Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Det stopper ikke. Navnene på savnede bare renner inn»

Menneskerettsgrupper i Syria melder at tallene på savnede bare øker. Samtidig fortsetter opprøret mot regimet.

 SAVNET: : Folk savnet i den syriske byen Homs lørdag. Flere hundre personer skal være drept i byen så langt under opprørene, og ifølge menneskerettsgrupper dukker det stadig vekk opp navn på savnede personer i byen. Foto: Reuters
SAVNET: : Folk savnet i den syriske byen Homs lørdag. Flere hundre personer skal være drept i byen så langt under opprørene, og ifølge menneskerettsgrupper dukker det stadig vekk opp navn på savnede personer i byen. Foto: Reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flere hundre personer er så langt drept i forbindelse med opprørene som har vart i fem uker i Syria. Nå frykter menneskerettsgrupper at myndighetene siden fredag har gått enda hardere til verks.

Ifølge New York Times kommer det nemlig urovekkende mange meldinger om savnede personer fra byen Homs og byene i utkanten av hovedstaden Damaskus. Søndag skal fire personer ha blitt drept av sikkerhetsstyrkene i Jableh, melder NTB.

Styrkene skal ha omringet byen og åpnet ild etter at en ny regionsguvernør besøkte en moské. Etter drapene skal omtrent 3.000 innbyggere i byen Banias, som ligger like i nærheten, ha arrangert en protestaksjon der de blokkerte veien mellom Damaskus og Latakia.

217 navn Wissam Tarif, lederen for menneskerettsgruppen Insan, sier at hans organisasjon har satt sammen en liste med navnene til 217 personer som har forsvunnet siden langfredag.

- Det stopper ikke. Navnene renner bare inn, sier han.

Myndighetene hindrer utenlandske journalister fra å jobbe med opptøyene i landet. Påstandene er derfor umulig å få bekreftet fra uavhengige kilder, påpeker New York Times.

Blodbad Wissam Tarif er imidlertid ikke i tvil om at Syria står overfor et blodbad.

- Dette kommer ikke til å stoppe. Det kommer til å bli langt flere blodsutgytelser. Alle signalene peker på det, sier han.

De mange savnede er nok en indikasjon på at regimets oppheving av unntaktstilstanden bare var retorikk, og slett ingen reform som får betydning for folk på gata. De siste dagene har vært noen av de blodigste og mest undertrykkende siden opprøret startet, påpeker New York Times.

Bare fredag ble 109 personer drept, mens minst tolv ble drept lørdag da det ble åpnet ild mot et begravelsesfølge. I tillegg kommer det altså stadige meldinger om savnede personer.

- Vi kan ikke stole på regimet lenger, slår en demonstrant fast på gata i Jabla.

- Holder ikke med fordømmelser Human Rights Watch tar til orde for at FN og verdenssamfunnet skal innføre sanksjoner mot de ansvarlige i det syriske regimet.

- Etter fredagens nedslakting, er det ikke lenger nok å fordømme volden, sier Joe Stork, visedirektør for Midtøsten i HRW.

Søndag melder innbyggerne i flere byer at syriske sikkerhetsstyrker har omringet flere av byene utenfor Damaskus.

Ifølge en opprører i Saqba, en av disse byene, er mer enn 100 personer savnet derfra.

- Ingen hersker har noensinne vunnet over sitt eget folk. Folket vil alltid seire, sier hun.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media