- Det Stoltenberg kalte umoderne familiepolitikk, sier Støre er moderne

Høyre jubler over det de kaller Jonas Gahr Støres omfavnelse av kontantstøtten.

OMFAVNER: Høyres parlamentariske nestleder Nikolai Astrup sier velkommen etter til Jonas Gahr Støre som har åpnet for å godta kontantstøtte for ettåringer som venter på barnehage. Astrup mener Støre omfavner Høyres argumentasjon for kontantstøtten. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
OMFAVNER: Høyres parlamentariske nestleder Nikolai Astrup sier velkommen etter til Jonas Gahr Støre som har åpnet for å godta kontantstøtte for ettåringer som venter på barnehage. Astrup mener Støre omfavner Høyres argumentasjon for kontantstøtten. Foto: Tomm W. Christiansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Høyre jubler over det de kaller Jonas Gahr Støres totale snuoperasjon og omfavnelse av kontantstøtten.

- Det Jens Stoltenberg kalte umoderne familiepolitikk, sier Støre nå er moderne, konstaterer parlamentarisk nestleder Nikolai Astrup.

Ap-leder Jonas Gahr Støres nytale om kontantstøtte har vakt sterke reaksjoner i eget parti. Venstre, som har snudd og nå går mot kontanttøtten, kaller det et klossete frieri overfor KrF.

Viktig fleksibilitet Men KrF, Frp og Høyre jubler over snuoperasjonen.

- Det er hyggelig at Jonas Gahr Støre nå har funnet ut at man ikke kan være uberørt av den situasjonen småbarnsforeldre står i, for å bruke Støres egne ord.
Det er ikke noe nytt at småbarnsforeldre står i en tidsklemme. Alle familier er forskjellige, alle barn er forskjellige. Det understerker viktigheten av fleksible velferdsordninger for alle barn.

- Total snuoperasjon Det nye er at Aps leder nå ikke bare aksepterer, men omfavner våre argumenter om større valgfrihet og fleksibilitet. Det er en total snuoperasjon som vi i Høyre er veldig glad for.

Vi håper partiet hans slutter opp om det, for heller ikke Ap kan være helt uberørt av at partiets leder vil ha en annen politikk på dette området enn det partiet så langt har gått inn for, sier Astrup til Dagbladet.

Umoderne I valgkampen - og ikke minst etter valget da de blåblås politikk ble tydelig - anklaget daværende Ap-leder Jens Stoltenberg regjeringen for en umoderne familie- og likestillingspolitikk. Han bruke kutt i pappaperm, dyrere barnehager og kontantstøtte som eksempler.

Astrup slår fast at Støre bryter fullstendig med Stoltenbergs linje.
- Støre går i rette med Stoltenberg og nestleder Helga Pedersen. Det de har kalt umoderne familiepolitikk, sier Støre nå er moderne.
 
Resultat av 36,9 Jeg oppfatter at Støre kommer med en klar og tydelig erkjennelse av at Ap har tatt feil i dette spørsmålet. Dette er en debatt som startet etter Thorbjørn Jaglands 36,9-ultimatum, som ga oss Bondevik I-regjeringen og kontantstøtten.

Nå, når Støre omfavner kontantstøtten prinsippielt, er ringen sluttet. Jeg er glad fordi han så tydelig gir oss rett i vår beskrivelse av småbarnsforeldrenes hverdag og argumentasjonen for kontantstøtte, sier Astrup.

Viktigst for ettåringer Støre har i debatten de siste dagene skilt mellom ett- og to-åringer, og går fortsatt mot kontantstøtte for to-åringer.
- Det er for barn mellom ett og to år at kontantstøtten er viktigst, det har Støre rett i.

Men Ap har hele tiden ment at barn skal være i barnehage fra ett år fordi det er best for dem. Nå erkjenner Støre at det kan være gode grunner til at andre løsninger enn barnehage er best for noen ettåringer.

Endret politikk - Forventer du at høyttenkningen fra Støre om kontantstøtten gir seg uttrykk i nytt Ap-program og ny politikk?

- Det er et ganske tungt signal når lederen vil ha ny politikk. Jeg kan vanskelig se for meg at partiet stemmer han ned. Når partilederen selv går ut med en slik snuoperasjon, er det et signal om at han vil ha det gjennom. Noe annet vil overraske meg, sier Astrup.

DEBATT: Ap-leder Jonas Gahr Støre har reist ny debatt om kontantstøtten. Her fra Aps landsstyremøte. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
DEBATT: Ap-leder Jonas Gahr Støre har reist ny debatt om kontantstøtten. Her fra Aps landsstyremøte. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer