Runde to av Demokratenes første presidentdebatt

Det store angrepsmålet

Tidligere visepresident Joe Biden er favoritten blant de rekordmange demokratiske presidentkandidatene.

ANGRIPES: Som favoritt blant de demokratiske presidentkandidatene, må tidligere visepresident Joe Biden regne med at mange av de andre vil angripe ham. Video: CNN Vis mer

MIAMI (Dagbladet): I natt norsk tid står Biden på scenen med ni andre demokratiske presidentkandidater i Miami. Foruten Biden er det senator Bernie Sanders, South Bend-ordfører Pete Buttigieg, senator Kamala Harris, senator Michael Bennet, senator Kirsten Gillibrand, tidligere guvernør John Hickenlooper, kongressrepresentant Eric Swalwell, aktivist Mariann Williamson og teknologientreprenør Andrew Yang.

Mens mørke skyer og et lummert vær hviler over Florida-metropolen går de på scenen et døgn etter at første runde av kandidater møttes på samme sted.

Senator Elizabeth Warren var i særklasse den kandidaten som lå best an på meningsmålingene i den første runden. Langt flere av favorittene deltar i runde to - deriblant Biden, Sanders, Buttigieg og Harris.

Angriper Trump

Biden, som er den fremste favoritten på meningsmålingene, ble overhodet ikke nevnt ved navn under den første runden onsdag. Det kan forandre seg når han selv står på scenen og mange av de andre kandidatene vil gjøre det de kan for å få oppmerksomhet på en trang scene foran millioner av TV-seere.

Første spørsmål går til Sanders om alle hans løfter om gratis helsevesen og utdanning vil føre til økte skatter for middelklassen.

- Folk vil betale mindre for helsebehandling, men ja, de vil betale mer i skatt, svarer Sanders til slutt etter å ha forsøkt å vri seg unna spørsmålet.

VOKSNE: De demokratiske presidentkandidatene Joe Biden (76) og Bernie Sanders (77) under nattens debatt i Miami. Foto: SAUL LOEB / AFP
VOKSNE: De demokratiske presidentkandidatene Joe Biden (76) og Bernie Sanders (77) under nattens debatt i Miami. Foto: SAUL LOEB / AFP Vis mer

I løpet av sin første setning går Biden til angrep på president Donald Trump.

- Trump har plassert oss i en forferdelig situasjon. Donald Trump tror Wall Street bygde Amerika. Vanlige folk bygde Amerika. Dersom jeg blir valgt, vil jeg få en slutt på skattekuttene for de aller rikeste, sier Biden til solid applaus.

De andre kandidatene fortsetter å angripe Trump i harde ordelag.

- Trump er en bløffmaker, en patologisk løgner og en rasist. Han har ikke hjulpet vanlige arbeiderklassefolk, sier Sanders

Alders-angrep

Så kom kveldens første tydelige angrep mot Biden (76)

- Jeg var seks år gammel da en presidentkandidat kom til demokratenes landsmøte i California og sa at det var på tide å sende fakkelen videre. Den kandidaten var Joe Biden. Det er 32 år siden. Det er på tide å sende den fakkelen videre, sier kongressrepresentant Eric Swalwell fra California.

Biden svarer med å le av angrepet.

- Jeg holder fast på den fakkelen, sier Biden.

Deretter forsøker flere av de andre kandidatene å gripe ordet. Både Buttigieg (37) som er den yngste av kandidatene og Sanders (77), som er eldst kjemper om ordet. Sanders tar kontrollen og svarer med langt mindre smil enn Biden. Henvendt til Swalwell forteller han med sint stemme om hvordan han kjemper for framtidas generasjoner.

Lang karriere

Biden (76) har vært sentral som senator siden 1970-tallet. Det betyr at han har en lang politisk historie, som til tider kan være kontroversiell sett med moderne øyne.

Biden er kjent for å være en sjarmerende politiker. Men han er også kjent for å ha en tendens til å kunne tråkke i salaten med klønete uttalelser.

Nylig dominerte han for eksempel nyhetsbildet etter å ha skrytt på en fundraiser av hvordan han på 1970-tallet klarte å samarbeide med konservative senatorer, som ønsket å opprettholde raseskillet i sørstatene. For få måneder siden ble han også kritisert for upassende oppførsel av flere kvinner.

BYR OPP TIL DANS: President Donald Trump la ut en manipulert video av Joe Biden med klar referanse til en av anklagene som har kommet mot tidligere visepresident Joe Biden. Video/redigering: @JoeBiden/Twitter / Fredrik N. Filtvedt / Dagbladet. Vis mer

Rasekritikk

Det skarpeste angrepet mot Biden kom på dette punktet.

- Som den eneste svarte personen på scenen vil jeg si noe om rase. Og jeg vil si dette til Biden. Jeg tror ikke du er en rasist, og jeg er enig med deg i at vi må finne felles grunn. Men det er personlig, og det var veldig sårende å høre deg snakke om ryktet til to senatorer som bygde sine karrierer på raseskillet. Og ikke bare det, men du samarbeidet med dem for å jobbe mot bussing, sier Kamala Harris med dirrende stemme.

Hun forteller også at hun var en av de små jentene som ble sendt i buss for å integrere offentlige skoler. Biden stemte mot denne typen bussing som ung senator på 1970-tallet. Han ser oppriktig rystet ut over å bli angrepet på denne måten, mens Harris får stormende applaus og jubel for sine ord.

ANGREP: Senator Kamala Harris angrep Joe Biden under nattens debatt. Foto: REUTERS/Mike Segar
ANGREP: Senator Kamala Harris angrep Joe Biden under nattens debatt. Foto: REUTERS/Mike Segar Vis mer

Biden benekter hardnakket at han er rasist, og at han tvert imot var en forkjemper for borgerrettigheter på 1960-tallet.

- Det er en gal beskrivelse av meg. Jeg hyllet ikke rasister. Det er ikke sant. Dersom vi skal drive prosedering i denne valgkampen om hvem som støttet borgerrettigheter, så gjør jeg gjerne det. Jeg sluttet i et stort advokatfirma for å bli en offentlig forsvarer da byen min sto i brann etter drapet på Martin Luther King jr.. Jeg stilte til valg for å kjempe for borgerrettigheter, sier Biden.

Biden har også fått kritikk for håndteringen av Anita Hill-høringen og for å ha en sentral rolle i en justisreform som særlig rammet afroamerikanere. I 1988 trakk han seg fra demokratenes primærvalgkamp etter å ha blitt avslørt for å ha plagiert deler av talen til en britisk politiker. Nylig snudde han også i abortspørsmålet i mer liberal retning.

Nervøse rådgivere

- Jeg vet det er mange forskjellige folk der oppe. Mange prøver å skape seg et morsomt øyeblikk som går viralt. Mange forskjellige folk vil snakke om Joe Biden. Joe Biden selv ønsker å snakke om sine planer for det amerikanske folket, sa Biden-rådgiver Symone Sanders i spinrommet utenfor debattsalen.

IRRITERT: Donald Trump lot seg irritere av tekniske problemer under demokratenes debatt natt til torsdag. Video: CNN Vis mer

Ifølge Time er Bidens rådgivere nervøse før debatten. Mens mange av de andre demokratene lover dramatiske endringer, forsøker Biden selv å framstå som en moderat politiker som kan bringe USA tilbake til normale tilstander. Bortsett fra Sanders er Biden også den eldste politikeren på scenen.

Sist Biden deltok i en offentlig debatt, var i 2012. Den gangen var han Barack Obamas visepresident og debatterte mot republikanernes visepresidentkandidat Paul Ryan. Den gangen gikk han aggressivt til verks, og de fleste var enige om at han praktisk talt feide Ryan av banen.

Selv har Biden brukt mye av valgkampen så langt på å angripe president Donald Trump og liten tid på å angripe sine motkandidater i det demokratiske feltet. Trump har også brukt mye tid på å angripe den tidligere visepresidenten.

Trump benyttet også anledningen til å kommentere debatten direkte på Twitter.

- Alle demokratene rakk nettopp hånda i været for å gi millioner av ulovlige innvandrere ubegrenset helsebehandling. Hva med å ta vare på amerikanske statsborgere først! Det er slutten på den valgkampen, skriver Trump.

Han befinner seg for tida på G-20-møtet i Japan. Ifølge Bloomberg-journalist Alex Wayne befant han seg mellom møter med Indias Narendra Modi og Tysklands Angela Merkel da twittermeldingen ble sendt ut.

- Jeg passerte en TV på veien hit, sier Trump under møtet med Merkel.

20 kandidater

Til sammen 20 demokrater kvalifiserte seg til debatten på MSNBC/NBC/Telemundo ved å få minst én prosent oppslutning på tre meningsmålinger eller pengestøtte fra minst 65.000 personer. De ti som møttes til første runde onsdag kveld lokal tid var senator Corey Booker, kongressrepresentant Julián Castro, New York-ordfører Bill de Blasio, tidligere kongressrepresentant John Delaney, kongressrepresentant Tulsi Gabbard, Washington-guvernør Jay Inslee, senator Amy Klobuchar, tidligere kongressrepresentant Beto O´Rourke, kongressrepresentant Tim Ryan og senator Elizabeth Warren.

Etterpå var det svært delte meninger blant synserne om hvem som gikk seirende ut. Nettstedet FiveThirtyEight.com har undersøkt hvordan velgere endret syn på kandidatene i løpet av gårdagens debatt. Blant denne velgergruppa er det særlig Castro, Warren og Booker som kommer best ut.