ikke blir største parti. Ap's store forse er muligheten til å skape allianse mellom arbeidstakere, stat og privat kapital, noe som er nødvendig for å bygge det nye industrisamfunnet, sier Jagland til Dagbladet.

- Befriende

Etter ti år i Europa, ute av norsk politikk, er den tidligere Ap-lederen, statsministeren og utenriksministeren godt og vel tilbake i Norge. Hans tid som generalsekretær i Europarådet var over i fjor høst. Siden har han brukt tida på første del av sine memoarer, og ikke minst til å nyte livet som pensjonist og bestefar.

- Å komme hjem har vært fantastisk. Det å være pensjonist kan ikke overvurderes, sier Jagland og ler høyt.

- Mange advarte meg, og sa at jeg ville savne å være oppe i alt. Men nei, det er fantastisk å kunne disponere tida som man vil og bruke tid på sine interesser. Det har vært en befrielse. Jeg har for første gang i høst drevet hummerfiske. Og i Risør der vi bor, har vi et miniatyr-gartneri. Sånne ting. Og så har vi fått to barnebarn! Det er mye større enn jeg kunne ha forestilt meg. De er to humørspredere, sier Jagland.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer