- Det sto om minutter

200 år gammel låve ble truffet av lynet i Aust-Agder.

OVERTENT PÅ TI MINUTTER: Det tok ti minutter fra lynet slo ned, til den 200 gamle låven sto i full fyr. Foto: CATRINE BIRKELAND
OVERTENT PÅ TI MINUTTER: Det tok ti minutter fra lynet slo ned, til den 200 gamle låven sto i full fyr. Foto: CATRINE BIRKELANDVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det sto om minutter før også våningshuset og stabburet hadde blitt tatt av flammene. Heldigvis klarte brannvesenet, med hjelp fra naboer og polske sesongarbeidere, å hindre det, sier Gunnar Mollestad (41) til Dagbladet.

Mollestad har selv vokst opp på gården som i dag ble rammet av et kraftig lynnedslag, på stedet med samme navn i Aust-Agder. Søsteren Martha Mollestad (41) og svogeren Thomas Rosseland (41) driver gården, som har tilhørt slekta i hundre år.

- Jeg har mange gode minner fra låven, så det er vemodig, sier 41-åringen.

Så glimt Det var i tolvtida det brygget opp til tordenvær i området, som ligger i Birkenes kommune, ikke langt fra den berømte Mollestadeika. Catrine Birkeland (19), som bor tvers over elva, ble vitne til det hele.

- Det høljregnet, med torden og lyn. Jeg så ut, da kom det et glimt på den andre sida. Like etter begynte det å stige masse røyk fra låven, sier Birkeland til Dagbladet.

Hun anslår at det tok ti minutter før brannvesenet ankom. Da sto låven i full fyr.

- Det tok 20 minutter før den var helt nedbrent, sier Gunnar Mollestad.

Takknemlige Han forteller at gårdens to katter selv klarte å ta seg ut av den brennende låven. I mellomtida kjempet mannskapene for å redde våningshuset og stabburet - og klarte det.

- Vinduer er knust, og huset har røykskader, men det er ikke verre enn at de kan flytte inn igjen om noen dager, sier han, og roser innsatsen som ble lagt ned i redningsarbeidet.

- Familien er svært takknemlig. Etter hvert skal låven bygges opp igjen, sier han.

Børge Steinsland, operasjonsleder ved Agder politidistrikt, opplyser til Dagbladet at kriminalteknikere skal undersøke branntomta over helga.